x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby 11 expresii pe care oamenii le spun atunci când NU îți apreciază opiniile

11 expresii pe care oamenii le spun atunci când NU îți apreciază opiniile

de Anastasia Paul    |    16 Ian 2025   •   17:00
11 expresii pe care oamenii le spun atunci când NU îți apreciază opiniile
Sursa foto: Hepta

Dorința de a ne simți auziți și apreciați în conversații este o nevoie umană care alimentează conversațiile noastre, în timp ce ne străduim pentru a ne sprijini, a comunica și a ne iubi cu adevărat.

Când te simți apreciat și iubit ai ocazia de a cultiva relații sănătoase fără a sacrifica sinele autentic. Iar când auzi fraze rostite de oameni care nu îți prețuiesc opinia, acest lucru poae  fi devastator.

Când ne confruntăm cu narcisism sau egoism, conversațiile sănătoase la care tânjim pot lua o turnură toxică deoarece oamenii ne invalidează emoțiile și ne resping opiniile. Deși ar putea fi greu de observat aceste comportamente toxice, mai ales în relațiile noastre cele mai apropiate, a fi capabil să recunoaștem expresiile pe care le folosesc oamenii atunci când nu îți prețuiesc opinia ta poate fi primul pas către prioritizarea și stabilirea unor limite clare.

Iată cele 11 expresii pe care le folosesc oamenii atunci când nu prețuiesc opinia ta:

1. „Părerea ta este la fel de bună ca a mea”

Deși această expresie este, în general, folosită în treacăt, fără intenție rea, poate fi o modalitate ușoară pentru oameni de a-ți invalida opinia și de a te face să te simți mai puțin încrezător în conversație.

În esență, această frază este o modalitate prin care cineva poate sugera că nu știi despre ce vorbești - „Nu am idee, dar nici tu habar nu ai, așa că o să-ți ignor opinia.”

Indiferent dacă ești la locul de muncă sau discuți despre conflict cu un partener, găsești modalități de a susține în mod activ emoțiile și opiniile cuiva, în loc să sugerezi că este greșit. Chiar dacă nu ești de acord cu abordarea celuilalt, comunicarea sănătoasă poate fi prioritizată atunci când există un spațiu sigur pentru a „greși” sau a nu fi de acord.

2. „Nu știi despre ce vorbești”

În timp ce alte expresii pot fi subtile, unii oameni care nu apreciază opinia ta nu se sfiesc să o exprime - folosind astfel de cuvine pentru a invalida și a minimiza contribuția ta în conversații, sperând să te facă să te simți mai puțin încrezător în a-ți spune părerea.

Potrivit terapeutului de familie și căsătorie Jennifer Litner, persoanele care îi invalidează emoțional pe ceilalți optează, în general, dintr-un loc de nesiguranță – sperând să facă părerile altora lipsite de importanță pentru a-și susține propriul sentiment greșit de superioritate.

Când te confrunți cu acest tip de lipsă de respect, găsirea unor modalități de a comunica limitele este cea mai importantă. Amintește-le oamenilor ce aștepți de la conversații, chiar dacă este incomod.

3. „Reacționezi exagerat”

Potrivit psihologului de la Harvard, dr. Cortney Warren, oamenii narcisiști tind să se bazeze pe fraze ca aceasta pentru a invalida emoțiile și opiniile altor oameni, făcându-i să pară mai competenți.

Deși ar putea fi dificil să recunoști acest comportament toxic într-o relație cu cineva în care dorești să ai încredere, a fi capabil să subliniezi acest limbaj disprețuitor te poate ajuta să stabilești limite mai sănătoase.

4. „Oricum..”

Oamenii care nu apreciază opinia ta probabil că nu sunt motivați de comunicare deschisă și discuții sănătoase. Ei preferă să-și spună partea lor, să-ți respingă emoțiile și să avanseze fără niciun fel de rezoluție.

Folosind o expresie precum „oricum”, ei pot recunoaște subtil gândurile tale, în timp ce le îndepărtează simultan, arătând o lipsă de implicare.

Cerând spațiu pentru a vorbi sau renunțând la conversații în care nu te simți respectat, te poți asigura că investești timp și energie în oameni și relații care te ajută să crești, să exprimi emoții adevărate și să-ți construiești bunăstarea emoțională.

5. „Este doar o glumă”

În timp ce umorul și glumele potrivite pot ajuta la atenuarea disconfortului în situații tensionate, așa cum sugerează terapeutul de familie Phil Stark, utilizarea unei expresii ca aceasta de obicei pare mai disprețuitoare și invalidantă decât susținătoare.

Când cineva din viața ta spune ceva vătămător dar refuză să își asume responsabilitatea pentru asta, emoțiile pe care le trăiești merită să fie recunoscute.

6. „Aceasta este doar părerea ta”

Unii oameni își alimentează mentalitățile egoiste făcându-i pe ceilalți să se simtă mai rău cu ei înșiși - încercând să le invalideze opiniile, să le îndepărteze emoțiile și să-i încurajeze să se simtă conștienți de sine pentru a menține o aură de superioritate în conversații.

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul „Criminology”, aceste aprinderi cu gaz au, de asemenea, un sentiment de autocontrol și securitate suficient de scăzut, încât vor lucra activ pentru a-i răni pe ceilalți astfel încât ei să se simtă mai confortabil.

Sugerând că „greșești”, pur și simplu pentru a afirma o experiență sau o opinie, mai degrabă decât un fapt sau ceva care se aliniază cu gândurile lor, acești oameni atacă competența, mai degrabă decât să deschidă discuții sănătoase cu oameni cu care nu sunt de acord.

7. „Nimeni nu a întrebat”

Antrenorul de încredere, Michele Molitor, susține că oamenii care își propun să îi trateze cu lipsă de respect și să-i invalideze pe ceilalți folosesc adesea comentarii dureroase și umilință publică pentru a-și susține propria imagine egoistă despre ei înșiși.

Folosind o astfel de frază și încercând să râzi, chiar și în fața vulnerabilității tale, oamenii narcisiști încearcă să-ți distrugă încrederea în sine și sentimentul de securitate în beneficiul lor.

Deși este în mod clar un comportament de auto-sabotare pentru oamenii care caută o conexiune sănătoasă, mulți narcisiști ​​sunt mai îngrijorați să arate de succes, carismatici sau inteligenți decât să întrețină conexiuni cu adevărat sănătoase.

8. „Asta este ceea ce sa întâmplat de fapt”

În timp ce dezacordurile pot fi sănătoase și nu toată lumea va fi de acord cu privire la experiența lor cu același eveniment, a putea asculta opiniile altei persoane fără a le respinge este o fațetă a comunicării deschise necesară pentru relații sănătoase.

Oamenii care se luptă cu compromisul sau văd dezacordurile ca pe un atac direct asupra propriei persoane pot folosi o astfel de expresie ca un mecanism de apărare împotriva propriului disconfort, invalidând și lipsind de respect pe ceilalți.

Deși ar putea fi imposibil să forțezi pe cineva să-ți facă spațiu pentru a vorbi în astfel de conversații, poți oricând să creezi spațiu cu oameni care nu-ți prețuiesc opinia. Dacă nu te simți auzit, exprimă asta. Dacă nimic nu se schimbă, creează o graniță. Dacă această graniță continuă să fie nerespectată, creează spațiu pentru a investi în alte relații.

9. „Nu a fost atât de rău pe cât crezi”

Mai ales atunci când împărtășești emoții sau opinii vulnerabile, este incredibil de important să găsești oameni care să te sprijine și să facă loc pentru disconfortul tău.

Indiferent dacă este un prieten de încredere sau un partener, oamenii care te prețuiesc pe tine și opiniile tale nu vor sugera niciodată că „reacționezi exagerat” sau inventezi lucruri.

10. „Crezi că ești atât de inteligent”

Potrivit experțului în comunicare Lee K. Broekman, folosirea unui limbaj condescendent pentru a distruge intelectul sau încrederea altor oameni nu face decât să stârnească resentimente, conflicte și haos în relații – fie că este vorba de un parteneriat profesional, o conexiune intimă sau o prietenie.

Nu numai că acest resentiment tinde să saboteze conexiunile și să distrugă sănătatea emoțională de-a lungul timpului, făcându-i pe oameni să se simtă prost cu privire la propria lor competență, dar le sabotează capacitatea de a crește.

Dacă te aștepți să fii tratat cu respect și grație în conversații ,în care s-ar putea să nu „știi totul”, ar trebui să oferi același tip de sentiment altora fără critici inutile.

11. „Nu aș fi atât de încrezător dacă aș fi în locul tău”

Îndepărtarea sentimentului de securitate al cuiva este o modalitate rapidă de a sabota încrederea într-o relație. Nu numai că oamenii din cercurile noastre interne ar trebui să ne susțină, dar ar trebui să ne ajute să ne întruchipăm cel mai bun sine – nu versiunile nesigure, instabile și care caută atenția din care creștem.

Folosind o astfel de expresie pentru a devaloriza opinia altcuiva, oamenii nesiguri atacă competența altora, punându-se pe un piedestal pentru mai multă atenție - chiar și în detrimentul relațiilor lor, potrivit yourtango.com.

×
Subiecte în articol: opinii relaţii