x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vinul organic

Vinul organic

27 Oct 2004   •   00:00

VIN ORGANIC, termen imprecis pentru vinul realizat din struguri produsi de VITICULTURA ORGANICA folosind un minim de substante chimice pe parcursul procesului de obtinere a vinului. Nu exista un consens intre cei care produc vinul vandut ca "organic". Desigur, viticultorii care sustin cauza viticulturii organice prefera probabil culturile de bacterii de drojdie din mediu sau "salbatice" fata de culturile de bacterii de drojdie artificiale, de exemplu.

CATALIN PADURARU - Vinexpert

Organizatiile de monitorizare care stabilesc si implementeaza standardele pentru productia organica interzic folosirea celor mai multi aditivi chimici, permitand numai cantitati minime de dioxid de sulf utilizat ca antioxidant. Multi agenti de DECANTARE sunt de asemenea interzisi si tratamente fizice (precum FILTRAREA) sunt reduse la minim.

Desigur, vinul organic nu este un fenomen nou si agricultura "conventionala" care foloseste INGRASAMINTE chimice si PULVERIZARI sistemice l-a inlocuit recent, in a doua jumatate a secolului XX. Totusi, de la inceputul anilor ’70 un numar din ce in ce mai mare de viticultori a revenit la metodele traditionale, fie din motive ecologice, fie, in anumite cazuri, ca parte a unei strategii voite de marketing.

Pana in 1990 producatorii de vin organic incepusera sa fie luati in serios si pana in 1992 existau mai mult de 400 de producatori inregistrati la nivel international in cadrul uneia dintre organizatiile de monitorizare, pe cand multi altii au preferat sa nu se alature nici unei asociatii.

Franta ramane patria vinului organic, deseori numit vin biologique, cu mai mult de jumatate dintre viticultorii mondiali inregistrati, in mod explicabil din zona de sud, cu climat cald si uscat. CIUPERCILE afecteaza rareori viile din PROVENCE si LANGUEDOC-ROUSSILLON, minimizand nevoia de pulverizari chimice, dar exista producatori de vin organic in toate regiunile viticole traditionale din Franta. Productia de vin organic in Franta este monitorizata de numeroase organizatii care reglementeaza practicile viticole si analizeaza solurile si vinul pentru a garanta ca vinurile sunt intr-adevar organice. Unii producatori precum Chateau de Beaucastel din CHATEAUNEUF-DU-PAPE, prefera sa urmeze principiile organice in afara unui cadru institutionalizat.

Germania a inregistrat cea mai mare crestere a productiei de vin organic in anii ’80 si cei aproximativ 150 viticultori inregistrati sunt administrati de cateva organizatii de monitorizare diferite. Ernst Loosen din MOSEL-SAAR-RUWER este unul dintre cei mai cunoscuti cultivatori care a adoptat principiile organice in afara cadrului institutionalizat.
×
Subiecte în articol: gastronomie organic