x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un pic de vara pentru la iarna

Un pic de vara pentru la iarna

de Francisca M. Catana    |    12 Iul 2006   •   00:00
Un pic de vara pentru la iarna
BARUL CASEI
Soarele ne spune ca e timpul sa ne luam portia de pauza binemeritata dupa un lung an de munca sau de scoala. Vacantele sau concediile incep sa ne preocupe. Dar oriunde ne-am hotari sa mergem, la munte sau la mare, aici sau in strainatate, lasam cateva zile de-o parte pentru livada din spatele casei bunicilor.

Cirese, visine, caise, piersici... crengile aplecate ale copacilor, parca ne indeamna sa le culegem povara cu mana. Bunicii ne spun ca nimic nu trebuie sa se piarda. Vara nu este suficienta pentru a ne bucura de bogatia intregii livezi. Ne gandim atunci la iarna. Trebuie sa pastram putin din savoarea verii, pentru momentul in care, infrigurati, vom incerca sa ne incalzim la gura sobei si cu un pahar cu... caisata.

SFAT. Caisata este ideala pentru zilele de Craciun. Este, de asemenea, perfecta in fiecare zi friguroasa, inainte de masa, pentru ca sangele sa-si revina din amorteala si pentru ca mancarea sa alunece mai bine.

Asa ca, pornim cu mic, cu mare sa culegem caise cat mai multe pentru a ne ajuta bunicii la prepararea caisatei. Dupa ce le-am cules, le spalam si le intepam cu o scobitoare. Le introducem in damigeana, punem zahar peste ele si le lasam la macerat. Dupa trei sau patru zile, turnam peste caise alcool de 90°, dublu rafinat. Dupa o saptamana adaugam in damigeana tuica de cazan sau palinca de Bihor. Si totul este gata.

Musafirii nostri vor fi foarte incantati daca vor fi serviti cu un paharel cu caisata alaturi de o dulceata facuta tot din fructele de vara din livada din spatele casei bunicilor.

CAISATA

  • INGREDIENTE: 3 kg de caise (relativ mici), 3 kg de zahar, alcool dublu rafinat, palinca de Bihor.
  • PREPARARE: Se spala caisele, se inteapa de cateva ori cu un ac gros si se pun intr-o sticla (de 5-6 l) cu gatul larg. Se astern caisele si zaharul in straturi alternative, ultimul fiind de zahar. Se adauga alcoolul dublu rafinat si se lasa la macerat timp de trei-patru zile. Dupa o saptamana, se toarna palinca. Dupa trei-patru saptamani, sticla se asaza intr-un loc racoros. Cand se serveste, bautura se strecoara printr-un tifon pus in doua.
  • ×