x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Votca intre doua tari

Votca intre doua tari

25 Noi 2004   •   00:00

Chiar daca este recunoscuta ca fiind bautura traditionala a rusilor, votca mai este inca disputata intre trei tari. Fiecare sustine ca stramosii lor ar fi inventat-o.

CRISTINA CATANA

RAFINAMENT. Cea mai buna votca se prepara in Rusia
Povestea despre votca incepe cu o controversa. Nord-europenii se bat cu pumnul in piept cum ca ei ar fi descoperit-o. Polonezii nu se lasa mai prejos si incearca sa ne convinga ca reteta este a lor. Rusii, a treia parte in aceasta disputa, au avut cel mai mult de castigat. Votca este cunoscuta in toata lumea ca fiind bautura lor nationala.

ARGUMENTE. Votca a inceput sa fie o bautura foarte cunoscuta in Rusia chiar inainte de aparitia cuvantului care sa o denumeasca. Mai mult de atat, pe teritoriul tarii au circulat foarte multe cuvinte, insa votca a rezistat timpului. In traducere, ar insemna "apisoara", pentru ca votca este diminutiv de la "voda" care inseamna apa. Tot rusii au fost cei care au adus votca la statutul de bautura fina prin implementarea unor noi arome si unor tehnici de rafinare mai sofisticate.

Cercetari mai amanuntite au dus la concluzia ca polonezii au fost cei care au inventat pentru prima oara votca. Si asta din greseala. Prin anii 900, un mestesugar si-a uitat sticla de vin afara in ger. Aceasta a inghetat. Cei care au descoperit-o primavara, au fost ametiti de mirosul tare pe care il emana. De aici drumul parcurs de votca nu a fost refacut, cert este ca a ajuns sa fie folosit in medicina. Si acesta i-a ramas menirea timp de patru secole. Numai ca, la un moment dat, cineva s-a gandit sa foloseasca tehnica de distilare a vinului pentru a produce alcool destinat meselor curtenilor. Acesta este si argumentul pe care polonezii il folosesc pentru a dovedi ca votca a fost produsa pentru prima data de ei.

SERVIRE. Aperitivele si gustarile sunt extrem de importante pentru a sesiza si realiza valoarea autentica a votcii ca bautura. Mai mult decat atat, fara o gustarica satioasa, votca nu-si poate dezvalui plenar proprietatile. In acest context, o atentie deosebita o merita un castravete murat. Asa cum marturisea marele Cehov, expertii in materie s-au zbatut timp de doua sute de ani asupra descoperirii celui mai bun aperitiv, insa n-au gasit nimic mai bun decat un castravete murat. Cel mai bine e sa bei cu masura. Insa daca stiti ca petrecerea va fi de durata si masa, abundenta, se recomanda, cu 2-3 ore inainte de a va aseza la masa, sa beti 50 g votca.

×
Subiecte în articol: gastronomie votcă