x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vindex

Vindex

03 Iul 2004   •   00:00
CATALIN PADURARU - Vinexpert

Agresiv - Un vin agresiv este un vin care ataca papilele gustative. Acest defect se datoreaza unei aciditati prea ridicate, a unui proces incomplet de maturizare a strugurelui, a unei cantitati ridicate de taninuri ori datorita unei fermentari prea indelungate.

Amar - Defectul de amar (sau amareala) afecteaza uneori vinurile. Nota de amar atinge vinurile mai putin acide, la care ataca nivelul de glicerina si acid tartric.

Amareala - In urma unor boli microbiene, vinul poate prinde un gust de amareala foarte neplacut si pentru care nu exista remediu. Totusi, anumite soiuri au o usoara amareala specifica care, departe de a deranja la nivel gustativ, da vinului un caracter specific.

Aspru - Un vin aspru este neplacut in momentul degustarii. Este in acelasi timp dur, dand impresia ca aspreste limba, si astringent, ca si cum ar strepezi mucoasele gustative. Taninurile in exces se fac responsabile pentru aceasta senzatie. Vinurile aspre provin din soiuri fara valoare sau rezulta in urma unei vinificari neadecvate (cum ar fi o fermentare prea indelungata). Taninurile se domolesc in timp, iar asprimea se amelioreaza. Se foloseste de asemenea termenul unghiular pentru a caracteriza vinurile care prezinta taninuri dezagreabile in exces, sau termenul dens atunci cand taninurile par sa dea vinului o consistenta densa si nepotrivita.

Ampelografie - Stiinta vitei-de-vie. Studiul vitei-de-vie si a caracteristicilor sale. Vita-de-vie apartine familiei ampelidaceelor, iar vitis vinifera, care da cele mai bune vinuri din lume, este cea mai cultivata specie. Intre 1901-1910, Viala Vermorel a realizat un studiu ampelografic care cuprindea soiurile de vita-de-vie.

Aromat - Un vin aromat este un vin care lasa sa se degaje, atunci cand il mirosim, arome patrunzatoare. Anumite soiuri sunt denumite "aromate".

Astringent - Cuvant sinonim cu taninic la degustare. Un vin astringent sau taninic provoaca o senzatie de strangere a gingiilor, limbii, palatului, a intregii cavitati bucale. La servirea acestui vin, degustatorul reactioneaza astfel incat sa-si poata destinde mucoasele la nivel gustativ: are impresia mestecarii vinului, ca si cum acesta ar avea o consistenta solida (se spune adesea ca un vin astringent "se mesteca"). Vinurile prea astringente sunt caracterizate drept "aspre", "dure", "solide", "dense".

Chihlimbar - Acest termen descrie o culoare aurie, care bate in chihlimbar, specifica unor vinuri albe vechi. Aceasta culoare nu trebuie sa fie insotita de maderizare la momentul degustarii. Nota aurie se datoreaza de fapt oxidarii elementelor de culoare din vin (elemente care exista si la vinurile albe tinere, dar care nu apar in mod vizibil). Aceasta tenta de chihlimbar este un defect daca apare la vinurile tinere.

Complex - Un vin despre care se spune ca este "complex" ofera o intreaga gama de senzatii persistente si ample. Aroma, buchetul, savoarea, corpul, asigura o armonie si un echilibru perfect.
×
Subiecte în articol: gastronomie vinurile