BARUL CASEI
VERONICA GUZUN
Ati bea vreodata o tarie in CV-ul careia scrie ca este halucinogena, ca se prepara din cactus si, colac peste pupaza, mai are si un vierme in sticla? Pun pariu ca putini vor fi aceia care vor risca sa puna limba pe o asemenea bautura. Totusi, nici unul din aceste zvonuri nu a reusit sa submineze popularitatea tequilei, ba chiar au facut-o mai atragatoare, mai incitanta, mai⦠altfel decat restul bauturilor din lume.
à LA MEHICANO. Spectacolul servirii este atat de incitant si impresionant, incat uiti de toate miturile care eu incercat pe parcursul anilor sa-i faca faima proasta. Ea nu se savureaza, ci se da peste cap. Asa cum am vazut de multe ori in filmele western, unde cowboy se luau la intrecere care bea mai multa
tequila si linge mai multa sare.
Modul in care se bea aceasta bautura traditionala mexicana este foarte original: Turnati putina tequila intr-un pahar mic de tuica. Lingeti mana si presarati putina sare. Lingeti sarea de pe mana si beti continutul paharului dintr-o inghititura. Indata dupa aceea sugeti o felie de lime. Iar la sfarsit, in locul traditionalului "oah", puteti incheia ceremonialul cu o exclamare multumita "tequila!" Va veti simti ca un adevarat mexican, insa fara sombrero.
ORAS, VULCAN, TARIE. Si daca v-am spus cum se bea, sa va spun si povestea ei. Aztecii din Mexic preparau o bautura din agava albastra pe care o foloseau la ritualurile religioase. In 1530, cand au venit si au ramas fara brandy, conchistadorii spanioli au fermentat sucul de agava albastra si au obtinut o bautura alcoolizata pe care in prezent o numim Tequila. Lichiorul acesta se prepara in oraselul Tequila, din centrul Mexicului. Asemeni vulcanului inactiv la baza caruia s-a format orasul, Tequila este gata in orice moment sa intre in actiune si sa iti porneasca sangele prin vene aidoma unei lave trezite din hibernare.
LEGISLATIE. Conform legii mexicane, bautura contine minimum 51 la suta agava si 49 la suta zahar. Exista insa si sortimente care nu contin deloc zahar. Pretul unei tequila se stabileste dupa varsta de maturare si procentajul de suc de agava continut in bautura. Din cele peste o suta de soiuri de agava, doar cea albastra, trecuta de varsta de 10 ani, este potrivita pentru tequila. Se spune ca o tequila de calitate este la fel de complexa ca un coniac invechit, genereaza aceeasi loialitate si pasiune asemeni unui vin bun, stimuleaza conversatia si prietenia aidoma unui whisky cu renume.
TEQUILA SUNRISE
|
Ingrediente: 4 cuburi mari de gheata, 40 ml tequila, 30 ml suc de rodii, cateva picaturi zeama de lamaie, 100 ml suc natural de portocale, o felie mare de portocala nestoarsa
Preparare: Cuburile de gheata se pun intr-un pahar inalt, fara picior. Deasupra se toarna tequila, suc de rodii si zeama de lamaie. Se umple paharul treptat cu suc de portocale, se amesteca si se orneaza cu o felie de portocala.
|
VARSTELE VINULUI
|
Vinul este ca si omul: se naste, se maturizeaza si moare. Un vin isi petrece copilaria si adolescenta in butoaie de stejar, unde are nevoie de anumite conditii pentru "a se dezvolta" normal. Temperatura mediului trebuie sa fie constanta si sa nu depaseasca 10-12 grade Celsius. La "majorat", licoarea zeilor este turnata in sticla, se izoleaza de aer si se pune sa prinda "carne" la o temperatura constanta. El se dezvolta in continuare si poate sa se pastreze inca multi ani asa cum l-am imbuteliat. Insa, de la o anumita varsta, vinul imbatraneste. Cel alb se "pensioneaza" la 25 de ani, iar cel rosu la 40. Cel mai longeviv este vinul alcoolizat, care si la o suta de ani "este tanar si ferice". Ce inseamna un vin batran? Cu timpul, substantele colorante se depun in sediment, iar lichidul rubiniu sau galben se preface in apa si in bioxid de carbon - a explicat oenologul Gheorghe Cozub, director general la Imperialvin. (Veronica Guzun)
|