x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Urzicile si leurda ne schimba sangele

Urzicile si leurda ne schimba sangele

17 Mar 2005   •   00:00

GASTRONOMIE
Multe dintre verdeturile pe care le gasim pe tarabe in piete sunt culese din paduri. Putini sunt cei care cunosc proprietatile curative ale acestora si le folosesc strict in scopuri alimentare.
CRISTINA ANDREEA CATANA

COMPLETARE. Alaturi de urzici, untisorul si leurda sunt surse de vitamine
Pietele s-au transformat in ultimele zile intr-o adevarata gradina. Agricultori veniti din comune din jurul marilor orase isi expun cu mandrie pe tarabe patrunjelul, leusteanul, mararul, toate verdeturile pe care le-au crescut in gospodaria lor. Aparte, stau urzicile. Nici nu sunt prea multi care vand asa ceva. Poate pentru ca sunt greu de cules, poate ca inca nu s-au facut atat de multe, incat sa fie pentru fiecare. Dar unde gasesti urzici, gasesti si accesorii: leurda si untisor. Cum nu stiu prea multe despre cele doua, o intreb pe o babuta cu batic negru pe cap ce e cu ele. "Leurda o poti pune in loc de usturoi, domnita, si untisorul... da gust mai bun urzicilor." Nu imi ramane decat sa o cred.

ACCESORII. Mai departe, undeva in celalalt capat al pietei, o alta batrana vinde verdeata intepatoare. "Trei gramajoare 20.000 de lei si daca luati mai multe, va fac reducere." Aflu de la ea ca a trait o viata intreaga la tara si stie fiecare "rogodea" in parte pentru ce este buna. Untisorul e bun "daca te doare burta", iar atunci cand il pui la pireul de urzici are un efect miraculos. Mai ales pentru cei carora nu le place gustul puternic de urzici. Ca sa ma convinga, imi spune ca are un gust usor picant, iute, ca de ridiche. "Daca nu va plac urzicile, puteti lua untisor si sa faceti salata sau sa il puneti in mancare." Continuam lectia de botanica cu leurda. "Are un gust mai puternic decat usturoiul si tine mirosul si mai mult."

USTURATOR. Ca si urzicile si untisorul, leurda creste prin paduri, unde este umezeala mare, la intunericul tufisurilor. Nu se pune numai la urzici. Daca o maruntesti, o poti folosi si la friptura, supe, sosuri si salate.

Dupa ce batranica a laudat atat de mult aceste verdeturi, am plecat de la taraba ei cu o punga plina de urzici, leurda si untisor, gata "sa schimb sangele", caci din batrani a ramas vorba ca urzicile ajuta la intremarea organismului si la regenerarea celulelor.

TRATAMENT
Tinctura de leurda: Frunzele sau bulbii taiati marunt se introduc intr-o sticla pana la gat fara a se indesa, se toarna deasupra rachiu de secara, sau orice alt rachiu de 38-40% facut in casa, si se lasa 14 zile in soare sau in apropierea masinii de gatit. Se iau de 4 ori pe zi cate 10-15 picaturi in putina apa. Vin de leurda: Se ia un pumn de frunze taiate marunt, se lasa sa dea cateva clocote intr-un litru de vin alb, se indulceste dupa gust cu miere sau sirop si se bea din acest vin peste zi, incet, inghititura dupa inghititura.

×
Subiecte în articol: gastronomie leurda