GURMANDUL IN BUCATE
Cu mii de ani in urma, Heraclit descoperea curgerea timpului. "In apele aceluiasi rau nu te poti scalda de doua oriâ¦" Mult mai tarziu, peste secole, filosoful francez Bergson va afla ca timpul nu este nici pe departe ireversibil si ca omul, cu extraordinara putere a gandului, poate stapani regatul Vremii.
Asa se face ca nimic nu ne poate opri sa intindem peste ani punte... Sa ne intoarcem undeva in Evul Mediu timpuriu, "sa ne scaldam" in aceleasi ape si sa punem piciorul pe meleagurile romanesti in acelasi timp cu batranii stramosi ai sarbilor de astazi, slavii care au inceput sa se stabileasca aici inca din acele vremuri. Sa-i insotim apoi pe sarbii care au venit si s-au asezat pe teritoriul Romaniei de astazi pe la anii 1400, dupa tragedia de la Campia Mierlei si apoi dupa prabusirea Despotiei. Sa mergem alaturi de acei oameni de cultura sarbi carora le datoram noi, cei de astazi, primele manastiri, prima tipografie sau ctitorirea mitropoliei romanesti. Si timpul dispare⦠Raman doar oamenii si povestile lor. SIMPLITATE. In zona Banatului, si nu numai acolo, etnia sarba isi poarta azi cu sine istoria, traditiile si aromele din alte veacuri. Acolo, mai mult decat oriunde, gustul mancarii a ramas acelasi, gust bun si puternic, care aminteste de mesele grele de altadata, incarcate cu halci de carne si mirodenii. Cu o cana cu vin in fata, la o masa plina de bunatati demne de un Pantagruel al slavilor care, daca nu s-a nascut, ar trebui inventat, "sa reinventam" impreuna povestea bucatelor... Pljeskavica este, poate, unul dintre preparatele emblematice ale sarbilor.
Cultura a evoluat si o data cu ea au aparut noi tendinte in gastronomie. Bucatele au devenit mult mai elaborate, dar au continuat sa pastreze in ele chintesenta spiritului sarbesc: naturaletea. Punjeni svinski file na zÅ aru, adica muschi de porc umplut, lasat sa se rumeasca pe gratarul de carbuni incins, este expresia modernitatii in arta culinara. Bucatile de muschi tin stranse intre ele cascaval, afumatura tocata, boia si sare, facand ca atunci cand cutitul va despica friptura sa elibereze arome de vis.
SLIBOVITASpiritul semet al sArbilor se reflecta n slibovita, bautura lor traditionala. Foarte multi considera fabricarea ei, o adevarata arta. Alegerea fructelor trebuie facuta cu rafinament pentru ca la sfArsit sa iasa o bautura perfecta. |
UNTURANimic nu este dat de-o parte. Asa cum prapurele mbraca fripturile, untura este cea care prinde n mrejele ei cartofii si carnea si le transforma n bucate aurii. Si asta pentru ca, n vremurile de demult, toate aveau un rost. |
PÃ...INEALipiile pufoase si calde nsotesc fiecare masa a sArbilor. MAncarurile grele le fac necesare. Dar nu acesta este unicul lor rol. Prin gustul lor deosebit completeaza aroma mAncarurilor traditionale si fac dintr-o masa un adevarat festin. |
CARNEAPrepararea carnii este o ndeletnicire veche de sute ani. De aceea, sArbii stiu cel mai bine ce i trebuie unei fripturi pentru a fi perfecta: un foc de carbune dedesubt, care sa nvaluie carnea si sa i mprumute din aroma. |
RETETE GEMENE
| ||||
|
Citește pe Antena3.ro