DICTIONAR GASTRONOMIC
SIMONA CHIRIAC
In alimentatie, cele mai folosite sunt ouale de gaina, rata si gasca. Cele mai mici oua sunt cele de prepelita, adevarate delicatese, iar cele mai mari sunt cele de strut, din care poate manca o intreaga familie. Sunt apreciate mai ales pentru continutul lor ridicat de proteine. De altfel, se spune ca, daca mananci dimineata un ou, nu trebuie sa-l imparti cu nimeni. Daca il mananci la pranz, imparte-l cu prietenii, iar seara ofera-l dusmanilor. Consumul exagerat de oua duce la imbolnavirea ficatului, iar celor care au colesterolul peste limite normale li se recomanda doar un ou pe saptamana. Unii vegetarieni consuma oua numai in cazul in care gaina care le-a ouat nu a fost omorata.
Ouale pot fi prajite, fierte sau folosite ca ingrediente in diferite preparate. Exista si obiceiul de a gauri un ou crud pentru ca apoi sa-i sorbi continutul. Va recomand sa faceti acest lucru dupa ce ati verificat daca oul mai este proaspat. Cu toate acestea, in China, ouale clocite erau pretuite de catre gurmanzi. Se preparau dupa o reteta speciala, dupa ce in prealabil erau lasate afara timp de trei luni. Gusturile nu se discuta...
|
|
|
FAINA - praf obtinut in urma macinarii boabelor de cereale sau a altor seminte de plante, fiind folosit in special in alimentatie.
FELIE - parte a unui intreg. FIDEA - paste fainoase obtinute din aluat nedospit, avand aspectul unor fire lungi si subtiri, preparate prin fierbere in apa cu sare.
FIERBERE - procesul de trecere a unui corp aflat in stare lichida (apa, cafea, lapte) in stare gazoasa (sub forma de vapori), sub actiunea caldurii. FORMA - vas sau tipar folosit pentru a da o anumita forma unor prajituri sau pentru a coace un aluat. FRAGED - care provine de la plante sau animale tinere, avand insusirea de a fierbe repede si de a se taia usor. FRANZELA - paine alba, de calitate superioara, avand forma alungita, ideala pentru sandvisuri. |