x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Zile frumoase de poveste

0
Autor: Simona Chiriac 24 Dec 2008 - 00:00

În Ajunul Crăciunului încep să se pregătească bucatele de sărbătoare ce se vor aşeza pe masă. Nu sunt uitaţi nici cei care au trecut pe lumea cealaltă, pentru ei pregătindu-se o masă cu totul specială, ce se aşterne la lăsarea nopţii. Sufletele răposaţilor, ajunse fiecare pe la casele lor, îşi vor potoli foamea cu pâine, sare, peşte şi grâu, iar la sfârşit vor bea câte o cană de apă.



Bucate cu tâlc

“Gospodina fierbe pentru masa Ajunului din toate felurile de bucate, ca să rodească peste an. Bobul se mănâncă pentru saţ, căci după bob omului îndată îi vine sete şi se simte sătul. Perjele sunt bune, căci îndulcesc pe om şi-l potolesc la sfezi şi la mânii. Sarmalele să le laşi mai pe urmă, căci ele-s neamurile, ele-s sfădăuşe; cât fierb în oală, tot una clocotesc şi huiesc; şi altul nimeni nu ocăreşte decât neamul. Străinii sunt ca pâinea şi ca zahărul, sunt dulci, nu te batjocoresc. Dar mai întâi să guşti din peşte, ca să n-ai friguri peste an.” (Ilarie Niculiţă Voronca – “Datinele şi credinţele poporului român”).

Tradiţii

De Crăciun este bine ca în fiecare gospodărie să se plămădească măcar un colac, uns frumos cu gălbenuş, ca să lucească. Firimiturile şi tărâţele rămase de la acest colac se aruncă animalelor din curte ca să fie ferite de rău. Vasul în care a fost frământat aluatul se pune în fânul pentru vite ca să “fie spornic”. Nu sunt uitate colindele, rolul lor fiind atât de a vesti sosirea Crăciunului, cât şi de a proteja lumea de duhurile cele rele. În Noaptea de Crăciun se aprinde un buştean ce se lasă să ardă în voie. Cenuşa rămasă se împrăştie prin grădini şi livezi ca să fie roade bogate.

În a doua zi de Crăciun finii se duc la naşi cu daruri: pâine, o pasăre din curte, vin sau ţuică, o coastă de porc, cârnaţi şi alte bunătăţi de la masa de sărbătoare. Petrecerea ţine până la lăsarea întunericului, atunci când finii se întorc acasă “cu căciula pe nas”.

Primenirea lumii

“Îngroparea Crăciunului” este unul dintre cele mai vechi ritualuri româneşti, ritual ce se desfăşoară în a patra zi de Crăciun. Nu trebuie uitat că, la începuturi, românii sărbătoreau trecerea dintre ani chiar de Crăciun, iar triada moarte-îngropare-renaştere reprezintă elementul-cheie al primenirii lumii. Conform ritualului, un tânăr, care întruchipa Crăciunul mort, era aşezat pe o targă, iar apoi era purtat prin sat, în timp ce femeile boceau ca şi cum şi-ar fi petrecut o rudă la mormânt. Odată acest ritual îndeplinit, viaţa îşi urma cursul, în aşteptarea Noului Crăciun.

Plăcinţele cu pui

Ingrediente: un pachet de aluat foitaj, un piept de pui, 300 g ciuperci, 3 căţei de usturoi, un vârf de linguriţă de pudră de curry, 100 ml ulei de măsline, o ceapă, un ou, o linguriţă de cimbru, sare, piper.

Preparare: Pieptul de pui se taie cubuleţe şi se pune într-un castron împreună cu pudra de curry, usturoiul pisat, puţină sare. Se lasă la rece. Uleiul de măsline se încinge într-o cratiţă, se presară ceapa tăiată peştişori, sarea, piperul şi ciupercile feliate. Se prăjesc până scade sucul lăsat de ciuperci şi se adaugă puiul. Foitajul se dezgheaţă la temperatura camerei şi se aşază pe un tocător. Pe jumătate din foaie se pune din loc în loc umplutura, se presară cimbrul, se acoperă cu restul de aluat şi se decupează rondele. Marginile se presează cu degetele, se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se ung cu ou şi se coc 30-40 de minute la foc potrivit.
Citeşte mai multe despre:   calendar gastronomic

 



Mai multe titluri din categorie

Cum creezi un colț de lectură la tine acasă

Cum creezi un colț de lectură la tine acasă
Galerie Foto Cu toții am învățat, în ultima perioadă, despre importanța relaxării de acasă, activitățile care ne fac plăcere și cum să integrăm cât mai multe elemente pe care le îndrăgim, pentru o atmosferă cât ma...

Cum să îți menții locuința caldă și să nu ai facturi mari pe timpul iernii

Cum să îți menții locuința caldă și să nu ai facturi mari pe timpul iernii
Pentru cei mai mulți dintre noi, iarna este un adevărat coșmar, mai ales în zilele geroase, în care frigul îți intră prin oase. Nu doar că este greu să te bucuri de confortul termic pe care ți l-ai dori, dar...

Cum te asiguri de folosirea corectă a diblurilor?

Cum te asiguri de folosirea corectă a diblurilor?
Atunci când vrei să fixezi un element pe un perete sau pe un tavan, cel mai adesea ai nevoie de dibluri cu ajutorul cărora să îl poți fixa foarte bine. Există o mulțime de tipuri de dibluri, care diferă...

De ce să alegi animatori pentru petrecerea copilului tău?

De ce să alegi animatori pentru petrecerea copilului tău?
Organizarea unei petreceri, în general, poate da multe bătăi de cap oamenilor, motiv pentru care mulți adulţi preferă să facă una cât mai restrânsă sau o simplă ieșire în oraș cu cei mai buni prieteni....

Succesul „Jocului Calamarului” evidențiază cât de ieftin este să faci filme în afara Hollywood-ului

Succesul „Jocului Calamarului” evidențiază cât de ieftin este să faci filme în afara Hollywood-ului
Cu „Squid Game" - „Jocul Calamarului”, Netflix înregistrează cel mai mare succes al său, serialul distopic sud-coreean vizionat de peste 111 milioane de telespectatori la nivel global, relatează CNBC. De...

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”
Galerie Foto Vedetele ce au acceptat provocarea Asia Express ajung la jumătatea traseului de pe Drumul Împăraților, punctul de răscruce al competiției. Etapa cu numărul 5 este și ultima de pe teritoriul Turciei, iar cei care...

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică
Agențiile de turism deja sunt asaltate de cererile pentru vacanțe de iarnă în Egipt. Cu prețuri de dumping, de la 300 de euro pe săptămână, mulți și-au dat seama că e deja mai ieftin să se mute într-o...

Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna

Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna
Daca esti persoana desemnata sa aleaga cadourile de Craciun pe care compania le va oferi angajatilor, partenerilor de afaceri sau clientilor, atunci este posibil sa te confrunti cu o mare pana de idei. Este imposibil sa...

Decizie ȘOC în Olanda. Ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare a tronului s-ar căsători cu o persoană de același sex

Decizie ȘOC în Olanda. Ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare a tronului s-ar căsători cu o persoană de același sex
Prinţesa moştenitoare a Olandei va putea să se căsătorească cu o persoană de acelaşi sex fără să îşi piardă dreptul de a urca pe tronul ţării, a anunţat premierul Mark Rutte. Anunţul vine în contextul...

Veste proastă pentru turiști. Ce se va întâmpla cu artificiile de Revelion din Londra

Veste proastă pentru turiști. Ce se va întâmpla cu artificiile de Revelion din Londra
Tradiționalul spectacol de artificii de Revelion de la Londra a fost anulat din nou, pentru al doilea an consecutiv, din cauza „incertitudinilor provocate de COVID-19". Organizatorii se tem că evenimentul, care...

Agenție funerară: care este rolul său?

Agenție funerară: care este rolul său?
În momentul în cre survine un deces, apropiații defunctului sunt nevoiți să apeleze la servicii funerare. Însărcinate cu organizarea funeraliilor, pompele funebre oferă diferite servicii și vin cu o susținere...
Serviciul de email marketing furnizat de