x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Viata in ceasca de cafea

Viata in ceasca de cafea

de Cristina Andreea Catana    |    14 Iun 2006   •   00:00
Viata in ceasca de cafea
REPORTER IN CAF...-BAR
"Oglinda, oglinjoara, cine face cea mai buna cafea din tara?" Nu le-am gustat noi pe toate ca sa va dam raspunsul, dar juriul de la concursurile Barista au avut un raspuns: Ionela Stanescu.

Pana a ajunge aici insa, drumul a fost destul de greu. A inceput prin a lucra ca ospatarita intr-un bar. Apoi a ajuns intr-o cafenea din centrul Capitalei, unde a deprins sa iubeasca tot ceea ce inseamna cafeaua. A invatat pana si ce inseamna sa bei o cafea. Dimineata la ora 6, cand ajunge la cafenea, bea o cafea strong, apoi pe la pranz una mai slaba, ca seara sa si-o incheie cu un cappuccino. Insa cel mai important lucru pentru Ionela este prepararea cafelei. Pentru aceasta, un barman bun trebuie sa fie un adevarat artist, deoarece o ceasca de cafea se poate transforma intr-o opera de arta. Rapiditatea este esentiala. Totul se masoara in secunde. De exemplu, pentru un espresso normal ai nevoie de doar 25 de secunde. Orice clipa in plus sau in minus poate strica licoarea datatoare de energie. "Un espresso compromis nu mai poate fi reparat cu nimic. Iar pentru acest tip de cafea nu ai voie sa schimbi absolut nimic. Acest produs este baza intr-o cafenea, fiind cel mai des cerut de clienti", spune Ionela.

ESPRESSO. Pentru ca toate operatiunile premergatoare prepararii unui espresso sa fie "ca la carte", un barman are nevoie si de o dexteritate extraordinara. "Portia de cafea se pune in rasnita, se preseaza uniform cafeaua, se da drumul la apa timp de cinci secunde sa se curete sita, se pune scafa si se da drumul imediat la apa", explica Ionela. Mai mult, pentru realizarea unui cappuccino, este nevoie ca barmanul sa isi poata controla foarte bine miscarile mainilor. Felul in care arata aceasta bautura conteaza foarte mult. "La cappuccino iti poti folosi foarte mult imaginatia. Eu fac tot felul de desene. De Craciun, de exemplu, fiecare cappuccino avea desenat un bradut. La fel fac cu ocazia oricarei zile speciale". De aceea, un barman are nevoie de relaxare, pentru ca si aceasta este o meserie creativa.

PASIUNE. Ionela Stanescu iubeste atat de mult aceasta meserie, incat spune ca ii ocupa trei sferturi din viata. Nu numai gestionarea cafenelei unde lucreaza, ci si cursurile de barman pe care le preda unor copii dornici sa invete arta prepararii cafelei. Lor le preda doar baza, pentru ca, asa cum marturiseste, meseria de barman este una care "se fura". Are aproximativ 70 de elevi, de care este foarte mandra, mai ales ca acestia au castigat diverse premii la concursurile de specialitate.

BARISTA CUP 2005
In anul 2005, Ionela Stanescu a participat la un concurs pentru barmani specialisti in serviciul cafelei, Barista Cup 2005, organizat de ROMEXPO, in cadrul Targului DrinkExpo 2005.
Fiind prima competitie de acest gen la care a participat, emotiile au invins, iar Ionela nu a obtinut decat locul doi. Pentru a obtine un loc pe podium, Ionela a trebuit sa treaca trei probe. Prima dintre ele a fost prepararea unui espresso, cu toate rigorile pe care acest tip de cafea le impune.
Apoi, la proba urmatoare, vedeta a fost un cappuccino, unde a avut libertatea de a-si pune in valoare imaginatia si tehnica de decorare. Ultima proba a fost prepararea unei bauturi pe baza de cafea. Pentru munca depusa in cadrul acestui concurs Ionela Stanescu a obtinut ca premiu un kit de cappuccino in valoare de 500 de euro.

EUFORIA CREM CAFFEE
La un concurs de preparat cafea, organizat in cadrul unuia dintre festivalurile cafelei, care a avut loc anul trecut la World Trade Plaza, Ionela a obtinut primul loc, in urma realizarii unui cocteil pe baza de cafea cu totul deosebit. Inainte de a uimi publicul cu gustul deosebit al bauturii, Ionela i-a uimit cu fluturele absolut minunat pe care l-a desenat deasupra cu ajutorul spumei. Cocteilul pe baza de cafea a purtat numele de Euforia Crem Caffee si a fost gandit pentru a imbina armonios bucuria de a gusta o cafea deosebita cu cea de a intampina primavara, pentru ca evenimentul a avut loc in luna martie. Ionela spune ca este una dintre cele mai mari realizari ale sale. Dupa alte cateva participari la concursurile nationale, va prinde curaj si se va inscrie la unul de profil din strainatate.

POVETE
CREMA. Cea mai importanta pentru un espresso este crema pe care acesta o are in momentul in care este gata preparat. Aceasta trebuie sa aiba un aspect uniform si sa nu fie imprastiata pe toata suprafata cestii. Scafa de la cafea trebuie sa fie curata, iar de langa espressor nu trebuie sa lipseasca un cos pentru colectarea zatului.

CAFEAUA. Este unul dintre preparatele cu care nu poti face niciodata ceea ce vrei. Trebuie sa respecti toti pasii necesari prepararii ei, astfel incat orice om care o bea sa-l recunoasca pe cel care a preparat-o.

×
Subiecte în articol: cafea