Avertismentul a fost lansat de Deirdre Buckley, dermatolog consultant din Bath, în cadrul emisiunii Today de la BBC Radio 4.
„Simptomele pot varia de la slăbirea unghiilor până la căderea lor, pot include o erupţie cutanată severă pe faţă, pe gât, pe partea superioară a pieptului. Oamenii pot avea probleme de respiraţie sau astmul poate fi agravat. Chiar mai rău, pot deveni sensibili la acrilaţii din alte lucruri, ceea ce poate avea implicaţii în stomatologie, în cazul în care sunt diabetici sau pentru chirurgia ortopedică, şi este o sensibilizare care durează toată viaţa", a explicat Deirdre Buckley.
Metacrilatul este adesea utilizat ca ciment osos pentru implanturile de genunchi şi şold, precum şi în protezele dentare şi în protezele de dinţi, potrivit Independent.
Asociaţia Britanică a Dermatologilor (BAD) şi-a reiterat avertismentul cu privire la reacţiile alergice legate de unghiile artificiale, după o serie de rapoarte de profil înalt. Aceasta a emis pentru prima dată un avertisment cu privire la aceste produse în 2018, în urma unor rapoarte privind o creştere abruptă a cazurilor de reacţii alergice cutanate legate de substanţele chimice (meti) acrilat din aceste produse.
BAD se teme că închiderea saloanelor de manichiură în timpul pandemiei ar putea determina tot mai multe persoane să treacă la kiturile de acasă.
BAD a avertizat că aceste kituri pot fi mai periculoase din cauza lipsei de experienţă pe care o are publicul cu aceste produse.
Buckley a continuat să explice cum sensibilitatea la metacrilaţii de unghii poate avea și alte potenţiale implicaţii medicale. Metacrilaţi sunt utilizaţi în plombele dentare albe, în acoperiri de smalţ dentar, în cimentul osos ortopedic, în senzorii de glucoză pentru diabetici şi în pompele de insulină. „Acest lucru poate avea consecinţe grave pentru îngrijirea medicală viitoare", a spus ea.
BAD a emis pentru prima dată un avertisment cu privire la lacurile de unghii cu gel în 2018 şi a spus că acestea provoacă o „epidemie" de alergii.
Îngrijorările s-au bazat pe un studiu care a constatat că 2,4% dintre persoanele testate aveau o alergie la cel puţin un tip de substanţă chimică metacrilat. Alergia a afectat „în proporţie "covârşitoare" femeile, a mai spus aceasta.
(sursa: Mediafax)