x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vinuri cu parfum de istorie

Vinuri cu parfum de istorie

de Alina Ramona Anghel    |    15 Iul 2010   •   00:00
Vinuri cu parfum de istorie
5819-126461-untitled1.jpgCorcova, judeţul Mehedinţi
Puţine zone viticole au ocazia să fie înscrise în istorie, iar Corcova face parte dintre ele. Prima atestare apare într-un hrisov datat la 29 iunie 1497, document în care este menţionată o danie a domnitorului Ţării Româneşti, Radu cel Mare (1495-1508), către Mănăstirea Tismana. Acesta dăruia mănăstirii 300 de vedre cu vin provenit de la Jidoştiţa (una dintre viile Corcovei). Mai târziu, zona este consemnată într-un nou document, de data aceasta în timpul domniei lui Mihai Viteazul (1593-1601). Acesta legalizează un act conform căruia paharnicul Necula primeşte două vii la Corcova şi un pic mai târziu, la 1596, tot un paharnic - Radu -  primeşte ocine (moşii) şi vii în Jirov, Cernaia, Cotoroaia şi Valea Bună.

Perioada de glorie a Corcovei a fost pe timpul familiei Bibescu, în secolul al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. Atunci, pentru buna funcţionare a podgoriei, prinţul Anton Bibescu a angajat un tânăr agronom francez. Aristoteles Sauget, urmat apoi de fiii săi, a obţinut soiuri noi de vinuri şi au făcut din Corcova un mic colţ de Rai.
De atunci a trecut mult timp, multe soiuri de vinuri s-au pierdut, nemaiputând fi refăcute, iar podgoriile au ajuns în paragină. Asta până în anul 2005, când au "reînviat" circa 50 de hectare de teren. Au fost replantate soiurile tradiţionale ale locului, ce existau încă de pe vremea Bibeştilor, şi au adus noi soiuri cu butaşi de vie din Franţa. Cramele au fost renovate şi modernizate, păstrându-le arhitectura iniţială, dar dotându-le cu utilaje şi echipamente moderne conform normelor europene.


VINURI DE TOP

Nu demult am participat la lansarea vinurilor de Corcova, eveniment organizat în incinta Restaurantului Heritage. Cu această ocazie am degustat în premieră câteva dintre soiurile produse de această firmă. Astfel, ne-am delectat simţurile cu un Cabernet Sauvignon & Merlot din 2008, Chardonnay tot din anul 2008, dar şi Merlot Rose din anul 2009. Deşi Michel Roy (partener al firmei vitivinicole şi reprezentantul părţii franceze) a lipsit, am avut totuşi plăcerea companiei lui Şerban Dâmboviceanu, reprezentantul părţii române şi unul dintre parteneri. De asemenea, au mai fost prezenţi Valeriu V. Cotea, preşedintele Patronatului Naţional al Viei şi Vinului, şi Aurel Popa, profesor universitar eme­rit de la Universitatea din Craiova. "Vinurile Corcova Roy&Dâmboviceanu sunt vinuri care vorbesc despre vocaţia locului, dar şi despre priceperea specialistului. Ele vor consolida pe mai departe locul binemeritat pe care Corcova, ca areal viticol, trebuie să-l ocupe în constelaţia regiunilor viticole din România şi din lume", a declarat profesorul Aurel Popa.

"Am fost întotdeauna convins de potenţialul viticol al României şi deseori am regretat că vinurile româneşti nu sunt recunoscute peste hotare. Mi-am propus astfel să fac un excelent vin românesc", a spus  Şerban Dâmboviceanu, cel care a adus la viaţă aceste locuri.

×