x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un vin sarbatoresc

Un vin sarbatoresc

10 Noi 2004   •   00:00

BARUL CASEI
Cu ceva timp inainte de vreo sarbatoare incepi sa-ti framanti mintea. Ce sa pui pe masa? Ce vin sa cumperi sa se potriveasca meniului? Sortimente sunt multe, reguli si mai multe. Ce te faci daca printre oaspetii tai va fi un cunoscator?
VERONICA GUZUN

Savoarea unui vin potrivit sporeste aroma bucatelor
Exista doua reguli de baza: cu cat mancarea este mai usoara, cu atat vinul trebuie sa fie mai usor. Vinurile tari nu se vor intelege bine niciodata cu aperitivele, supele, pestele slab; carnea rosie cere pe masa vin rosu, iar cea alba - vin alb. Sa aruncam o privire mai atenta la meniu.

DARURILE MARII. Pestele puternic condimentat cere un vin alb sec. Pestele afumat - vin tare. Nu se recomanda vinul cu gust de lamaie. Fructele de mare sunt pretentioase: Molustele si crustaceele cer vin spumant, stridiile se inteleg cu vinul alb cu gust delicat si aroma fina, lipsit de aciditate aspra. Icrele negre sau rosii - sampanie sau vin tare, rosu sau alb, la alegere.

BUCATE DIN CARNE. Gratarul de orice fel, porc sau vitel, si puiul la cuptor sunt alimente care se impaca bine cu orice tip de vin. Carnea de rata sau de curcan are un gust mai pronuntat, de aceea i se potriveste vinul alb sec. Carnea cu sos cere un vin rosu, dens, proaspat, cu buchet bogat. La carne picanta punem pe masa sampanie demidulce, roz. Pentru bucatele din carne rosie se recomanda un vin rosu sec. Produse din vanat: pentru porumbei, ciocanitoare si prepelite servim vin spumant. Vanatul mai mare cere vin rosu cu gust complex. La carnea afumata servim vin alb sec. La bucate fierbinti din carne din bucataria asiatica se bea vin rosu sec, de colectie. Mancarea chinezeasca se serveste cu o cupa de sampanie demidulce roz.

BRANZETURI. La branza albastra (cu mucegai) servim vin de desert. Branza topita se consuma cu vin spumant demisec, roz. Branzeturilor cu gust puternic, cum ar fi telemea de oaie, li se potriveste vinul de colectie. La telemeaua de capra se recomanda un vin alb sec.

DESERTURI. La deserturi din fainoase servim sampanie sau vin dulce. Fructele si inghetata merg insotite de vin spumant dulce sau demidulce. La budinca, la sarlota, la creme, la prajiturile cu crema, la clatite cu dulceata si la jeleuri servim vin rosu dulce. La ciocolata - cabernet.

VIN SPUMANT

Temperatura ideala pentru servirea sampaniei este de 6-9 grade Celsius. Pentru racire, sticla de sampanie se pune pentru 30 minute intr-un vas adanc in care turnam apa rece si cubulete de gheata. Nu se recomanda racirea sampaniei in congelator, deoarece schimbarea brusca a temperaturii inrautateste echilibrul de arome al vinului. Cupele pentru sampanie trebuie sa fie inalte, cu picior. La sampania servita la masa in afara pranzului sau cinei se propun diferite branzeturi sau prajituri, bomboane, fructe, nuci.

VINURI DE CALITATE SUPERIOARA

Vinurile noi sunt consumate la o temperatura mai joasa decat cele vechi. Vinul se incalzeste singur in cupa in timp ce serviti. De exemplu, un vin servit la temperatura de 6-8 grade, intr-o incapere cu temperatura de 18 grade, va atinge 10-12 grade peste aproximativ 10 minute. La aceasta temperatura buchetul si gustul vinului se simt cel mai bine. Nu se recomanda sa se puna cuburi de gheata in vin. Vinurile albe seci si vinurile roz sunt servite racite. Temperatura optima pentru consumare este de 8-12 grade. Vinurile albe demiseci sau licoroase si vinurile spumante se servesc la o temperatura mai joasa: 6-7 grade. Vinurile rosii sunt servite cand ating temperatura unei incaperi incalzite moderat. Destuparea sticlelor cu vin alb se efectueaza in momentul aranjarii mesei, iar cel rosu - cu o ora inainte.
×
Subiecte în articol: roşu temperatura vinurile