x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un peşte inteligent se zbenguie în farfurii

Un peşte inteligent se zbenguie în farfurii

de Simona Chiriac    |    29 Apr 2010   •   00:00
Un peşte inteligent se zbenguie în farfurii

Un preparat pe bază de somon nu este niciodată doar atât. Devine o mâncare "inteligentă", un elixir al sănătăţii şi, nu în ultimul rând, are aproape aceleaşi efecte ca ale unei... operaţii estetice. Un aliment complet, pe care nutriţioniştii îl recomandă a fi aşezat în farfurii de cel puţin două ori pe săptămână.

UN COCTEIL DE SĂNĂTATE
De vină sunt acizii graşi Omega 3 care pot face minuni, preîntâmpinând problemele cardiace, circulare, neurologice şi oftalmologice. Efectele bătrâneţii se fac simţite mai târziu, amatorii de carne de somon putându-se bucura de o tinereţe prelungită, plină de aventuri şi descoperiri.

De asemenea, carnea este săracă în calorii şi grăsimi saturate, dar bogată în proteine (din această perspectivă, somonul nu trebuie să lipsească din meniul vegetarenilor sau al persoanelor nevoite să urmeze o dietă strictă), este o sursă de seleniu, fosfor, magneziu şi vitamina B. Un aliment medicament... Cu o singură condiţie: peştele să trăiască în sălbăticie, lăsându-l astfel să-şi pună în valoare... inteligenţa.

Somonii se zbenguie atât în apă sărată, cât şi dulce. Odiseea lor începe în râurile vijelioase şi reci din America de Nord, Asia sau Europa. Instinctul le cere să coboare către ocean (Atlantic sau Pacific), o lungă călătorie plină de pericole, de plase de pescuit sau doar animale pofticioase şi înfometate. După explorarea oceanului nemărginit, somonii se întorc în locurile unde au simţit pentru prima dată mângăierea apei. Vor depune icrele şi apoi vor muri.

O altă generaţie de somoni va porni către ocean sau... farfurii. Oamenii de ştiinţă nu pot explica această întoarcere în apele natale. Au pus totul pe seama memoriei, ceea ce ar putea face din acest peşte un adevărat navigator. Oare după ce se orientează?

FERME SUBMARINE
Toţi oamenii vor să fie sănătoşi, tineri şi optimişti până la... adânci bătrâneţi. Astfel, cererea de carne de somon este din ce în ce mai mare. Cum în sălbăticie pescuitul trebuie să ţină cont şi de şansă, în fermele submarine, totul este de-a gata. Peştii crescuţi în spaţii îngrădite cu plase sunt hrăniţi cu alţi peşti (pentru a hrăni un kilogram de somon se folosesc două-trei kilograme de peşte) şi primesc antibiotice ca să reziste diferitelor boli.

Deşi magazinele pot fi astfel aprovizionate foarte uşor, în acest caz somonul fiind mult mai ieftin, carnea nu mai este la fel de bogată în acizi Omega 3. Cu alte cuvinte, un elixir doar pe jumătate funcţional.

POFTIŢI LA MASĂ!
Da' mai întâi somonul... Se poate cumpăra proaspăt, congelat, marinat sau la conservă. Important este să fie un somon "navigator" dacă vreţi să vă bucuraţi de toate beneficiile sale. De regulă, somonii ce trăiesc în Oceanul Pacific, aproape de coastele Japoniei, au carnea cea mai roşie şi astfel şi cel mai mare conţinut de acizi Omega 3.

Dacă este proaspăt, nu trebuie să miroase a peşte, carnea obligatoriu este lucioasă, ca şi cum de abia ar fi ieşit din apă. Poate fi păstrat în frigider, învelit în folie de plastic, cel mult două zile, până când în sfârşit vă veţi hotărî cum să-l pregătiţi.

Cele mai rapide sunt salatele. Arată excepţional şi cuprind o mulţime de ingrediente sănătoase: roşii, ardei, măsline, salată verde, capere, plante aromate, suc de lămâie şi ulei de măsline turnat în fir subţire. Dacă sunteţi mai îndrăzneţ, reţetele pe care vi le oferim în continuare pot fi o sursă de inspiraţie.

 

Salată de orez cu pepene galben şi somon
Ingrediente: 300 g orez fiert, 300 g crevete congelate, 300 g somon afumat, 200 ml lapte de cocos, 3 linguri cu ulei de măsline, o linguriţă cu pudră de curry, două lămâi, doi ardei capia, o linguriţă cu muştar dulce, un pepene galben, sare, piper, pătrunjel.

Preparare: Într-o crăticioară se încinge o lingură cu ulei de măsline, se pun crevetele decongelate şi scurse de apă şi ardeii capia tăiaţi cubuleţe. Se prăjesc la foc mic până ce crevetele au căpătat o culoare roz, se scot într-un bol împreună cu ardeii şi se amestecă bine cu orezul fiert. Se adaugă somonul tăiat bucăţele potrivit de mari, pătrunjel proaspăt tocat şi se amestecă astfel cu grijă, ca să nu se sfărâme ingredientele. Se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru minimum 30 de minute. Într-un bol separat se amestecă laptele de cocos cu muştarul, pudra de curry, sucul de lămâie, sare şi piper după gust. Se adaugă pătrunjel proaspăt tocat, uleiul de măsline rămas şi se amestecă totul cu un tel până se omogenizează. Pepenele galben se curăţă de coajă şi seminţe, se taie cubuleţe şi se adaugă la salata de orez cu somon. Se amestecă, se pune salata în boluri, se toarnă deasupra sosul şi se serveşte imediat, presărând deasupra pătrunjel tocat.

 


Salată de pepene galben cu somon
Ingrediente: doi pepeni galbeni, 150 g orez, 400 g somon afumat, 300 g creveţi congelaţi, două bucăţi de avocado, 4 roşii cherry, două linguri cu muguri de soia, 3 linguri cu ulei de măsline, două linguri cu oţet de orez, cimbru, sare, piper.

Preparare: Orezul se clăteşte în apă rece până ce apa rămâne limpede şi se fierbe în apă cu sare. Crevetele se decongelează, se scurg de apă şi se prăjesc în puţin ulei de măsline cu cimbru, sare şi piper după gust. Avocado se curăţă de coajă, se taie cubuleţe şi se pune într-un bol. Se adaugă roşiile cherry spălate şi tăiate rondele sau cubuleţe. Se adaugă orezul, crevetele răcite şi mugurii de soia. Se presară cimbru, sare şi piper după gust, se adaugă somonul tăiat bucăţele, două linguri cu ulei de măsline, oţetul de orez şi se amestecă cu grijă să nu se sfărâme ingredientele. Se acoperă bolul cu folie alimentară şi se introduce la rece 30 de minute. Se taie pepenii în jumătăţi, se curăţă de seminţe şi se scoate de la fiecare jumătate din cantitatea de miez. Se toacă mărunt, se amestecă în salată, apoi se pune totul în pepenii goliţi. Se decorează cu crenguţe de cimbru şi se servesc.

 

Cuşcuş cu somon şi legume
Ingrediente: 200 g fasole verde, 100 g porumb din conservă, 200 g mazăre, doi ardei capia, un morcov, un ardei iute mic, 600 g somon, 300 g ciocolată amară, 200 ml smântână acră, 50 ml ulei de măsline, o lămâie, sare, piper, pătrunjel.

Preparare: Somonul se spală, se scurge de apă, se taie bucăţi, se stropeşte cu suc de lămâie şi se condimentează. Se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, se introduce în cuptorul încins şi se coace la foc mediu 25-30 de minute. Se scoate pe un platou şi se păstrează la cald. Morcovul curăţat de coajă, mazărea şi fasolea verde se spală, se fierb separat în apă cu sare şi se scot într-un bol. Se încinge uleiul într-o crăticioară, se pun ardeii capia tăiaţi cubuleţe, se călesc două minute, apoi se adaugă restul legumelor fierte. Se condimentează, se prăjesc zece minute, apoi se păstrează la cald. Cuşcuşul se înmoaie cu apă clocotită, se condimentează şi se amestecă împreună cu legumele prăjite. Ciocolata se fierbe la bain-marie cu ardeiul iute tăiat în jumătate, smântâna, până se topeşte. Se ia de pe foc, se trece prin strecurătoare şi se lasă să se răcească. Se pune sosul în farfurii, în mijloc se pune cuşcuşul cu legume şi deasupra se aşază bucăţi de somon. Se presară cu pătrunjel proaspăt tocat şi se serveşte imediat.

 

Supă cu somon fume
Ingrediente: 4 cartofi, un dovlecel, 500 g broccoli, 400 g somon fume, o ceapă, un fir de praz mai mic, 300 ml smântână, 50 g unt, 50 ml ulei, doi litri de apă, un măr, 300 g conopidă, o legătură de pătrunjel, sare, piper.

Preparare: Cartofii se taie cuburi, broccoli şi conopida se rup în bucheţele şi se pun într-un bol. Prazul se curăţă de frunzele veştede, se spală şi se toacă mărunt. Se încinge untul, se adaugă uleiul de floarea-soarelui, prazul şi ceapa tocate mărunt. Se călesc până devin sticloase, apoi se toarnă într-o oală în care fierb cei doi litri de apă. Se adaugă conopida şi broccoli, se fierb zece minute, apoi se adaugă cartofii şi dovlecelul tăiat cuburi. Se condimentează, se fierb zece minute apoi se adaugă mărul tăiat mărunt. Se mai fierbe cinci minute apoi se opreşte focul. Se scoate o parte din legume şi restul se pasează cu un blender. Se pun legumele înapoi în supă, se adaugă smântâna, pătrunjel tocat şi se verifică de gust. Se amestecă, se pune supa în boluri, se adaugă felii de somon fumé, se presară cu pătrunjel proaspăt tocat şi se serveşte imediat.

 

Ruladă de somon
Ingrediente: 800 g fileuri de somon, 200 g midii, două lămâi, două cepe, 120 ml vin alb sec, 200 ml smântână, un dovlecel, un morcov, 200 g fasole verde, 150 g ciuperci, două fire de busuioc verde, două linguri cu capere, o andivă, sare, piper.

Preparare: Cepele se curăţă de foi, se spală şi se taie în jumătăţi. Morcovul curăţat de coajă, ceapa şi fasolea verde se spală, se fierb separat în apă cu sare, apoi se lasă la răcit. Morcovul se taie bastonaşe subţiri şi fasolea verde tăiată bucăţi. Somonul se taie în felii mai subţiri şi se aşază sub formă de foaie pe un tocător. Într-un bol se amestecă morcovul cu fasolea verde, midiile fierte în apă cu sare, ciupercile tăiate felii, dovlecelul dat pe răzătoare şi scurs. Se presară busuiocul verde tocat, caperele, andiva tocată mărunt, sare şi piper după gust. Se amestecă, se toarnă peste somon şi se rulează cu grijă să nu iasă umplutura. Se înfăşoară în hârtie de copt, se aşază într-o tavă şi se introduce în cuptorul încins. Se coace la foc mediu 45-50 de minute, se lasă să se răcească şi se introduce la rece pentru minimum trei ore. Se scoate, se taie felii potrivit de groase şi se serveşte stropite cu suc de lămâie.

×
Subiecte în articol: caiet de retete