x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un Pantagruel al slavilor

Un Pantagruel al slavilor

de Cristina Andreea Catana    |    Monica Andronescu    |    20 Iul 2005   •   00:00
Un Pantagruel al slavilor
GURMANDUL IN BUCATE
Cu mii de ani in urma, Heraclit descoperea curgerea timpului. "In apele aceluiasi rau nu te poti scalda de doua ori…" Mult mai tarziu, peste secole, filosoful francez Bergson va afla ca timpul nu este nici pe departe ireversibil si ca omul, cu extraordinara putere a gandului, poate stapani regatul Vremii.
Asa se face ca nimic nu ne poate opri sa intindem peste ani punte... Sa ne intoarcem undeva in Evul Mediu timpuriu, "sa ne scaldam" in aceleasi ape si sa punem piciorul pe meleagurile romanesti in acelasi timp cu batranii stramosi ai sarbilor de astazi, slavii care au inceput sa se stabileasca aici inca din acele vremuri. Sa-i insotim apoi pe sarbii care au venit si s-au asezat pe teritoriul Romaniei de astazi pe la anii 1400, dupa tragedia de la Campia Mierlei si apoi dupa prabusirea Despotiei. Sa mergem alaturi de acei oameni de cultura sarbi carora le datoram noi, cei de astazi, primele manastiri, prima tipografie sau ctitorirea mitropoliei romanesti. Si timpul dispare… Raman doar oamenii si povestile lor.

SIMPLITATE. In zona Banatului, si nu numai acolo, etnia sarba isi poarta azi cu sine istoria, traditiile si aromele din alte veacuri. Acolo, mai mult decat oriunde, gustul mancarii a ramas acelasi, gust bun si puternic, care aminteste de mesele grele de altadata, incarcate cu halci de carne si mirodenii. Cu o cana cu vin in fata, la o masa plina de bunatati demne de un Pantagruel al slavilor care, daca nu s-a nascut, ar trebui inventat, "sa reinventam" impreuna povestea bucatelor... Pljeskavica este, poate, unul dintre preparatele emblematice ale sarbilor.
Simplitatea unei fripturi din carne de vita tocata, amestecata doar cu ceapa taiata fin si sare, defineste parca poporul de dincolo de Dunare. Pentru ca in vremurile de odinioara, taranii sarbi nu aveau ce face cu prapurele, au imbracat in el pljeskavica, au mai adaugat un pic de cascaval, dand nastere unui preparat nou: gurmanska pljeskavica. Cum simplitatea defineste cel mai bine felul de a fi al sarbilor, nici mancarea nu putea fi altfel. Dimljena vesÅ alica, o friptura din muschi de porc, asezonata doar cu sare, este preparata in stilul caracteristic sarbilor.
Cultura a evoluat si o data cu ea au aparut noi tendinte in gastronomie. Bucatele au devenit mult mai elaborate, dar au continuat sa pastreze in ele chintesenta spiritului sarbesc: naturaletea. Punjeni svinski file na zÅ aru, adica muschi de porc umplut, lasat sa se rumeasca pe gratarul de carbuni incins, este expresia modernitatii in arta culinara. Bucatile de muschi tin stranse intre ele cascaval, afumatura tocata, boia si sare, facand ca atunci cand cutitul va despica friptura sa elibereze arome de vis.

SLIBOVITA


Spiritul semet al sArbilor se reflecta n slibovita, bautura lor traditionala. Foarte multi considera fabricarea ei, o adevarata arta. Alegerea fructelor trebuie facuta cu rafinament pentru ca la sfArsit sa iasa o bautura perfecta.

UNTURA


Nimic nu este dat de-o parte. Asa cum prapurele mbraca fripturile, untura este cea care prinde n mrejele ei cartofii si carnea si le transforma n bucate aurii. Si asta pentru ca, n vremurile de demult, toate aveau un rost.

PÃ...INEA


Lipiile pufoase si calde nsotesc fiecare masa a sArbilor. MAncarurile grele le fac necesare. Dar nu acesta este unicul lor rol. Prin gustul lor deosebit completeaza aroma mAncarurilor traditionale si fac dintr-o masa un adevarat festin.

CARNEA


Prepararea carnii este o ndeletnicire veche de sute ani. De aceea, sArbii stiu cel mai bine ce i trebuie unei fripturi pentru a fi perfecta: un foc de carbune dedesubt, care sa nvaluie carnea si sa i mprumute din aroma.

RETETE GEMENE

Muckalica


  • Ingrediente: 1,5 kg muschi de porc, doua lingurite cu ulei, un sfert de ceasca cu apa, 3 cepe tocate marunt, o rosie tocata, o lingurita si jumatate cu sare, o lingurita si jumatate cu boia, o lingurita si jumatate cu piper, un varf de cutit cu piper rosu, 50 g branza feta taiata cubulete, orez fiert.
  • Preparare: Indepartati grasimea de pe muschiul de porc, apoi taiati-l in fasii de 1,5 cm. Intr-un vas incingeti uleiul, apoi puneti acolo fasiile de carne pana se rumenesc. Cand este gata, scurgeti uleiul, adaugati apa, rosiile, ceapa, sarea, piperul, piperul rosu, boiaua. Acoperiti si fierbeti pana ce muschiul de porc se inmoaie. Apoi, puneti cubuletele de branza pe deasupra. Se serveste cu orez fiert.
  • Gurmanska pljeskavica


  • Ingrediente: 1,5 kg carne de vita tocata (piept de vita), o jumatate de cescuta cu ceapa tocata, o lingurita cu boia iute, 300 g cascaval ras, un prapure (pentru invelit), sare
  • Preparare: Intr-un vas se amesteca toate ingredientele, cu mainile, pentru a omogeniza compozitia. Cand este gata, vasul se acopera si se lasa sa se odihneasca peste noapte la rece. Apoi, carnea se intinde ca un aluat, i se da o forma rotunda, se imbraca in prapure si se pune imediat pe gratarul cu carbuni. Pentru ca preparatul sa aiba gustul pe care noi ni-l dorim, trebuie sa avem grija sa incingem foarte bine gratarul. Se serveste cu muraturi asortate sau cu garnitura din cartofi prajiti sau cartofi taranesti.
  • ×