x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un pranz haiducesc

Un pranz haiducesc

de Max Gourmet    |    18 Oct 2006   •   00:00
Un pranz haiducesc
CRONICA DE RESTAURANT
Poiana Brasov avea pe vremuri un circuit inchis pentru strainii veniti sa descopere Romania - sarja propagandistica menita sa ne creasca in ochii lumii prin restaurante rustice si hoteluri de trei stele. Astfel ca omul de rand vedea "Sura Dacilor" si "Coliba Haiducilor" doar ca "obiective turistice". In general, chiar dupa 1989, mentalitatea ca "acolo" mananca oamenii cu bani s-a pastrat. Am remarcat destui care intra si ies din aceste restaurante cu sentimentul unei vizite. La "Coliba Haiducilor", ideea de muzeu culinar e cultivata de patronii care au strans intr-una din incaperi bogatia camarii taranesti de munte. Se remarca traditionalele "muraturi vorbitoare", dar si sugestiile cinegetice, incitand la o incursiune spre etajul superior, unde sunt salile de mese, cuptorul, scaunele imblanite si lautarii.

Preparate accesibile

Totusi, portia de mancare la "Coliba Haiducilor" nu mai e azi chiar asa de scumpa. O gustare calda, compusa din pastrama de oaie, carnat de porc, ficat de pasare si cartofi fierti cu usturoi tine bine de foame la doua persoane si nu costa mai mult decat o sticla cu vin. Pentru cei care coboara de pe munte, o ciorba taraneasca de vacuta dreasa cu smantana poate fi un nou varf cucerit, iar celor sensibili, un bulz haiducesc sau un snitel din piept de pui le va da increderea de care au nevoie.

"Coliba Haiducilor" nici nu mai e, de fapt, una singura, asa cum remarca si indicatoarele de pe sosea, ci a devenit un complex de restaurante care recompun o tabara haiduceasca, cu toate ale ei. De aceea, friptura haiduceasca de miel ori portia de bureti de fag in otet par aduse la masa chiar din aceste bucatarii la vedere, amestecandu-si aromele irezistibile. Istoria restaurantului e deja scrisa, iar la intrare, patronii au pus steagul Uniunii Europene. Singura noastra dilema e daca vom manca haiduceste, cu mana ori… cu furculita si cutitul?!…

"Se remarca traditionalele «muraturi vorbitoare», dar si sugestiile cinegetice, incitand la o incursiune spre etajul superior, unde sunt salile de mese, cuptorul, scaunele imblanite si lautarii".
DE GUSTIBUS
FRIPTURA HAIDUCEASCA. Adusa la masa pe un fund rotund de lemn, cu mamaliguta aburinda alaturi, friptura haiduceasca (unde, pe langa carnea de porc si pastramioara, intalnesti si carnaciori bine parpaliti) e un deliciu gastronomic care pastreaza ceva din nota salbatica a padurii. In timpurile vechi, gustul mancarii trebuie sa fi fost cam acelasi, poate carnea arsa de jar sa fi avut mai multa savoare.
PRET: 30 RON
NOTELE LUI MAX
Coliba Haiducilor, Drumul Sulinar, Poiana Brasov
  • Mancare - 4/5
  • Servire - 2/5
  • Ambianta - 5/5
  • Pret - 2/5
  • ×
    Subiecte în articol: coliba haiducilor