EUROPA GURMANDA
Dijon este capitala regiunii viticole Bourgogne. Orasul se afla la 300 kilometri de Paris si foarte aproape de Lyon si Geneva. Traditiile sale, legendele, istoria si gastronomia sunt ingredientele care fac din Dijon un oras... apetisant. Dijonul se mandreste cu o bucatarie specifica din care nu lipsesc niciodata kirul, turta dulce (sau "pain dâepicee cum o numesc francezii) si binecunoscutul mustar de Dijon.
DELICIU. "Un kir, sâil vous plait!". Cam asa suna prima comanda a unui turist ajuns pentru prima data intr-un local din orasul Dijon. Kirul este bautura cu care dijonezii reusesc sa-si cucereasca vizitatorii intr-un timp foarte scurt. Ii atrag si-i fac sa ramana fideli acestei bauturi cu traditie intr-un oras plin de legende. Kirul veritabil se prepara din Alligote alb de Bourgogne si crema de cassis (coacaze negre) dijoneza. Se serveste in pahare cu picior. Culoarea sa rosiatic-transparenta, imbinata armonios cu un miros dulceag, nu poate sa te faca decat sa-ti mai doresti unul.
TRADITIE SECULARA. Pain dâepice de Dijon este un fel de prajitura de culoare maronie, care se prepara din faina de grau, miere si mirodenii. Se adauga uneori si oua proaspete, in completarea mierii de albine. Pentru cresterea blatului, dar si pentru o aroma mai puternica, este nevoie de bicarbonat de sodiu. Insa cu cat blatul este mai dulce, cu atat bicarbonatul de sodiu este mai putin necesar. Ca garnitura, dar si pentru modificarea gustului, se foloseste adesea dulceata sau fructele confiate. Mai intai se prepara blatul, care este un amestec de faina cu materiile dulci incalzite. Dupa o framantare de cateva minute, blatul este turnat intr-o cada mare unde se lasa la dospit aproximativ o luna. Ulterior se pune la copt, nu inainte de a adauga mirodeniile. Rezultatul este o prajitura foarte apetisanta sustinuta de o lunga traditie.
UNIC. ,,O salata fara mustar este ca o femeie frumoasa, dar fara sclipire" (aforism din Mustardografie). Alexandre Dumas spunea in al sau Dictionar de arta culinara ca "mustarul (â¦) de Dijon este cel mai bun", iar intr-un manuscris din secolul al XIII-lea sunt scrise urmatoarele:
"Nu este oras precum Dijon/ Nu este mustar decat la Dijon". Originile mustarului de Dijon sunt foarte vechi. Acesta nu lipsea niciodata de la mesele marilor duci ai Burgundiei.
In zilele noastre, mustarul de Dijon nu mai inseamna doar zona de provenienta, ci este si o reteta de mustar utilizata in intreaga lume. Mustarul de Dijon apare in diferite sortimente. Contrariile reusesc sa se imbine armonios: un mustar de origini nobile cu accente puternice de otet balsamic si tenta dulce de miere creeaza sortimentul mustarului de Dijon cu miere si otet balsamic. Combinatia este ideala cu o carne alba sau cu peste.
KIR
| |
Citește pe Antena3.ro |
PRIMIRE OFICIALA LA DIJON
| |
|
LEGENDA
| |
|