x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un pahar de kir, s’il vous plait!

Un pahar de kir, s’il vous plait!

de Francisca M. Catana    |    21 Iun 2006   •   00:00
Un pahar de kir, s’il vous plait!
EUROPA GURMANDA
Dijon este capitala regiunii viticole Bourgogne. Orasul se afla la 300 kilometri de Paris si foarte aproape de Lyon si Geneva. Traditiile sale, legendele, istoria si gastronomia sunt ingredientele care fac din Dijon un oras... apetisant. Dijonul se mandreste cu o bucatarie specifica din care nu lipsesc niciodata kirul, turta dulce (sau "pain d’epicee cum o numesc francezii) si binecunoscutul mustar de Dijon.

DELICIU. "Un kir, s’il vous plait!". Cam asa suna prima comanda a unui turist ajuns pentru prima data intr-un local din orasul Dijon. Kirul este bautura cu care dijonezii reusesc sa-si cucereasca vizitatorii intr-un timp foarte scurt. Ii atrag si-i fac sa ramana fideli acestei bauturi cu traditie intr-un oras plin de legende. Kirul veritabil se prepara din Alligote alb de Bourgogne si crema de cassis (coacaze negre) dijoneza. Se serveste in pahare cu picior. Culoarea sa rosiatic-transparenta, imbinata armonios cu un miros dulceag, nu poate sa te faca decat sa-ti mai doresti unul.

TRADITIE SECULARA. Pain d’epice de Dijon este un fel de prajitura de culoare maronie, care se prepara din faina de grau, miere si mirodenii. Se adauga uneori si oua proaspete, in completarea mierii de albine. Pentru cresterea blatului, dar si pentru o aroma mai puternica, este nevoie de bicarbonat de sodiu. Insa cu cat blatul este mai dulce, cu atat bicarbonatul de sodiu este mai putin necesar. Ca garnitura, dar si pentru modificarea gustului, se foloseste adesea dulceata sau fructele confiate. Mai intai se prepara blatul, care este un amestec de faina cu materiile dulci incalzite. Dupa o framantare de cateva minute, blatul este turnat intr-o cada mare unde se lasa la dospit aproximativ o luna. Ulterior se pune la copt, nu inainte de a adauga mirodeniile. Rezultatul este o prajitura foarte apetisanta sustinuta de o lunga traditie.

UNIC. ,,O salata fara mustar este ca o femeie frumoasa, dar fara sclipire" (aforism din Mustardografie). Alexandre Dumas spunea in al sau Dictionar de arta culinara ca "mustarul (…) de Dijon este cel mai bun", iar intr-un manuscris din secolul al XIII-lea sunt scrise urmatoarele: "Nu este oras precum Dijon/ Nu este mustar decat la Dijon". Originile mustarului de Dijon sunt foarte vechi. Acesta nu lipsea niciodata de la mesele marilor duci ai Burgundiei.

In zilele noastre, mustarul de Dijon nu mai inseamna doar zona de provenienta, ci este si o reteta de mustar utilizata in intreaga lume. Mustarul de Dijon apare in diferite sortimente. Contrariile reusesc sa se imbine armonios: un mustar de origini nobile cu accente puternice de otet balsamic si tenta dulce de miere creeaza sortimentul mustarului de Dijon cu miere si otet balsamic. Combinatia este ideala cu o carne alba sau cu peste.

KIR
Ingredientele potrivite pentru un kir veritabil sunt: 900 ml de vin alb si 200 ml crema de cassis. Este de preferat ca vinul sa fie un Alligote de Bourgogne, datorita aciditatii sale. Vinul se combina cu "crema de cassis", care are proprietati asemanatoare lichiorului de coacaze negre.

Se toarna in pahar crema de cassis, dupa care se adauga vinul alb rece. Se prepara direct in pahar, pentru o singura persoana. Nu contine nici un fel de decoratie.

PRIMIRE OFICIALA LA DIJON
Kirul are o traditie mai veche de 50 de ani. Poarta numele unui fost primar al Dijonului, Felix Kir. Primarul gasea Alliogote-ul alb prea acid, iar pentru a-i da o tenta mai dulceaga, a adaugat lichior de cassis. Kirul se numea blanc-cass si era oferit oaspetilor. Traditia a ramas pana astazi. Primarul actual al Dijon-ului, FranIois Rebsamen, isi intampina vizitatorii cu kir si turta dulce de Dijon.

LEGENDA
Capela Notre-Dame din Dijon este renumita pentru cucuveaua pe care o adaposteste. Este o sculptura minuscula pe care o ating in fiecare zi nenumarate persoane. Reprezinta un porte-bonheur caruia nu i se mai cunosc insa originile. Cine trece pe langa cucuvea si vrea ca dorinta sa-i devina realitate este suficient sa o atinga cu mana stanga.
×
Subiecte în articol: dijon