x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Zile de dulce, zile de post

Zile de dulce, zile de post

de Cristina Andreea Catana    |    01 Mar 2006   •   00:00
Zile de dulce, zile de post
ROMANIA CULINARA - TURT, SATU-MARE
Pentru majoritatea romanilor, sarmalele sunt preparate specifice Craciunului. In restul anului, se gatesc la zile mari sau de pofta. In restul zilelor, aroma altor bucate invadeaza bucatariile romanilor. Nu si la Turt.

Aici sarmalele sunt piese de rezistenta ale tuturor meniurilor. Impachetate in frunze de varza, fie ea dulce sau acra, sarmalele sunt preparate mai mereu. Se fac diferentieri clare intre zilele de post si cele de dulce, pentru ca aici oamenii au frica de Dumnezeu.

Asa ca, daca e sa fie de dulce, umplutura pentru sarmale se face din carne de porc, iar in oalele aburinde isi fac loc bucati de slana afumata sau se mai scapa cate o bucata de carnat. Nu lipsesc nici condimentele, boiaua iute fiind campioana. Cand sunt servite, sunt stropite din belsug cu smantana, fie ea din lapte de vaca sau de bivolita.

VARIETATE. Pentru zilele de post, oferta este mult mai generoasa. In frunzele de varza isi fac loc orez, ciuperci, soia, pasat. Combinatiile sunt multe, gusturile satisfacute. Mai ales ca gospodinele din Turt se intrec in alegerea condimentelor potrivite. Foi de dafin, piper, boia rosie iute completeaza aroma sarmalelor in zilele de post. De obicei, daca spui sarmale, spui si mamaliga. In Turt, preferata este painea sau, de cele mai multe ori, fasolea facaluita. Si nu putea sa lipseasca de pe masa un cui de palinca.

"La noi se fac multe feluri de sarmale. Si le zice: pumni, sarmale, gus, boace. Punem in ele pasat, soia, ciuperci, orez. Cand nu e post, le mancam cu smantana de bivolita" - tanti Anuta

SERVIRE
In Oas, sarmalele sunt servite si ca aperitiv la mesele principale. De aceea, atunci cand este vorba despre sarmalele de post, sunt servite si reci, uneori ca gustari intre masa de pranz si cea de seara.

DENUMIRI
Daca treci prin Turt si te intreaba cineva daca vrei cativa pumni, nu intra in panica! Este o alta modalitate de a denumi sarmalele. Prin zona li se mai zice si boace, gus, piroste sau sarmale.

PITA DE CASA

Inainte de a incepe sa preparam pita de casa, trebuie sa lasam faina la caldura. Cand aceasta s-a incalzit la temperatura casei, punem in ea apa calda si drojdie frecata. Compozitia astfel rezultata o framantam. Punem si sare sa se topeasca, pana nu se mai leaga de mana. Cand dospeste, ne luam un pic de faina, ungem covata. In ea punem aluatul si il astupam cu o fata de masa si il lasam sa se dospeasca la cald. Tepsele (tavi) in care se coace pita se ung cu ulei. Inainte de a pune pita in tepse, rupem o bucata din aluat si o pravalim pe masa, apoi o framantam si cand este gata o asezam in tepsa. O mai lasam sa dospeasca acolo. Apoi o punem la cuptor. Din acest aluat se poate face si paine impletita.

TOCANITA DE BURETI USCATI

Vara, se culeg buretii din padure. Dupa aceea se aduc acasa, se curata, se spala. Dupa ce se zvanta, punem buretii pe tepse. Facem foc ca atunci cand ar fi acolo pita. Dupa ce s-au uscat, se scot si se pun in pungi. Cand vreau sa ii pregatesc iarna, ii pun in apa clocotita, ii oparesc si ii spal. Pentru tocana, ii pun in apa curata sa fiarba. Cand sunt gata, se face separat rantas din ulei, paprica, ceapa, un pic de faina, zeama de la bureti, un pic de ai. Acesta se adauga peste buretii care au fiert si se mai lasa sa fiarba un clocot.

CIORBA DE POST

Pentru a prepara aceasta ciorba aveti nevoie de 4 l de apa, morcov taiat marunt, gulie taiata marunt. Legumele se pun la fiert impreuna cu o mana de granule de soia. Cand toate s-au fiert, se adauga pe deasupra un sos facut din ulei, paprica si patrunjel. Nu se pune bors la nici una din ciorbele facute in Oas.

FASOLE FRECATA

Se aleg boabele de fasole stricate de cele bune, apoi se spala in mai multe ape. Dupa aceea, fasolea se pune la fiert. Cand ii gata de fiert, o strecuram printr-un lascar si dupa aceea o tocanim cu tocatorul. Apoi, facem, din ulei prajit cu feliute de ai (usturoi) si zeama de la fasole, un rantas. Acesta se amesteca cu fasolea frecata. Deasupra ei se pune un sos din ulei prajit cu paprica si mujdei de ai. Acest fel se mananca cu sarmale de pasat.

GUTUI UMPLUTE

Se iau patru gutui potrivite, se sterg de puf si li se taie un capacel si se scobesc. Se pun pe plita doi pumni de nuci, se rumenesc, dupa care se piseaza cu o sticla. Se amesteca bine cu doua linguri cu miere, trei linguri cu stafide si un praf de scortisoara. Cu acest amestec se umplu gutuile, se pun intr-o tava neunsa si se dau la cuptor la foc marunt. Dupa ce s-au copt, se scot, se presara cu zahar vanilinat si cu zahar pudra.

SARMALE CU PASAT

Pentru sarmalele cu pasat, care se servesc de obicei in zilele de post, aveti nevoie de varza dulce. Cantitatea o stabiliti in functie de cate portii vreti sa faceti. Se opareste varza dulce. Dupa aceea se spala pasatul foarte bine. Se amesteca cu piper, ceapa prajita, morcov razuit, sare, gogosar rosu de la borcan, rosii prajite sau bulion. Se amesteca toate si apoi se invartesc sarmalele. Le punem la fiert, adaugand bulion sau rosii. Se mananca cu paine sau goale. Se mai pot umple cu orez amestecat cu ciuperci sau cu soia.

OUA CU SOS DE SMANTANA

Se fierb sase oua tari si se taie pe din doua. Intr-un castron se pun patru linguri cu smantana, cinci linguri cu mustar si se amesteca bine. Jumatatile de ou se pun pe frunze de salata si se toarna deasupra sosul de mustar si smantana. Se decoreaza cu patrunjel verde tocat marunt.

CIORBA DE FASOLE

In zeama de la fasolea fiarta se adauga piper, patrunjel, vegeta. Lasam aceasta compozitie sa dea intr-un clocot, dupa care tapam in ea niste taitei de casa. Ca la toate celelalte ciorbe turtene, deasupra se pune sosul preparat din ulei prajit cu paprica. Da un aspect frumos ciorbei si suplineste lipsa borsului si a bulionului (sau a rosiilor).
×
Subiecte în articol: post dulce sarmale punem sarmalele