x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion TOP 6 greșeli frecvente când folosești prima dată o mașină de cusut

TOP 6 greșeli frecvente când folosești prima dată o mașină de cusut

29 Apr 2022   •   12:05
TOP 6 greșeli frecvente când folosești prima dată o mașină de cusut

Ață care se rupe și se blochează, cusături prea largi sau dimpotrivă prea strânse și multe astfel de situații poate crea o experiență frustrantă când abia ai început să folosești mașina de cusut.

Cele mai multe dintre aceste probleme pot fi rezolvate ușor, știind anumite reguli de utilizare corectă, cât și cunoscând anumite greșeli pe care e bine să nu le faci.

Am adunat o listă cu unele dintre cele mai frecvente greșeli pe care le faci la început cu mașina de cusut și soluțiile acestora.

1. Ața iese din ac când începi să coși

Tocmai ai înfilat acul și de îndată ce pui piciorul pe pedală, firul decide să iasă din ac. Frustrant, într-adevăr. Este simplu de rezolvat, dar în primul rând, asigură-te că ai tras câțiva centimetri de ață prin ac spre spatele mașinii înainte de a începe să coși.

În al doilea rând – și aceasta este una dintre cele mai frecvente greșeli ca începător în croitorie – verifică dacă acul este în cea mai înaltă poziție înainte de a începe să coși. Cum poți să-ți dai seama dacă acul tău este complet ridicat? Verifică dacă poți vedea cârligul argintiu – sau maneta de ridicare – în partea de sus a mașinii de cusut. Dacă nu poți, rotește pur și simplu roata de mână spre tine până când acul va fi în poziția cea mai de sus.

2. Țesătura se mișcă sub ac

Chiar dacă ți se pare mai mult decât logic, când coși la mașină de cusut pentru prima dată, unii pași sunt uitați. Dacă țesătura se mișcă sub ac, înseamnă că nu ai coborât piciorul presor.  Piciorusul presor ține materialul pe loc, astfel încât să poți coase corect și drept.

3. Cusătura este inegală

Dacă cusăturile fac bucle pe o parte și sunt strânse pe cealaltă, prima ta reacție ar putea fi să dai vina pe setarea tensiunii firului de ață. De multe ori aceasta este cauza – caz în care, încearcă să reglezi cadranul de tensiune și să coși din nou pe o bucată de material de test până când cusăturile arată uniform pe ambele părți ale materialului.

Cu toate acestea, de multe ori nu selectorul de tensiune trebuie rotit, ci felul în care ai înfilat bobina, care afectează și tensiunea. Scoate bobina din carcasă și verifică dacă ai introdus-o corect - de obicei, cu firul care se desfășoară în sens invers acelor de ceasornic. Dar, verifică manualul mașinii în cazul în care este diferit - și dacă firul este tras prin canelurile din bobină.

4. Cusătura este extrem de strânsă

Din nou, acest lucru ar putea însemna că trebuie să reglezi tensiunea firului superior, dar înainte de a face asta, verifică doar dacă firul bobinei nu este prins de micul disc argintiu de tensiune de pe partea de sus a mașinii. Probabil, dacă ai o mașină de cusut electrică și anterior ai înfășurat ață pe bobină, probabil ai uitat să înfilezi corect firul superior. Firul de ață trebuie scos complet și reluați acei pași indicați și pe carcasa mașinii. Altfel se creează prea multă tensiune în bobină – și, prin urmare, cusături extrem de strânse.

5. Ața de blochează și se strânge sub placa acului

Aceasta este o altă problemă frecventă - că firele tale se îndoaie fie pe țesătură, fie, mai rău, se blochează în mașina de cusut și trebuie să le smulgi sau chiar să deșurubezi placa acului pentru a le scoate.

În primul rând, înainte de a începe să coși, asigură-te că atât firele bobinei, cât și cele ale bobinei ies spre spatele mașinii – altfel se pot răsuci în cusătură.

În al doilea rând, începe să coși câțiva mm în interiorul materialului decât chiar pe marginea țesăturii (apoi coase înapoi puțin, astfel încât să nu lași goluri în cusături). Dacă nu există suficientă țesătură sub ac când începi să coși, firul bobinei se va încurca cu firul bobinei de sub el și va provoca noduri.

 

Uneori, acul va împinge marginea țesăturii în jos în partea de jos a mașinii pentru a le uni și astfel materialul se prinde sub placa acului și se formează un ghem de ață. Din același motiv, atunci când termini o linie de cusături la capătul unei bucăți de material, întotdeauna coase până la capătul materialului cu câțiva mm înainte de margine – în caz contrar, dacă coși capătul și apoi încerci să coși înapoi peste capăt, firele tale se vor încurca.

6. Acul s-a rupt

Chiar dacă sunt confecționate din metal și par foarte rezistente, acele se pot rupe dacă nu coși materialul potrivit sau coși peste elemente decorative dure, precum fermoarul sau nasturii.

Acele se pot rupe dacă folosești tipul de acul greșit cu o țesătură greșită. Acele au anumite dimensiuni, menționate pe cutie.

Cu cât numărul acului este mai mic, cu atât acul este mai fin. Deci, dacă folosești un ac cu număr mic pentru a coase o țesătură groasă tip denim, cel mai probabil acesta se va rupe. Soluția pentru ca acul să nu se rupă este să utilizezi acul potrivit pentru materialul potrivit.

Acestea sunt unele dintre cele mai comune greșeli când folosești o mașină de cusut și modalitățile de a le rezolva. Așadar, înainte de a duce mașina de cusut la reparat considerând că are o problemă tehnică, ține cont dacă nu cumva treci prin aceste situații.

 

 

 

 

×