x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Cum folosești apa de banane pentru a-ți face grădina să înflorească

Cum folosești apa de banane pentru a-ți face grădina să înflorească

de Anastasia Paul    |    19 Apr 2023   •   21:00
Cum folosești apa de banane pentru a-ți face grădina să înflorească

În anii trecuți, iubitorii de plante erau încântați de informații despre beneficiile folosirii zațului de cafea pentru plante și a cojilor de ouă pentru plante. Mai recent, grădinarii au descoperit un nou produs: apa de banane.

Stephanie Stephenson, autoarea cărții Rose Gardening, explică că această tendință recentă se datorează în mare măsură faptului că „apă din coajă de banană este ușor și simpli de preparat… fără a mai vorbi că este un îngrășământ natural pentru plantele de exterior și de interior”. Bananele sunt bogate în potasiu, calciu, fosfor și magneziu. Această combinație poate stimula și aduce beneficii creșterii plantei tale.”

Mod de preparare
Cojile de banane se înmoaie în apă. Este simplu de preparat: păstrează cojile de banană în apă timp de câteva săptămâni, într-un borcan sau găleată, apoi toarnă lichidul pe plante. Înmuierea cojilor de banană eliberează substanțe nutritive precum potasiul și calciul în apă, ceea ce creează un îngrășământ lichid ieftin, de casă. Acoperă recipientul cu un capac pentru a preveni mirosurile și mucegaiul, scrie rd.com.
Odată ce borcanul este plin de coji de banană, pune-l într-un loc răcoros și întunecat și lsă apa de banane să se înmuie timp de 2-3 săptămâni. Veți ști că apa de banane este gata când cojile s-au înnegrit și apa s-a întunecat. Este posibil să simțiun miros ușor dar acest lucru este normal. Odată aplicată pe plante, apa de banane ar trebui să fie fără miros.

Dacă vrei să faci apă de banane mai repede, lasă cojile de banane doar câteva zile, apoi pune apa și cojile într-o oală. Fierbe amestecul timp de 30 - 45 de minute, apoi lasă-l să se răcească. Acest proces poate ajuta coajele să elibereze mai mulți nutrienți.

După ce ai lăsat apa de banane să se înmoaie, strecoară lichidul. Aruncă cojile de banane rămase în recipientele de compost pentru a preveni risipa.

Apa de banane care este preparată la temperatura camerei poate fi folosită când este gata. Apa fiartă de banane este mai concentrată și trebuie diluată înainte de utilizare: o parte ceai de banane la cinci părți apă. Asigură-te că s-a răcit înainte de a o turna în grădină sau în recipiente.

Cât de des trebuie folosită
Apa de banane poate fi aplicată la majoritatea plantelor de interior și de exterior săptămânal, ca parte a programului obișnuit de udare. Pur și simplu umple stropitoarea cu apă de banane și udă plantele. Asigurș-te că torni apa la linia solului pentru a evita frunzele umede și mucegaiul. Plantele suculentele și cactușii care preferă condiții mai uscate ar trebui udate mai puțin pentru a preveni puterzirea rădăcinilor.

Cum funcționează
Nu există dovezi științifice care să demonstreze că apa de banane conține suficient potasiu pentru a face diferența pentru plante. Totuși, acest lucru nu înseamnă că apa de banane nu funcționează. Poate că trebuie doar studiată puțin mai mult. Dar raționamentul din spatele utilizării apei de banane este realist: bananele conțin mult potasiu, care este un macronutrient esențial ce stimulează creșterea plantelor, întărește tulpinile și ajută plantele să reziste mai bine la secetă și dăunători.

Cojile de banană trebuie descompuse pentru a elibera nutrienți într-o formă pe care plantele o pot folosi (gândește-te la compost). Un studiu realizat de Makerere University College sugerează că apa de banane cu coji fierte poate fi o modalitate mai eficientă de a crește nivelul de potasiu, dar sunt necesare mai multe studii.

Cert este că mulți grădinari insistă că au observat o diferență pentru plantele lor după ce au folosit apă de banane. În plus, folosirea apei de banane pentru plante este o modalitate organică de a îmbunătăți udarea plantelor și a scăpa de îngrășămintele chimice.

Tipuri de plante
Potasiul suplimentar este deosebit de benefic pentru plantele fructifere și cu flori, deși toate plantele au nevoie de potasiu.

Dacă nu ești sigur ce plante să uzi cu apă de banane, gândește-te la roșii, ardei, trandafiri, orhidee,ferigi de cerb, plante de aer. Apa din coajă de banană este utilă pentru a preveni putrezirea capătului florii la roșii, atunci când fundul roșiei începe să devină maro. Magneziul va ajuta florile și plantele cu fotosinteză și va ajuta plantele să facă fructe sau să înflorească mai ușor.

Este sigură?
Apa de banane pentru plante este sigură de utilizat și nu va inhiba deloc creșterea plantei. Cu toate acestea, bananele cultivate în mod convențional sunt adesea pulverizate cu pesticide sintetice, așa că s-ar putea să nu dorești să folosiți apă de banane pe culturile alimentare dacă ai o grădină ecologică. O modalitate de a evita acest lucru este să prepari apă de banane numai cu coji de la banane organice.

Este important să reții că, deși apa de banane conține nutrienți importanți, nu oferă tot ce au nevoie plantele pentru a crește. Bazându-te pe apa de banane ca singura sursă de îngrășământ, poate avea ca rezultat plante cu creștere încetinită, frunzele îngălbenite și alte semne de deficiențe nutriționale. Pentru a evita acest lucru, utilizează apă de banane împreună cu alte produse organice, cum ar fi compostul sau îngrășăminte.

 

 


 

×
Subiecte în articol: apa de banane grădina