x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Un Pantagruel al slavilor

0
Autor: Cristina Andreea Catana Monica Andronescu 20 Iul 2005 - 00:00
Un Pantagruel al slavilor
GURMANDUL IN BUCATE
Cu mii de ani in urma, Heraclit descoperea curgerea timpului. "In apele aceluiasi rau nu te poti scalda de doua ori…" Mult mai tarziu, peste secole, filosoful francez Bergson va afla ca timpul nu este nici pe departe ireversibil si ca omul, cu extraordinara putere a gandului, poate stapani regatul Vremii.
Asa se face ca nimic nu ne poate opri sa intindem peste ani punte... Sa ne intoarcem undeva in Evul Mediu timpuriu, "sa ne scaldam" in aceleasi ape si sa punem piciorul pe meleagurile romanesti in acelasi timp cu batranii stramosi ai sarbilor de astazi, slavii care au inceput sa se stabileasca aici inca din acele vremuri. Sa-i insotim apoi pe sarbii care au venit si s-au asezat pe teritoriul Romaniei de astazi pe la anii 1400, dupa tragedia de la Campia Mierlei si apoi dupa prabusirea Despotiei. Sa mergem alaturi de acei oameni de cultura sarbi carora le datoram noi, cei de astazi, primele manastiri, prima tipografie sau ctitorirea mitropoliei romanesti. Si timpul dispare… Raman doar oamenii si povestile lor.

SIMPLITATE. In zona Banatului, si nu numai acolo, etnia sarba isi poarta azi cu sine istoria, traditiile si aromele din alte veacuri. Acolo, mai mult decat oriunde, gustul mancarii a ramas acelasi, gust bun si puternic, care aminteste de mesele grele de altadata, incarcate cu halci de carne si mirodenii. Cu o cana cu vin in fata, la o masa plina de bunatati demne de un Pantagruel al slavilor care, daca nu s-a nascut, ar trebui inventat, "sa reinventam" impreuna povestea bucatelor... Pljeskavica este, poate, unul dintre preparatele emblematice ale sarbilor.
Simplitatea unei fripturi din carne de vita tocata, amestecata doar cu ceapa taiata fin si sare, defineste parca poporul de dincolo de Dunare. Pentru ca in vremurile de odinioara, taranii sarbi nu aveau ce face cu prapurele, au imbracat in el pljeskavica, au mai adaugat un pic de cascaval, dand nastere unui preparat nou: gurmanska pljeskavica. Cum simplitatea defineste cel mai bine felul de a fi al sarbilor, nici mancarea nu putea fi altfel. Dimljena vesÅ alica, o friptura din muschi de porc, asezonata doar cu sare, este preparata in stilul caracteristic sarbilor.
Cultura a evoluat si o data cu ea au aparut noi tendinte in gastronomie. Bucatele au devenit mult mai elaborate, dar au continuat sa pastreze in ele chintesenta spiritului sarbesc: naturaletea. Punjeni svinski file na zÅ aru, adica muschi de porc umplut, lasat sa se rumeasca pe gratarul de carbuni incins, este expresia modernitatii in arta culinara. Bucatile de muschi tin stranse intre ele cascaval, afumatura tocata, boia si sare, facand ca atunci cand cutitul va despica friptura sa elibereze arome de vis.

SLIBOVITA


Spiritul semet al sArbilor se reflecta n slibovita, bautura lor traditionala. Foarte multi considera fabricarea ei, o adevarata arta. Alegerea fructelor trebuie facuta cu rafinament pentru ca la sfArsit sa iasa o bautura perfecta.

UNTURA


Nimic nu este dat de-o parte. Asa cum prapurele mbraca fripturile, untura este cea care prinde n mrejele ei cartofii si carnea si le transforma n bucate aurii. Si asta pentru ca, n vremurile de demult, toate aveau un rost.

PÃ...INEA


Lipiile pufoase si calde nsotesc fiecare masa a sArbilor. MAncarurile grele le fac necesare. Dar nu acesta este unicul lor rol. Prin gustul lor deosebit completeaza aroma mAncarurilor traditionale si fac dintr-o masa un adevarat festin.

CARNEA


Prepararea carnii este o ndeletnicire veche de sute ani. De aceea, sArbii stiu cel mai bine ce i trebuie unei fripturi pentru a fi perfecta: un foc de carbune dedesubt, care sa nvaluie carnea si sa i mprumute din aroma.

RETETE GEMENE

Muckalica


  • Ingrediente: 1,5 kg muschi de porc, doua lingurite cu ulei, un sfert de ceasca cu apa, 3 cepe tocate marunt, o rosie tocata, o lingurita si jumatate cu sare, o lingurita si jumatate cu boia, o lingurita si jumatate cu piper, un varf de cutit cu piper rosu, 50 g branza feta taiata cubulete, orez fiert.
  • Preparare: Indepartati grasimea de pe muschiul de porc, apoi taiati-l in fasii de 1,5 cm. Intr-un vas incingeti uleiul, apoi puneti acolo fasiile de carne pana se rumenesc. Cand este gata, scurgeti uleiul, adaugati apa, rosiile, ceapa, sarea, piperul, piperul rosu, boiaua. Acoperiti si fierbeti pana ce muschiul de porc se inmoaie. Apoi, puneti cubuletele de branza pe deasupra. Se serveste cu orez fiert.
  • Gurmanska pljeskavica


  • Ingrediente: 1,5 kg carne de vita tocata (piept de vita), o jumatate de cescuta cu ceapa tocata, o lingurita cu boia iute, 300 g cascaval ras, un prapure (pentru invelit), sare
  • Preparare: Intr-un vas se amesteca toate ingredientele, cu mainile, pentru a omogeniza compozitia. Cand este gata, vasul se acopera si se lasa sa se odihneasca peste noapte la rece. Apoi, carnea se intinde ca un aluat, i se da o forma rotunda, se imbraca in prapure si se pune imediat pe gratarul cu carbuni. Pentru ca preparatul sa aiba gustul pe care noi ni-l dorim, trebuie sa avem grija sa incingem foarte bine gratarul. Se serveste cu muraturi asortate sau cu garnitura din cartofi prajiti sau cartofi taranesti.

  •  



    Mai multe titluri din categorie

    De 1 Decembrie, Antena 1, lider incontestabil de audienţă, întreaga zi şi în Prime Time, pe toate targeturile

    De 1 Decembrie, Antena 1, lider incontestabil de audienţă, întreaga zi şi în  Prime Time, pe toate targeturile
    Galerie Foto De 1 Decembrie, telespectatorii au preferat programele speciale ale Antenei 1, încã de la primele ore ale dimineţii şi pânã târziu în noapte. Antena 1 conduce detaşat topul audienţelor, atât în Prime Time,...

    Jocuri românești pentru această iarnă

    Jocuri românești pentru această iarnă
    Cum iarna aceasta probabil vom sta mai mult pe acasă, nu cu prieteni sau familia extinsă, m-am gândit că ne-ar prinde bine niște idei de umplut timpul. Și am ales câteva jocuri create de români, pe lângă clasic...

    Singapore aprobă comercializarea cărnii de pui crescută în laborator

    Singapore aprobă comercializarea cărnii de pui crescută în laborator
    Unul  dintre cele mai dezvoltate state ale lumii, Singapore, a aprobat comercializarea cărnii de pui crescută în laborator. Este prima aprobare la nivel mondial de către o țară, a vânzării a ceea ce se nume

    Personalități legendare vin la iUmor pentru un roast istoric, astăzi, la Antena 1

    Personalități legendare vin la iUmor pentru un roast istoric, astăzi, la Antena 1
    Galerie Foto Edițiile speciale de sărbătoare continuă astăzi, de Ziua Națională a României, de la ora 17.00, la Antena 1 într-o ediție cu totul specială atât pentru jurați, cât și pentru cei de acasă! Delia, Cheloo...

    Agențiile speră să revină în forță rezervările timpurii

    Unele agenții de turism din România au înregistrat o ușoară creștere a vânzărilor în regim „early booking”, după ce a fost anunțată campania de vaccinare împotriva COVID-19. Schimbarea de comportament a...

    Vacanța pe pârtie 

    Vacanța pe pârtie 
    Galerie Foto Deși unele localități intră în carantină, de la o zi la alta, românii nu renunță la vacanțele de iarnă. Cele mai căutate destinații sunt stațiunile montane în care se pot practica și sporturi pe...

    Chefi la cuţite, din nou lider de audienţă

    Chefi la cuţite, din nou lider de audienţă
    Galerie Foto Luni seara telespectatorii au fost cu ochii pe confruntarea de la  Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul...

    A fost ziua dorinţelor împlinite la Antena 1, în cadrul galei Ajut eu! Gala-maraton Ajut eu!, lider incontestabil de audienţă

    A fost ziua dorinţelor împlinite la Antena 1, în cadrul galei Ajut eu! Gala-maraton Ajut eu!, lider incontestabil de audienţă
    Galerie Foto Gala-maraton Ajut eu! a revenit ieri, în zi de sărbătoare, cu o nouă ediţie care le dă șansă românilor de pretutindeni să schimbe destine şi să trăiască din nou emoţia binelui. Timp de 5 ore,...

    (P) Pachete băuturi, kituri party pentru acasă - cele mai mici prețuri online la băuturi alcoolice

    (P) Pachete băuturi, kituri party pentru acasă - cele mai mici prețuri online la băuturi alcoolice
    Magazinul online gourmetGIFT.ro a extins în ultima perioadă categoria de bauturi alcoolice și a introdus pe website tot mai multe pachete de băuturi, kituri la prețuri foarte convenabile. Toate produsele sunt...

    Emisiunea a fost urmărită de peste 2.3 milioane de telespectatori, Cea de-a 12-a gală Te cunosc de undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

    Emisiunea a fost urmărită de peste 2.3 milioane de telespectatori, Cea de-a 12-a gală Te cunosc de undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
    Galerie Foto Cea de-a 12-a gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de AMI, cu o excelentă transformare în Nicole Scherzinger, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional,...

    Alessandra Stoicescu şi Mihai Morar prezintă gala-maraton Ajut eu! „Din bine se face un lanţ nesfârşit!”

    Alessandra Stoicescu şi Mihai Morar prezintă gala-maraton Ajut eu! „Din bine se face un lanţ nesfârşit!”
    Galerie Foto Astăzi, când postul Antena 1 împlineşte 27 de ani de existenţă pe piaţa media, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine...

    Mihai Bendeac, în genunchi în fața Rodicăi Popescu Bitănescu la iUmor: ”A fost absolut minunată!”

    Mihai Bendeac, în genunchi în fața Rodicăi Popescu Bitănescu  la iUmor: ”A fost absolut minunată!”
    Galerie Foto Actrița Rodica Popescu Bitănescu este o apariție surprinzătoare care îi va lua la roast pe jurații iUmor, duminică, de la ora 20.00, la Antena...

    Acces Direct, ediţie specială de 1 Decembrie, de la ora 14:00 la Antena 1

    Acces Direct, ediţie specială de 1 Decembrie, de la ora 14:00 la Antena 1
    Galerie Foto Pe 1 Decembrie, de Ziua Naţionalã a României, Mirela Vaida le aduce telespectatorilor o ediţie specială a emisiunii Acces Direct. Armin Nicoară, Georgiana Lobonţ, Constantin Enceanu, Mariana Ionescu...

    Iată cum poți să fii sexy și cu câteva kilograme în plus!

    Iată cum poți să fii sexy și cu câteva kilograme în plus!
    Se spune că femeile care știu să se îmbrace pot fi considerate adevărate artiste. Ele știu cum să combine culorile, cum să-și pună în evidență atuurile și cum să se joace cu proporțiile astfel încât...

    Headliners Electric Castle 2021. twenty øne piløts, Gorillaz & Deftones

    Headliners Electric Castle 2021. twenty øne piløts, Gorillaz & Deftones
    Galerie Foto Acolo unde e dorință și pasiune, există speranță. Iar speranța echipei Electric Castle stă într-un 2021 ce va permite revenirea pe domeniul Banffy din Bonțida, la o nouă ediție de festival. Toată...
    Serviciul de email marketing furnizat de