CALENDAR GASTRONOMIC
Perioada cuprinsa intre 29 septembrie si 14 octombrie poarta numele de Vara lui Mioi. Interesant este ca timp de 15 zile avem parte iarasi de zilele calduroase si insorite de vara. Este ca si cum un crampei de vara este tinut captiv in mijlocul lui Brumarel. Exista o legenda care spune ca odinioara traia un caraus sarac, pe nume Mioi. El s-a rugat lui Dumnezeu sa mai dea cateva zile de vara pentru a termina de treierat graul. Lui Dumnezeu i s-a facut mila de el si i-a indeplinit rugamintea. Se pare ca legenda are si un sambure de adevar, deoarece tine cont de realitatile satului. In luna octombrie se desfasoara o serie de activitati importante: se insamanteaza pamantul pentru recolta ce va sa vina, se ingrijesc pomii din livezi, se primeneste gospodaria. De altfel, fiecare saptamana a acestei luni are un anumit specific. Si pentru toate acestea este nevoie de vreme prielnica.
Prima dintre cele patru saptamani este patronata de Procoava, divinitate meteorologica a carei "grija" este sa acopere ogoarele cu o "plapuma" de zapada. Se mai spune ca de la Procoava (1 octombrie) incepe sa se astearna bruma dimineata. Traditia povesteste despre Sfantul Procoava ca statea in varful unui stalp si era protejat miraculos de fenomenele meteorologice. Nu era atins de ploaie sau de ninsoare si nici nu ingheta.
Fetele cinsteau aceasta zi in mod deosebit, in credinta ca vor avea par frumos, bogat si stralucitor, ceea ce le-ar fi grabit casatoria. Pe de alta parte, ele credeau ca asa cum Procoava acopera pamantul cu bruma asa va fi si parul lor - acoperit cu un batic (statutul de femeie maritata presupunea acoperirea capului). Femeile credincioase tineau post in aceasta zi, pentru a le fi ascultate rugaciunile.
A doua saptamana din octombrie este dedicata satului, muncile concentrandu-se in jurul gospodariei. In urmatoarele sapte zile este celebrat Lucinul, protectorul lupilor. Pentru ca acestia sa nu dea iama in turmele de animale, se desfasurau ritualuri magice si erau interzise activitatile legate de prelucrarea lanii sau a pieilor de animale. Ultima saptamana este dedicata Sfantului Dumitru (Samedru), cel despre care se spune ca incuie vara si desfrunzeste copacii.
SEMANATUL
|
Pentru recolte bogate, semintele sunt sfintite cu agheasma inainte de a fi semanate. In alte zone, se tin in sacii cu seminte bucati de pasca, coji de oua sau slanina de la Pasti. Cel mai bine este sa nu se semene dupa pranz, ci dimineata, pentru ca numai atunci recoltele vor rodi cu spor. Nu e bine sa imprumuti altora samanta inainte de a te fi apucat de semanat. Daca nu tii cont de acest sfat, norocul te poate parasi. Daca vrei ca porumbul sa nu se "imbolnaveasca" de taciune, este bine ca primul stiulete sa nu fie aruncat in foc, ci intr-o apa curgatoare. In felul acesta, porumbul nu se va innegri si va creste frumos.
|
Citește pe Antena3.ro
28 SEPTEMBRIE -
4 OCTOMBRIE
| ||
|