x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Veneţia Orientului se dezvăluie

Veneţia Orientului se dezvăluie

de Simona Chiriac    |    01 Oct 2008   •   00:00

Bangkok, capitala Thailandei, este un oraş pentru toate sufletele: cu o infrastructură modernă, care-ţi permite accesul rapid în orice punct de atracţie turistică, un loc în care înveţi să zâmbeşti pentru că eşti înconjurat de zâmbete şi în care descoperi lucruri noi la tot pasul, începând cu mâncarea ce nu poate fi comparată cu nimic altceva.



Bangkok, capitala Thailandei, este un oraş pentru toate sufletele: cu o infrastructură modernă, care-ţi permite accesul rapid în orice punct de atracţie turistică, un loc în care înveţi să zâmbeşti pentru că eşti înconjurat de zâmbete şi în care descoperi lucruri noi la tot pasul, începând cu mâncarea ce nu poate fi comparată cu nimic altceva.

O călătorie pe râul Chao Phraya ("Râul Regilor") poate naşte uimire. Din loc în loc se ivesc canale înguste, de-a lungul cărora se înşiră case. Ai putea crede că te afli în Veneţia, în aşteptarea gondolei, dacă nu ai observa turnurile aurii ale templelor budiste, lotuşii ce plutesc pe apă sau grămezile uriaşe de fructe exotice. Cu sute de ani în urmă, Bangkokul era străbătut de numeroase canale, folosite în special ca mijloace ieftine şi rapide de transport. Astăzi, multe dintre ele sunt acoperite şi transformate în străzi. Cele care au mai rămas, au devenit obiective turistice, cum ar fi piaţa plutitoare de pe canalul Damnoen Saduak. De dimineaţă şi până la amiază, bărci alungite şi înguste, numite "khlong", încărcate cu legume, fructe şi diverse preparate străbat canalul, de-a lungul căruia se înşiră case.  

Oraşul noaptea

Seara, o croazieră pe râul Chao Phraya îţi poate oferi o altă perspectivă a Bangkokului. Se simte cum oraşul trăieşte, respiră şi se bucură. Trecând pe sub podurile suspendate – dintre care cel mai impresionant este Rama VIII: o harpă uriaşă şi feeric luminată, suspendată deasupra apei – se dezvăluie mai întâi silueta strălucitoare a Templului Apusului – Wat Arun –, apoi turnurile şi acoperişurile arcuite ale Palatului Regal Wat Pra Kaew. Interesant este cum, într-un singur loc, pe malul râului, coexistă trei mari religii, trei mari simboluri. Un templu hindus şi unul budist, în compania unei biserici catolice. Un adevărat exemplu de armonie spirituală. Din loc în loc, vei găsi restaurante şi terase, clădite pe pontoane, unde se pot degusta preparate thailandeze, chinezeşti sau europene.

Festin pe râu

De regulă, croazierele pe râurile din marile oraşe propun turiştilor o mostră de civilizaţie locală, aceasta incluzând, inevitabil, şi o "lecţie" gastronomică. Sub punte, în sala mare ce găzduieşte restaurantul, se află mese pline cu tot ceea ce are mai caracteristic bucătăria thailandeză. Începând cu fructele de mare, preparate pe bază de orez, curry, supe picante şi sfârşind cu deserturile din orez, adevărate surprize. Iată ce au gustat cei aflaţi în croazieră pe râul Chao Phraya: calamar prăjit, crevete în supă picantă, boabe de soia în sos de lapte de cocos, peşte cu boabe de piper negru, salată picantă cu papaya, scoici la cuptor, creveţi sotaţi cu fructe, salată de legume, raci fierţi, zeci de sosuri aromate şi picante, fructe exotice şi multă, multă îngheţată. Şi astea sunt doar câteva exemple.

Supă picantă

Aceasta este unul dintre cele mai simple preparate, al cărui gust şi aromă pot varia în funcţie de preferinţele fiecăruia. De regulă, ingredientele reţetei sunt supa de peşte, crevetele, sparanghelul, ardeii chili roşii, pătrunjelul, ciupercile, lemongrassul şi galangalul. Însă fiecare poate pune peste baza de supă de peşte ce ingrediente doreşte şi în orice cantitate, reţeta devenind astfel una foarte personală.

Salată picantă cu papaya


Ingrediente: un fruct de papaya, o roşie, un ardei chili roşu, 3 fire de sparanghel, o jumătate de cană de alune, două căni de muguri de fasole, coriandru proaspăt, 3 fire de ceapă; pentru sos: o jumătate de linguriţă de pastă de creveţi, două linguri de ulei vegetal, o lingură de sos de peşte, două linguri de suc de lămâie, o linguriţă de miere.

Preparare: Papaya se descojeşte şi se dă pe răzătoarea cu găuri mari, apoi se pune într-un vas. Se adaugă roşiile, sparanghelul, ceapa verde şi ardeii chili tăiate toate fâşiuţe, apoi mugurii de fasole. Separat se omogenizează toate ingredientele pentru sos şi se toarnă peste compoziţia de papaya. Se presară alunele măcinate mare şi se amestecă bine. Se serveşte decorată cu frunze de coriandru proaspăt.

Bucătar pe vas

Vuthichai este de trei ani bucătar pe acest vas de croazieră. A învăţat să gătească de la mama lui, fiind la început "asistentul" ei. A urmat timp de cinci ani cursuri de bucătar, mama lui fiind astăzi cea care îi cere sfaturi. Primul preparat pe care l-a făcut de unul singur în copilărie a fost omleta, pentru ca astăzi să fie expert în preparatele japoneze. De ce? Pentru că ştie deja să gătească mâncare thailandeză, chinezească sau europeană. Scoicile la cuptor cu sos picant reprezintă de asemenea un preparat cu care nu dă niciodată greş.

×
Subiecte în articol: geografii culinare