x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vinul si un mod de viata sanatos

Vinul si un mod de viata sanatos

20 Oct 2004   •   00:00

Cu totii dorim sa traim mai mult si sa avem vieti sanatoase. Dar care este cea mai buna modalitate de a ne atinge acest scop? O abundenta de studii stiintifice deseori popularizate intr-un mod neclar de catre diversele mijloace de comunicare le pot lasa oamenilor o stare de nervozitate si de confuzie. Bautorii de vin in mod special sunt confruntati cu informatii care par deseori incomplete sau contradictorii.

CATALIN PADURARU - Vinexpert

Desi exista foarte multe dovezi in sprijinul ideii ca un consum moderat de vin poate ajuta in mentinerea sanatatii, nu se poate nega faptul ca un consum excesiv poate implica riscuri grave pentru sanatate.

Doctor R. Curtis Ellison: "De mai mult de 20 de ani sunt implicat in dezbaterile despre vin si sanatate. Fiind un iubitor de vin, apreciez cateva pahare cu vin la cina in fiecare seara. Pentru mine, nimic nu da mai multa savoare unei mese decat vinul. Dar sunt medic si am vazut efectele negative ale consumului excesiv de alcool. Mai mult, sunt om de stiinta, epidemiolog la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Boston, si petrec mult timp analizand un numar imens de articole legate de efectele pozitive si negative ale vinului. Din punctul meu de vedere, consumul moderat de vin poate da savoare vietii in siguranta. Mai mult, poate reduce de asemenea riscul celor mai raspandite afectiuni: cardiace, accidentele cerebrovasculare, dementa si chiar obezitatea. Cred ca un consum moderat de vin ne va ajuta sa avem vieti mai lungi si mai sanatoase".

In studiul de sanatate pentru asistentii medicali si studiile cadrelor medicale se arata ca vinul, dar si berea ofera protectie impotriva afectiunilor cardiace si a diabetului. Daca insa consumul dumneavoastra de alcool se incadreaza intre un pahar si doua cu vin, multe studii sugereaza ca beneficiile pentru sanatate sunt chiar mai mari.

Iata si un avertisment in privinta numarului de pahare: nu toata lumea are aceeasi toleranta pentru alcool. Cantitatea pe care o persoana o poate consuma in siguranta este afectata de multi factori precum: (a) diferenta de marime a corpului; (b) genul (femeile tolereaza in general mai putin alcool decat barbatii pentru ca masa lor musculara are tendinta sa fie mai mica si au mai multa grasime, ceea ce duce la o transformare prin metabolism a alcoolului intr-un mod mai putin eficient; mai mult, femeile au in general niveluri mai mici ale enzimelor cheie pentru arderea alcoolului); (c) rata consumului (vinul ar trebui sorbit, nu baut cu inghitituri mari); (d) daca bautura este consumata cu mancare sau nu; si, in mod special, (e) factorii genetici.

×
Subiecte în articol: gastronomie