x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un look retro pentru un restaurant nou-nouţ

Un look retro pentru un restaurant nou-nouţ

de Magda Cristina Ursache    |    30 Noi 2009   •   00:00
Un look retro pentru un restaurant nou-nouţ
Sursa foto: William West/AFP/MEDIAFAX

Cu 15 ani de experienţă în domeniul gastronomiei de televiziune, show-urile lui difuzându-se în întreaga lume, cu 12 cărţi publicate, traduse în zeci de limbi, şi o mulţime de proiecte prin care schimbă alimentaţia oamenilor, Jamie Oliver este unul dintre cei mai populari bucătari ai momentului.



O mulţime de oameni se inspiră din reţetele văzute în "The Naked Chef" sau gătesc urmând instrucţiunile din cărţile lui, de pe site-ul lui sau de pe i-Pod. Iar pentru cei prea ocupaţi să-l urmărească la televizor sau prea nepricepuţi în ale bucătăriei, dar care vor totuşi să "guste" din Jamie, mai există o soluţie: restaurantele marca Jamie Oliver.

O NOUĂ PROVOCARE
Lansat în primăvara anului trecut, lanţul de restaurante "Jamie Oliver's Italian" a cucerit repede publicul. În prezent are şapte restaurante şi se pare că se va extinde din nou anul viitor. Jamie a analizat atent preferinţele consumatorilor şi a decis să facă şi din aceste noi filiale un succes. Tocmai de aceea vrea ca totul să fie perfect, începând de la designul interior. Două firme au fost desemnate să lucreze pe acest proiect, ambele destul de diferite ca stil de design: Stiff & Trevillion Architects şi designerul de interior Martin Brudnizki.

Un reprezentant al Stiff & Trevillion Architects a declarat că totul s-a făcut conform dorinţelor lui Jamie: "Îi place un look retro şi, precum reţetele sale, ar vrea să dezbrace clădirea de încărcătură şi să îi redea o înfăţişare rustică. Este şi foarte hotărât pe paleta de culori: vrea foarte mult să folosim nuanţe de roşu şi albastru". Şi totul s-a finalizat conform imaginii vrute de Jamie.

Preluând o clădire construită în anii '70, o fostă bancă în formă de lacrimă, arhitecţii au profitat din plin de spaţiul oferit. Au schimbat ferestrele, au încadrat uşa de la intrare cu un cadru de stejar şi au montat o poartă de metal care va sigila intrarea principală când restaurantul va fi închis. De asemenea, pentru a reda aspectul rustic dorit de Jamie, arhitecţii au dat jos tencuiala, scoţând la vedere cărămida roşie din structura clădirii. Culorile dominante ale interiorului sunt nuanţele de roşu, albastru electric şi brun. De asemenea, fiind un restaurant cu specific italian, Jamie a vrut să redea ceva din atmosfera Italiei, aşa că a ales ca temă recurentă vehicule specifice ţării: o maşinuţă retro cu trei roţi specific italiană se regăseşte în designul porţii exterioare, diverse tipuri de scutere si motociclete ivindu-se peste tot în interior. Pentru a crea o atmosferă frumoasă, au fost păstrate şi mărite cele trei ochiuri de geam pe care clădirea le avea în acoperiş, iar cele opt coloane din interior au fost încadrate în ambient. Pentru a da impresia de spaţiu mai mare, parterul are amplasate pe pereţi, în anumite puncte, oglinzi. Scara originală în formă de spirală ce ducea la etaj a fost înlocuită cu una de metal.

Cleary, unul dintre arhitecţii implicaţi în proiect, a declarat: "Cele două etaje sunt destul de diferite unul de celălalt. Parterul este mai închis şi are mai multe culori închise. Are şi o podea mai puţin decorată, comparativ cu cea de la etaj, unde podeaua este făcută din plăci de ciment în trei culori".

PLĂCI DE BETON DECORATIVE
Plăcile de ciment care acoperă podeaua de la etajul superior al restaurantului au fost făcute manual în Maroc, după schema şi designul arhitecţilor. Peste o bază de 10 mm grosime de ciment gri au fost aplicate patru bucăţi triunghiulare de ciment colorat. Culorile - roşu, albastru şi maro închis - sunt amestecate cu bucăţi de marmură şi ciment alb şi montate în secţiunile triunghiulare, făcând ca grosimea plăcii să ajungă la 16 mm. O dată ce mixtura s-a întărit, sunt înlăturate tiparele, rezultând într-o culoare pală şi plăcută. Plăcile au fost cumpărate prin «In Situ International» şi costă 65 de lire sterline pe metru pătrat.

DECORAŢIUNI METALICE, LEMN ŞI STICLĂ

Pentru decoraţiunile de metal din restaurant, arhitecţii au ales oţelul: de la oţel dur, inoxidabil - în care sunt încrustate scutere, animale de fermă şi litera "J" - până la oţelul tăiat cu laserul, care se regăseşte la poarta principală. De asemenea, despărţirile dintre mese se fac prin intermediul unor panouri de metal în formă de faguri de albine. Totul e făcut în aşa fel încât să existe intimitate, atmosferă plăcută şi să te facă să te simţi în relaţie cu mâncarea. Scările care fac legătura cu nivelul superior au şi ele încorporate în balustradă acelaşi tipar al fagurilor de albine. De asemenea, acelaşi tip de panouri separă şi zona de aşteptare de zona de mese. Tipul de oţel dur tăiat cu laserul în forma literei "J" este folosit în întreg restaurantul, la mânerele uşilor, în marginile rafturilor de la bar şi chiar în blatul barului.

În interiorul restaurantului apar, pe lângă decoraţiunile metalicem, şi culorile vii, şi lemnul şi sticla. Lemnul a fost folosit pentru zona de aşteptare, unde au fost montate mai multe bănci, în anumite zone din restaurant a fost montat pe perete în scop decorativ. Se mai întâlneşte şi în barul de la ambele etaje, dar şi ca blat al meselor. Sticla colorată a fost folosită pentru a despărţi mesele din unele părţi ale restaurantului.

×
Subiecte în articol: secretele bucătăriei lui jamie