x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Viitorul se dezvăluie

Viitorul se dezvăluie

29 Dec 2007   •   00:00

In ultima zi a anului - atunci cănd, ca printr-o minune, cerul se deschide şi il poţi vedea pe Dumnezeu cum stă la masă impreună cu toţi sfinţii - căile viitorului se arată privirilor.

In ultima zi a anului - atunci cănd, ca printr-o minune, cerul se deschide şi il poţi vedea pe Dumnezeu cum stă la masă impreună cu toţi sfinţii - căile viitorului se arată privirilor. Cele mai multe dintre aceste practici rituale, prin care se dezvăluie ce va să fie, se află in strănsă legătură cu principala ocupaţie a gospodarilor, agricultura. Pentru a vedea care dintre culturi va fi rodnică, se vor lua trei cărbuni aprinşi, căte unul pentru fiecare recoltă principală: grău, porumb şi poame. Se lasă pe vatră să ardă in tihnă toată noaptea, iar a doua zi dimineaţă se cercetează. Dacă au ars pe de-a-ntregul şi a rămas doar cenuşa, e semn că acea recoltă va fi una foarte bună. Dacă, dimpotrivă, cărbunele s-a stins fără să ardă, e semn că recolta va fi foarte slabă.

Semnele naturii

Pentru a afla cum va fi vremea in anul următor, se străng douăsprezece foi de ceapă, căte una pentru fiecare lună a anului. După ce se aşază pe masă, imediat după lăsarea serii, se presară in fiecare sare. Se lasă aşa pănă dimineaţă, cănd se observă cătă apă s-a lăsat in fiecare foaie. Unde este apă mai multă, inseamnă că acea lună din an va fi bogată in ploi şi prielnică pentru recolte. Dacă nu este deloc apă, atunci pămăntul va fi insetat şi multe plante vor avea de suferit.

Moartea unui membru al familiei poate fi aflată cu mult timp inainte, prin intermediul altui ritual. "Lingurile se reazemă, spre Anul Nou, pentru fiecare om din casă, de perete sau de fereastră. Pentru tată şi mamă se pun polonicele şi a cărui lingură cade, acela moare peste an". (Elena Niculiţă-Voronca - "Datinele şi credinţele poporului romăn")

Fetele tinere care doresc să afle dacă se vor căsători in curănd, obişnuiesc să aşeze crenguţe de busuioc lăngă făntănă. Dacă a doua zi le vor găsi pline de promoroacă, atunci vor juca la nuntă in acea iarnă. Dacă busuiocul este "curat", nu le-a sosit incă timpul să fie mirese. Intr-un alt ritual se foloseşte plumb topit. "In seara de Anul Nou fetele topesc plumb şi il toarnă in apă. Forma ce o ia plumbul inchegat in apă o ţine intre lumănare şi perete. Figura ce face pe perete umbra o interpretează fel şi chip. Ele zic că acesta e norocul lor". (Petre Ispirescu - "Obiceiuri şi datini la sărbători, după lunile anului")

Surpriză neagră

Ingrediente: 400 g ciocolată cu lapte, 200 g ciocolată neagră, 1.250 g frişcă, 10 g gelatină, două linguri de cacao, o lingură de rom, două linguri de lichior de cafea, 100 g zahăr pudră, o păstaie de vanilie, 75 ml lapte, cireşe confiate, coacăze.

Preparare: Frişca nebătută se pune intr-o cratiţă, se adaugă seminţele de vanilie şi se lasă la foc mic, fără să clocotească. Se adaugă ciocolata albă şi cea neagră, zahărul şi cacaua. Se amestecă din cănd in cănd, apoi se ia de pe foc. Gelatina se pune la inmuiat in lapte şi, după ce s-a umflat, se lasă pe foc pănă cănd se leagă, apoi se răceşte. In compoziţia de ciocolată se adaugă lichiorul de cafea, romul şi gelatina. Se incorporează cireşele confiate şi coacăzele. Se toarnă compoziţia intr-o tavă de chec tapetată cu folie. Se ţine la rece căteva ore şi se serveşte pudrată cu cacao.

×
Subiecte în articol: calendar gastronomic