x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ziua mucenicilor

Ziua mucenicilor

08 Mar 2005   •   00:00

CALENDAR GASTRONOMIC

SIMONA CHIRIAC

Pe 9 martie, ortodocsii din Romania cinstesc memoria celor 40 de Sfinti Mucenici din Sevastia. Acestia au trait pe vremea imparatului Liciniu (308-324), cand Cetatea Armeniei era condusa de necredinciosul Agricolae. Acesta a pornit o adevarata prigoana impotriva crestinilor, printre care se aflau si patruzeci dintre ostasii sai. Pentru ca nu au dorit sa-si lepede credinta, ei au fost aruncati intr-un lac cu apa inghetata. Iar pentru ca tortura sa fie si mai crancena, in apropiere se afla o cada cu apa calda, multe bucate si pahare cu vin. Atunci cand unul dintre soldati parasea lacul inghetat si se arunca in apa calda, murea pe loc.

In memoria lor se pregatesc acum "mucenici", colaci in forma de opt unsi cu miere si presarati cu nuci pisate. In alte zone colacii sunt scufundati intr-un sirop cu zahar, scortisoara si miere. De asemenea exista obiceiul de a bea patruzeci de pahare pline cu vin. Cel care nu dorea sa bea, macar era stropit cu vin. Oamenii credeau ca vinul baut in aceasta zi se transforma in sange, dand astfel mai multa putere.

9 martie reprezinta si inceputul verii agrare, anuntata prin aprinderea unor focuri rituale. Copiii scormoneau apoi in cenusa si o imprastiau in jurul caselor si a adaposturilor animalelor. Cenusa curata locul de toate fortele raului, ingrasa pamantul din livezi si de pe ogoare, aducand roade bogate.

Si tot in aceasta zi se bate pamantul cu maiul pentru a scoate caldura ascunsa in timpul iernii. Se aprinde o carpa cu care se afuma casa, grajdurile, spre a fi ferite de serpi. Se mai spune ca asa cum va fi timpul pe 9 martie, asa va fi toata primavara. Iar daca va ploua, va fi bine caci stupii vor avea multa miere. In unele zone femeile coc doua turtite in care fac, cu ajutorul unui ac, patruzeci de gauri, pe care apoi le umplu cu miere. Este bine ca una dintre turtite sa fie data de pomana primului om care iti iese in cale sau unui vecin.

MUCENICI MOLDOVENESTI
  • INGREDIENTE: un kg faina, 300 gr zahar, o ceasca si jumatate cu lapte, 6 oua, 50 gr drojdie, 200 gr unt, doua linguri cu ulei, un baton de vanilie, coaja rasa de lamaie si portocala, esenta de rom, o lingurita cu sare, miere, nuci tocate.

  • PREPARARE:
  • Se face o maia din drojdie, o lingurita cu zahar, 2-3 linguri cu lapte si putina faina, apoi se lasa la crescut. Laptele se fierbe impreuna cu vanilia, apoi se adauga esenta de rom si coaja de lamaie. Galbenusurile presarate cu sare se freaca spuma cu zaharul. Faina se pune intr-un vas mai mare si se face o adancitura in mijloc, in care se adauga galbenusurile frecate, 3 albusuri batute spuma, maiaua si laptele caldut. Se framanta aluatul pana cand incepe sa faca basici si apoi se lasa la crescut 3 ore. Se formeaza din aluat opturi care se coc in cuptor la foc potrivit. Cand sunt gata, se ung din abundenta cu miere si se tavalesc prin nuci tocate.

    9 - 15 martie
    Sfintii 40 Mucenici din Sevastia
  • 9 M †Sfintii 40 Mucenici din Sevastia; (Harti - Dezlegare la lapte, branza si oua)
  • 10 J Sf. Mc.: Codrat, Ciprian, Dionisie si cei impreuna cu dansii
  • 11 V Sf. Sofronie, Patr. Ierusalimului; Sf. Mc.: Trofim si Talu (Harti - Dezlegare la lapte, branza si oua)
  • 12 S Cuv. Teofan Marturisitorul; Sf. Grigorie Dialogul
  • 13 D Aducerea moastelor Sf. Nichifor, Patr. Constantinopolului (Lasatul secului pentru Postul Mare)
  • 14 L Cuv. Benedict; Sf. Mucenic Alexandru din Pidna (Inceputul Postului Mare)
  • 15 M Sf. Mucenici: Agapie, Plisie, Timolau.
  • ×