x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Un vis in Ajun

0
21 Dec 2004 - 00:00

BARUL CASEI


VERONICA GUZUN

...Si e asa de bine cand lasand deoparte muntele de griji, sa gasesti un refugiu, langa niste note muzicale armonios legate, langa un pahar cu vin fiert, langa o carte de povesti. Sa stai asezat comod pe o perna ca un pasa si sa visezi. Si ce apare in acel vis? Simti miros de vanilie, scortisoara si menta. In casa e cald, dar parca viscolul de afara te face sa tremuri, putin de frica, putin de frig, asa, ca in copilarie. Ninge... fulgi ametiti iti bat in geam si undeva, departe, se aud clopotei. Sunt ei sau ti se nazare? Sari in picioare si te indrepti sageata spre usa. Sunt ei! Colindatorii!

"Sculati, sculati boieri mari..." Cu voci putin ragusite, cu obraji trandafirii si cu sclipiri in ochi colindatorii trec pragul. Si cum altfel sa le dezgheti glasurile, daca nu cu vin fiert pentru fete si cu tuica fiarta pentru baieti.

Vinul fiert sau izvarul, cum se spune la mine acasa, e facut dupa o reteta veche, mostenita de la bunica. Are lamaie, scortisoara, pelin si miere. E ca o ciuleandra. Te ia incet si te invarte pana ametesti, dar nu te poti si nici nu vrei sa te desprinzi din acest joc. Te frige, te arde putin in gat, insa e ca un pansament pentru suflet si parca traista de griji se mai goleste.

"Fripta cu zahar", adica tuica fiarta, nu ocoleste si nu ii plac preludiile. Din gutui si prune, cu boabe de piper si chimen la fundul canii, ca in Ardeal, tuica e o batuta, te prinde si nu te mai lasa. Scoate din tine pana si ultimul gand rau, iar cu el iese tot ce ai adunat greu pe suflet in ultimul an. Aceste doua bauturi traditionale romanesti sunt o licoare a sentimentelor. Cate iubiri s-au legat la o cana de izvar? Cate prietenii s-au intarit cu o fripta? Nenumarate. Si parca pacea incheiata la o... ulcea de vorba e mai sigura, mai sfanta. Nu poti sa o incalci sau sa nu o iei in serios.

Cate o inghititura din tarie, cate o muscatura din colac si colindatorii prind viata. Acum observi cum un flacau se uita mai lung la o fata. Cum fata face ochi dulci altui flacau. Si rad, si se bucura. Sunt tineri, le prinde bine si batuta, si ciuleandra. Raceala din corp si din inima nu ii va paste pe ei in acest an.

E ajunul Craciunului. Nu intarzie prea mult la o singura gospodarie. Mai au atatea case de colindat... Ii lasi sa plece. Auzi cum voci si rasete calde se topesc in ploaia de fulgi... Mai bei din vinul fiert si... te trezesti. Stai pe perna ta, ca un pasa, cu cartea de povesti pe brate si parca in urechi mai vibreaza clinchet de clopotei...

Click pentru a mari imaginea
VIN FIERT
  • INGREDIENTE: Un litru de vin rosu Merlot sau Cabernet, 150 gr zahar, un varf de cutit de frunze de pelin maruntite, un varf de cutit de scortisoara, jumatate de portocala taiata felii.

  • PREPARARE: Se amesteca vinul cu mierea, scortisoara, portocala si pelinul. Se fierbe timp de un minut. Se strecoara. Se serveste fierbinte in cani de pamant, cu felii de lamaie. In vasul in care se tine vinul fiert se pune o lingura de argint sa nu se sparga vasul.

    .

    GROG
  • Ingrediente:O cupa rom, 50 ml coniac, doua lingurite miere, o bucatica scortisoara, sucul de la o lamaie, doua cuisoare, o lingura de zahar pudra.

  • PREPARARE: Intr-un pahar de 200 ml, dinainte incalzit, se amesteca o lingura de zahar pudra, cuisoarele, romul, coniacul, mierea, scortisoara, sucul de lamaie. Deasupra se toarna putin cate putin cu apa calda sau infuzie usoara de ceai, mestecand cu o lingurita cu coada lunga. Se serveste foarte fierbinte cu o lingurita.

    Sfat: Grogul se serveste intr-un pahar cu picior scurt sau in pahare cu toarta si eventual se pune pe un suport. Pentru un gust deosebit, la aceasta reteta se poat adauga si 10 ml de CuraIao. In tinuturile nordice se obisnuieste ca oaspetii sa isi faca singuri bautura. Gazda aduce o tava pe care sunt aranjate toate ingredientele si un pahar potrivit bauturii. Astfel, musafirul poate decide singur proportiile.

    .

    TUICA FIARTA
  • INGREDIENTE: Miere de albine sau zahar, piper boabe, chimen, apa.

  • PREPARARE: Se pune zaharul cu tuica, piperul boabe si chimenul la fiert. Daca e tare palinca, se dilueaza cu apa. Se da in fiert.

    Reteta ardeleneasca: zaharul cu cateva picaturi de apa se tine pe foc pana se caramelizeaza, deasupra se toarna tuica si se presara chimenul. Se fierbe timp de 5 minute.
  • Citeşte mai multe despre:   fiert

     



    Mai multe titluri din categorie

    Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva! Andreea Bălan nu rezistă şi pleacă de lângă colegii ei   

    Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva! Andreea Bălan nu rezistă şi pleacă de lângă colegii ei   
        Cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbătă, de la 20:00, la Antena 1 îi va pune pe toţi cei 11 concurenţi ai transforming show-ului într-o ipostază foarte dificilă. Având...

    Cine sunt cele 25 de pretendente la inima Burlacului

    Cine sunt cele 25 de pretendente la inima Burlacului
    Galerie Foto Prima întâlnirea a Burlacului cu cele 25 de pretendente va avea loc astăzi, de la 20.30, la Antena 1, într-o locație de vis și nu este lipsită de emoții....

    Modul în care porți geanta spune multe despre personalitatea ta

    Modul în care porți geanta spune multe despre personalitatea ta
    Galerie Foto Totul în jurul nostru ne trimite semnale, pe care noi le recepționăm într-un anumit fel. De fapt, nu putem trăi fără a comunica, iar acest lucru nu se referă doar la vorbirea articulată, ci și la limbajul...

    Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti

    Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti
    Mucenicii moldoveneşti sau sfinţişori, așa cum mai sunt denumiți în anumite zone ale țării, sunt preparatele care nu lipsesc de pe masă de Sfinții 40 de Mucenici, din 9 martie. Iată cea mai simplă...

    Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele

    Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele
    Galerie Foto Castelul Peleș înseamnă și parcul din jurul clădirilor istorice. Tezaurul natural al domeniului Peleș este aproape la fel de important precum cel construit. Peisagiști renumiți au contribuit la frumusețea...

    La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență

    La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență
    Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la nivelul...

    Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență

    Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență
    Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nnivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

    Chefi la cuțite – lider de audiență. Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale

    Chefi la cuțite – lider de audiență.  Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale
    Galerie Foto Marți seara Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de...

    Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1

    Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1
    Galerie Foto Personaje istorice și contemporane îi vor ține pe cei trei jurați iUmor în alertă pe tot parcursul sezonului zece, iar miercuri, de la ora 20.30, la Antena 1, își face apariția însuși fostul președinte al...

    Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă

    Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă
    Meseria de make-up artist presupune, înainte de toate, pasiune și dedicare. Nu toți pasionații de machiaj, look și tehnici de înfrumusețare pot face o carieră din asta, dar dacă eștii perseverent și îți...

    Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener

    Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener
    Relațiile de lungă durată și căsniciile au nevoie de atenție, o bună gestionare a conflictelor și, de multe ori, compromisuri. Deoarece este foarte greu, spre imposibil, să ai aceleași sentimente ca cele din pr...

    Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori

    Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori
    Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite s-a clasat pe primul loc în topul audiențelor la nivelul publicului comercial. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de 9.7 puncte de rating și 29.2 co...

    Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?

    Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?
    Galerie Foto Lumea fascinantă a parfumurilor este plină de varietate! Dacă te adâncești în subiect măcar puțin, vei observa imediat că tehnicile de realizare a parfumurilor, formele și compozițiile lor sunt...

    Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial

    Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial
    Galerie Foto Sezonul 9 Chefi la cuțite a debutat în forță duminică seara la Antena 1. Conform Kantar Media, show-ul a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o...

    Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1

    Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1
    Galerie Foto Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena...
    Serviciul de email marketing furnizat de