x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un ochi pentru prieteni

Un ochi pentru prieteni

22 Mar 2005   •   00:00

DICTIONAR GASTRONOMIC

SIMONA CHIRIAC

Oul este un corp format din albus si galbenus, invelit intr-o coaja calcaroasa, eliminat din organism de pasari si de alte animale ovipare, din care se dezvolta (prin clocire) puiul, fiind folosit, in majoritatea cazurilor, ca aliment.

In alimentatie, cele mai folosite sunt ouale de gaina, rata si gasca. Cele mai mici oua sunt cele de prepelita, adevarate delicatese, iar cele mai mari sunt cele de strut, din care poate manca o intreaga familie. Sunt apreciate mai ales pentru continutul lor ridicat de proteine. De altfel, se spune ca, daca mananci dimineata un ou, nu trebuie sa-l imparti cu nimeni. Daca il mananci la pranz, imparte-l cu prietenii, iar seara ofera-l dusmanilor. Consumul exagerat de oua duce la imbolnavirea ficatului, iar celor care au colesterolul peste limite normale li se recomanda doar un ou pe saptamana. Unii vegetarieni consuma oua numai in cazul in care gaina care le-a ouat nu a fost omorata.

Ouale pot fi prajite, fierte sau folosite ca ingrediente in diferite preparate. Exista si obiceiul de a gauri un ou crud pentru ca apoi sa-i sorbi continutul. Va recomand sa faceti acest lucru dupa ce ati verificat daca oul mai este proaspat. Cu toate acestea, in China, ouale clocite erau pretuite de catre gurmanzi. Se preparau dupa o reteta speciala, dupa ce in prealabil erau lasate afara timp de trei luni. Gusturile nu se discuta...

OCHIURI CU SALATA
  • INGREDIENTE: oua, frunze de salata, cateva feliute de ardei gras, o lingura cu unt, sare, piper.

  • PREPARARE:
  • Se aleg oua proaspete. Intr-o tigaie se incinge putin unt si se pune oul la prajit. Se presara sare si piper, dupa gust. Din cand in cand se adauga, folosind o lingurita, untul incins din tigaie peste ou, pentru a se rumeni pe toate partile. Cand este gata se scoate cu atentie si se asaza pe o farfurie. Se orneaza cu salata verde si feliute de ardei gras.
    OUA CU FICAT
  • INGREDIENTE: 10 oua, 250 gr ficat de porc, 50 gr unt, 20 gr mustar, o legatura de patrunjel, sare, piper.

  • PREPARARE:
  • Ouale se fierb (galbenusul trebuie sa fie tare), se curata de coaja, se taie pe jumatate si apoi se amesteca galbenusul cu untul. Ficatul de porc se spala, se fierbe intr-o oala cu apa si se da prin masina de tocat. Se amesteca ficatul de porc cu galbenusurile si cu mustarul. Fiecare jumatate de ou se umple cu compozitie, iar la sfarsit se presara patrunjel tocat.

    FAINA - praf obtinut in urma macinarii boabelor de cereale sau a altor seminte de plante, fiind folosit in special in alimentatie.

    FELIE - parte a unui intreg.

    FIDEA - paste fainoase obtinute din aluat nedospit, avand aspectul unor fire lungi si subtiri, preparate prin fierbere in apa cu sare.

    FOAIE - strat foarte subtire de aluat, perfect intins, din care se fac paste fainoase, placinte, prajituri.

    FIERBERE - procesul de trecere a unui corp aflat in stare lichida (apa, cafea, lapte) in stare gazoasa (sub forma de vapori), sub actiunea caldurii.

    FORMA - vas sau tipar folosit pentru a da o anumita forma unor prajituri sau pentru a coace un aluat.

    FRAGED - care provine de la plante sau animale tinere, avand insusirea de a fierbe repede si de a se taia usor.

    FRANZELA - paine alba, de calitate superioara, avand forma alungita, ideala pentru sandvisuri.
    ×