x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vesela mai curata, timp liber mai mult

Vesela mai curata, timp liber mai mult

21 Feb 2005   •   00:00

GASTRONOMIE
NECESAR - O inventie facuta la suparare: masina de spalat vase Doamnele au mai mult timp pentru ele. Domnii singuri nu trebuie sa isi mai faca griji in privinta vaselor murdare. Toate multumita unei aristocrate, care, suparata pe sclavii ei, a inventat masina de spalat vase, acum mai bine de un secol.
CRISTINA ANDREEA CATANA

AJUTOR. Timpul necesar spalarii vaselor este acum indreptat catre copii
Prima masina de spalat vase a fost inventata in America in 1850, de Joel Houghton, care a patentat o masinarie de lemn care cu ajutorul a doua brate invartea apa deasupra veselei. Dupa aproape doua decenii, in 1886, Josephine Cochrane se declara oripilata de faptul ca nimeni nu este capabil sa inventeze o masina de spalat vase cu adevarat utila: "Daca nimeni nu are de gand sa inventeze o masina de spalat vase, am sa o fac eu". Si a si reusit sa faca acest lucru. Targul International din anul 1893 a fost momentul cand inventia ei a fost adusa in fata publicului. La acel moment, era foarte scumpa, asa ca a fost cumparata doar de hoteluri si marile restaurante.

MARTURIE. Scriitorul american J.M. Fenster povesteste cum Josephinei Couchrane i-a venit ideea de a inventa un astfel de aparat. Enervata de faptul ca vesela ei de portelan foarta scumpa a inceput sa isi schimbe aspectul, a vrut sa descopere o metoda prin care sa le poata curata mai des, mai repede si mai bine. Vesela cu pricina era o mostenire de familie si avea mai bine de un secol, iar servitorii nu prea se ocupau de curatarea ei. Asa ca a vrut sa faca ea singura acest lucru. Cu una dintre cescute in mana, a ajuns la concluzia ca un jet de apa foarte fierbinte ar putea sa redea stralucirea veselei. Si ducandu-si ideea mai departe, s-a gandit ca vesela s-ar curata cel mai bine daca ar sta pusa intr-un stativ. Pentru ca sotul ei era suferind, a trebuit sa plece intr-o statiune sa se refaca. Dar doamna Couchrane a ramas acasa sa isi duca la bun sfarsit cauza. Intors acasa, sotul i-a murit, lasand-o cu o datorie se 1.500 de dolari. Mai mult de atat, om de afaceri si politician, acesta a lasat-o si fara influenta necesara promovarii noii inventii. A reusit singura datorita unei vaste publicitati, atat cat se putea in acea perioada.

TIMP. A trebuit sa treaca un secol pana cand masina de spalat vase a ajuns in gospodarii. Pretul ei scazuse, iar tehnologia o facuse cu adevarat utila pentru doamne.

TRAI LUNG
Conform unui studiu realizat de cercetatorii englezi, folosirea unei masini de spalat vase ne face sa traim cu trei saptamani mai mult, in fiecare an. Mai mult de atat, timpul nostru liber va fi poate de 10 ori mai mare. Si sanatatea noastra va avea de castigat. Pentru ca foloseste apa incalzita la temperaturi foarte ridicate, masina de spalat vase distruge bacteriile si microorganismele care in mod normal ar fi ajuns in corpul nostru, imbolnavindu-ne. Nu uitati insa ca inca nu s-a inventat o masina de spalat masini de spalat vase! O data pe luna trebuie si ea curatata.
×
Subiecte în articol: gastronomie masina vase spalat