RETETE CU ADRESA
Ulcerul este una dintre bolile care presupun cele mai multe restrictii din punct de vedere alimentar. De aceea, domnul Victor Borcea din Lehliu ne-a intrebat daca exista si pentru bolnavii de ulcer posibilitatea sa manance bine, fara sa isi faca prea multe griji in privinta sanatatii.
Supa-crema de morcovi
INGREDIENTE: 500 gr morcovi, 100 gr margarina, 250 ml lapte, un ou, o ceapa mijlocie, o lingura de faina, 4 felii de paine alba, o legatura de marar, o legatura de patrunjel, sare
PREPARARE: Se aleg morcovi tineri, fragezi. Se curata morcovii si ceapa, se spala, se taie in sferturi si se pun la fiert intr-o oala, cu doi litri de apa. Dupa ce au fiert bine, se scot, morcovii se dau prin sita, iar supa se strecoara. Se pun cam trei linguri de margarina pe fundul unei oale, se caleste putin faina, se adauga piureul de morcovi si se stinge cu laptele si cu putina supa. Se potriveste de sare si se lasa pe foc pana capata consistenta dorita. Se serveste fierbinte, cu marar si patrunjel, tocate marunt, deasupra, si cu crutoane de paine prajita in restul de unt.
.
Dovlecei umpluti cu branza de vaci
INGREDIENTE: 4 dovlecei tineri, 100 gr branza de vaci, un ou, o lingura de pesmet, 50 gr unt, o legatura de marar, o legatura de patrunjel, sare
PREPARARE: Dovleceii se curata de coaja, se taie in jumatati, pe lungime, apoi li se scoate miezul. Orezul se alege, se spala si se fierbe in putina apa, apoi se scurge si se raceste. Se bate bine oul si se amesteca apoi cu pesmetul si cu branza data pe razatoarea mica. In pasta obtinuta se amesteca orezul, verdeata tocata si sare. Intr-o tigaie cu putin unt, se pun dovleceii si se intorc pe toate fetele, pana se rumenesc, apoi se umplu cu pasta si se introduc la cuptor, unde se lasa pana devin moi.
.
Cartofi copti umpluti
INGREDIENTE: un kg cartofi, 200 ml lapte, 50 gr unt, 100 gr branza telemea
PREPARARE: Cartofii se coc, fara a fi curatati, in cuptorul bine incins, timp de aproximativ o ora. Din cand in cand se intorc, pentru a se coace pe toate partile. Cand sunt gata, se scot si se lasa cateva minute sa se mai raceasca. Intre timp, se fierbe laptele, lasandu-l pana se umfla. Cartofii copti se scobesc, scotandu-li-se miezul, care se sfarama cu furculita si se omogenizeaza cu untul, cu laptele fiert si cu telemeaua rasa. Cu aceasta compozitie se umplu cartofii, care se introduc din nou la cuptor si se mai lasa 5 minute la foc potrivit. Se servesc calzi. In functie de preferinte, se poate inlocui telemeaua cu parmezan sau laptele cu smantana.
LAPTELE DE LEAC
|
Cu cativa ani in urma s-a descoperit ca nu stresul sau curele de slabire sunt cauza principala a diferitelor tipuri de ulcer gastric, ci o bacterie, Heliobacter pylori. Chiar si inainte de a se afla cu siguranta ce anume cauza aceasta boala, medicii le prescriau pacientilor sa consume cat mai mult lapte. Dupa ce a fost identificata insa bacteria si antibioticele au devenit principala forma de tratament, medicii inca ii sfatuiesc pe cei bolnavi sa consume lapte, mai ales fermentat. Laptele fermentat, cum ar fi cel din iaurt sau kefir, produce multi compusi biologici activi, care s-au dovedit a fi benefici pentru sanatate. Cercetari recente au scos la iveala faptul ca laptele fermentat contine ceva - poate acidul lactic - care ucide bacteria care provoaca ulcerul.
|