Pasiunea copiilor pentru un anumit lucru îi ajută pe cei mici în procesul de învățare. Studiile arată că pasiunea îi ajută să proceseze informațiile mai bine și le crește nivelul de concentrare. De exemplu, pasiunea copiilor pentru dinozauri este cât se poate de benefică, spun specialiștii. Micii iubitori de dinozauri vor învăța mai ușor despre lucrurile care-i înconjoară, nu doar despre specia dispărută.
STUDIU SCIENCE DIRECT
- o treime dintre copiii cu vârste cuprinse între 2 și 6 ani au un interes puternic față de un anumit lucru
- copiii vor procesa informaţiile mai bine
- le creşte nivelul de concentrare
- copiii vor pune mai multe întrebări şi vor fi mai atenţi
- aceşti copii vor dezvolta o inteligenţă peste medie
>
Practic, pasiunea pentru un lucru anume îi ajută pe copii să proceseze informațiile mai ușor și mai eficient. De asemenea, nivelul de concentrare va fi unul mai ridicat. De obicei, copiii pasionați de dinozauri pun mai multe întrebări, lucru care îi va ajuta atunci când vor merge la școală. Vor fi mai curioși, mai atenți, mai interesați de tot ce e în jurul lor. Vor simţi şi o oarecare autoritate în relaţia cu adulţii. În timp ce un părinte cunoaşte cel mult trei specii de dinozauri, un copil pasionat îţi povesteşte lejer despre vreo 20 de specii dispărute. „În momentul în care ai o pasiune pentru ceva, activezi nişte trasee neuronale şi îmbogăţeşti acele trasee neuronale pe măsură ce acumulezi cunoştinţe. Ca să acumulezi, te informezi pentru asta. Fie că eşti foarte mic şi întrebi adulţii, fie că citeşti singur şi atunci înteţeşti aceste trasee neuronale care la rândul lor vor provoca alte ramificaţii ulterior. Imaginaţi-vă acest lucru ca un copăcel. Cu cât ai mai puţine crenguţe iniţial, cu atât mai mică va fi coroana ulterior. Şi la polul opus, cu cât ai mai multe crengi iniţial, cu atât mai bogată va fi coroana. În plus, există obişnuinţa de a învăţa, obişnuinţa de a căuta, de a cerceta de a-ţi satisface curiozitatea.”, explică psihologul Cristina Fulop.
Studiul publicat de Science Direct mai arată că o treime dintre copiii cu vârste cuprinse între 2 și 6 ani au un interes puternic față de un anumit lucru. Poate că cel mic nu e interesat neapărat de dinozauri, dar are o mică obsesie față de trenuri, avioane, mașini sau cai și îți va cere informații și cărți care nici nu ştiai că există. Mai multe studii din ultimii 10 ani au arătat că acești copii cu un interes puternic și de durată pentru ceva vor dezvolta o inteligență peste medie.
Şcoala omoară pasiunea
În mod paradoxal, acestă pasiune dispare de multe ori din cauza școlii pentru că cei mici intră într-un mediu strict unde li se direcționează interesul către materiile predate și au teme de făcut. De multe ori pasiunea este cultivată în continuare în zona personală, acasă, cu ajutorul părinţilor. Sistemul de învăţământ românesc nu prea stimulează preocupări pentru un subiect anume şi nu insuflă o dorinţă de a cerceta un anumit subiect. Cu toate acestea, în multe cazuri pasiunea dispare de la sine. Studiile din ultimii ani mai arată că interesul intens al unui copil pentru un subiect anume durează între şase luni şi trei ani.
Ce trebuie să facă părinţii
Părinţii ar trebui să-i încurajeze pe cei mici să-şi urmeze pasiunea, însă cu precauţie, atrag atenţia specialiştii. „Graniţa dintre pasiune şi obsesie este foarte fină. Este foarte uşor să aluneci din zona asta a pasiunii, în care lucrurile sunt frumoase şi îţi aduc plus valoare în viaţă, în zona obsesiei unde toată existenţa ta se învârte în jurul acestui subiect şi unde deja ai mai degrabă de a face cu autolimitări decât cu bogăţii.”, mai spune psihologul Cristina Fulop.
Părinții ar trebui să se intereseze în permanență de interesele copilului și să-i ofere oportunități pentru a învăța și a experimenta în domeniul respectiv. Uneori, rezultatele slabe de la școală sunt chiar din cauza faptului că cel mic nu și-a descoperit o pasiune, nu are motivație și interes de cunoaștere. Dacă își pot explora propriile pasiuni, copiii își vor păstra interesul pentru ele și vor studia și lucruri corelate, lucru care le va mări orizontul intelectual.
CALEIDOSCOP CU FOTO
Aparatul care purifică aerul în camera copilului
Într-o lume poluată și plină de copii care suferă de alergii, tot mai multe gadget-uri care purifică aerul și-au făcut apariția pe piață. Astfel de aparate au mai multe etape de filtrare a aerului. Purificatorul smart elimină poluanții microscopici pe care filtrele tradiționale nu îi pot reține. Un purificator smart costă câteva sute de lei.
Eticheta smart care îți spune când expiră alimentele
Ovie este o etichetă smart care se pune pe caserolele cu mâncare și te avertizează când se strică alimentele. Ovie se conectează la telefonul mobil și îți dă rapoarte zilnice despre mâncarea din frigider. Aplicația îți oferă și sugestii de rețete.
Mingea care le spune povești copiilor
Mingile smart reprezintă un personaj anume și au un difuzor incorporat cu vocea personajului respectiv. Mingile îi ghidează pe cei mici în povești imaginare, așa că îi ajută să facă și mișcare.