x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion 5 pași pentru schimbarea stilului de viață 

5 pași pentru schimbarea stilului de viață 

de Maria Coman     |    17 Dec 2021   •   10:40
5 pași pentru schimbarea stilului de viață 

„Trebuie să slăbesc”. „Trebuie să fac ceva cu diabetul”. „Nu mai pot continua așa cu problemele mele de inimă”. Ne spunem cu toții asta în diverse momente ale vieții, doar că de multe ori nu reușim să facem nimic. Pentru asemenea situații există balanța decizională, instrumentul care te poate scoate din încurcătură. 

Realizăm, poate, că greutatea indicată de cântar se face vinovată de durerile  de spate și de limitările în a face anumite gesturi și activități normale în viața de zi cu zi. 

Realizăm, poate, că circumferința abdominală care depășește limitele normalului (88 cm la femei și 102 la bărbați) indică de fapt prezența unei cantități mari de grăsime viscerală, un izvor pentru cancer, boli cardiovasculare, diabet și alte afecțiuni care sugrumă organele interne. 

Aflăm, poate, că partenerul  este îngrijorat după ce a observat că ni se oprește respirația timp de câteva secunde în timpul somnului, fenomen care se numește apnee de somn și este cât se poate de îngrijorător. 

Este, poate, a cine știe câta oară când la analize ne ies glicemia mare, trigliceridele la fel și cu atât mai mult colesterolul. Și, în ciuda tuturor acestora, există frâne care ne țin în loc. Printre cel mai des întâlnite se numără, potrivit medicului Laura Ene, următoarele: 

  1.  Ești încă foarte atașat de stilul de viață actual. În general, lucrurile care ne afectează pe termen lung ne dau mai întâi o stare de bine. Deci se poate spune că, pentru câteva momente de satisfacție, te-ai obișnuit cu răul mai mare. 

  2. Frica de necunoscut își spune cuvântul. Oricine știe că schimbarea poate fi complicată, iar temerile pot cântări mai mult decât gravitatea stării fizice sau emoționale actuale. 

  3. Te gândești că problema te depășește și că nu stă în puterea ta să schimbi ceva. Te simți mai confortabil în postura de victimă, pentru că acum te poți plânge oricând, iar cei din jur te vor trata cu atenție, compasiune și chiar afecțiune. 

  4. Aștepți momentul oportun. Îți imaginezi că de luni, de la întâi ale lunii viitoare, după Anul Nou, după ziua ta de naștere vei avea mai multă determinare.  

În procesul schimbării, după etapa contemplării urmează etapa deciziei. Te concentrezi pe soluții și faci un angajament cu tine însuți. Asta presupune să îți regândești priorităţile, să îți stabilești obiective concrete și să întocmești un plan de acţiune. Balanța decizională este un instrument extrem de valoros, chiar magic. Aduce claritate și motivație, iar exercițiile  pe care le presupune ne arată practic ce avem de făcut. Balanța decizională se folosește în mod uzual în cazul dependențelor, dar poate fi adaptată pentru diverse probleme care ne supără și care nu ne lasă să ne atingem adevăratul potențial. 

Cum aplicăm concret balanța decizională: ca la școală, începem cu o foaie de hârtie, pe care o împărțim în două: avantajele în stânga și dezavantajele în dreapta. Răspunde cât mai sincer la întrebările de mai jos, notând răspunsurile pe coloana corespunzătoare, dar nu dintr-o singură încercare. Păstrăm lista cu noi timp de  o săptămână şi  și o completăm sau recitim de fiecare dată când simțim nevoia. 

Întrebările se referă la avantajele și la dezavantajele obiceiurilor tale alimentare actuale, dar și la avantajele și dezavantajele ce pot deriva din efortul de schimbare a acestora. Atât situația de față, cât și schimbarea presupun beneficii și sacrificii. 

E important să știm, de asemenea, că nu suntem singurii cărora ne este greu să ne schimbăm obiceiurile proaste. Totul e chimie, cum spunea recent un scriitor. Creierul eliberează dopamină atunci când este recompensat, dopamina ne face să ne simțim foarte bine, iar atunci și corpul și creierul încep să caute mai multă plăcere, mai multă recompensă, mai multă dopamină. Atâta vreme cât vom urma aceeași cale neuronală, atunci obiceiurile proaste vor fi dificil de întrerupt. 

Şi, înainte de final, care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le facem atunci când ne apucăm de slăbit. 

  1. Cântăritul în fiecare zi. E destul de obişnuit să avem impresia că nu slăbim suficient de repede, în ciuda unui stil de viaţă sănătos. E, de asemenea, important să ştim că numărul kilogramelor poate să fie influenţat nu doar de mâncat în sine. Greutatea e influenţată de mai mulţi factori, printre care hidratarea sau perioada dinainte de menstruaţie, în cazul femeilor. 

  2. Să nu facem sport sau să facem prea mult sport - atunci când facem sport în timpul procesului de slăbire, ajutăm organismul să păstreze masa musculară şi să crească nivelul de grăsime care este eliminată. În plus, mişcarea ne ajută metabolismul să nu încetinească. 

  3. Să consumăm produse cu puţine grăsimi sau produse de dietă. De obicei acestea sunt pline de zahăr şi pot să stârnească senzaţia de foame. 

  4. Să nu mâncăm suficiente proteine - suficiente proteine ne ajută de fapt în procesul de slăbire. Ne ajută să reducem apetitul, ne cresc senzaţia de saţietate şi protejează masa musculară în timpul procesului de slăbire.

×