x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Fă primii pași în lumea creațiilor handmade

Fă primii pași în lumea creațiilor handmade

de Oana Portase    |    01 Apr 2016   •   12:00
Fă primii pași în lumea creațiilor handmade

În lumea produselor handmade este loc pentru oricine, trebuie doar să ai curajul să îți descoperi talentul și să te pui pe treabă. Creațiile handmade pot fi o idee bună pentru cei care vor să facă un ban în plus pe lângă munca obișnuită, pentru cei care vor să se relaxeze sau pentru cei care vor pur și simplu să creeze lucruri frumoase. Unele produse handmade sunt extrem de simplu de făcut, altele cer ceva mai multă atenție. Investiția în materialele utilizate poate fi recuperată destul de rapid, iar dacă unele costuri par a fi mai mari la început, în timp veți vedea că a meritat efortul. Investiția în materiale și ustensile depinde foarte mult și de ce vreți să creați. În unele cazuri poate fi vorba de o investiție minimă, alteori materialele necesare pot costa câteva sute de lei sau mai mult.

Trebuie să vă gândiți bine ce vreți să faceți, cum vreți să promovați produsele și să le vindeți și cam de ce bani dispuneți pentru investiția inițială. Internetul este plin de informații și tutoriale, iar cu puțină răbdare le dați de cap. 

 

Cercei handmade

Dacă nu vreți să vă limitați la mărgele și lănțișoare, ci să și pictați, atunci o variantă perfectă sunt bijuteriile din lut cu uscare la aer sau Fimo.

 

CE ESTE PASTA FIMO

Fimo este un clei polimeric care seamănă foarte mult cu plastilina. Este ușor de modelat și nu se sfărâmă. Fimo este disponibil în mai multe culori și se coace la o temperatură de 130 de grade Celsius în cuptor. După coacere, produsele din Fimo pot fi pictate și lăcuite. O bucată de Fimo – o culoare - de aproximativ 60 de grame costă cam 8 lei.

 

Investiția în Fimo este ceva mai mare dacă vrem să cumpărăm mai multe culori și să le combinăm. O variantă mai ieftină este lutul cu uscare la aer. Înainte de modelare, lutul cu uscare la aer trebuie frământat ca un aluat. Cea mai simplă variantă pentru a face cercei sau broșe este să folosiți forme pentru fursecuri – cercuri, stele, pătrate, orice vreți. Apoi lăsați formele să se usuce pentru cel puțin 24 de ore, chiar și două zile. În caz că faceți cercei, atunci nu uitați să faceți găuri pentru cârlige cu o scobitoare sau cu un ac. Gaura pentru cercei ar trebui să fie cât mai aproape de margine, pentru a putea monta apoi zalele și tortițele. După ce formele s-au întărit, e nevoie de puțină finisare cu o pilă de unghii și sunt gata pentru pictat. Acum e momentul să îți pui creativitatea la treabă. Cu un creion poți desena pe cercei sau broșe ce vrei tu sau poți scrie un mesaj. Urmează pictatul cu niște culori acrilice; de preferat este să folosiți culori de calitate, pentru o acoperire mai bună, însă nu neapărat foarte scumpe. Lăsați cerceii să se usuce câteva ore, apoi finisați desenul cu un tuș foarte subțire (Fineliner) negru. Din nou dăm testul răbdării și lăsăm tușul să se usuce. Accesoriile pentru cercei sau broșe se pot comanda foarte ușor online, sunt multe magazin de specialitate, iar prețurile sunt accesibile. Veți avea nevoie de tortițe, zale, ace pentru broșă și ce considerați că o să mai folosiți. Pentru a le prinde cum trebuie, vei avea nevoie de un clește pentru bijuterii. Urmează partea finală, ca să arate bine, bijuteriile trebuie date cu lac special și lăsate din nou la uscat. Lacurile se găsesc la magazinele de specialitate, nu folosiți lac pentru lemn. Și în cazul lacurilor este recomandat să luați unul de calitate, chiar dacă e ceva mai scump, pentru că dacă mergeți pe o variantă mai slabă, se poate coji de pe bijuterii, iar atunci toată munca a fost în zadar.

 

Lutul cu uscare la aer este o variantă mai ieftină, dar bijuteriile din pastă polimerică Fimo arată mai bine și sunt mai rezistente. Lutul cu uscare la aer poate rămâne cu ceva crăpături după modelare și nu se poate îmbina pentru a crea produse din mai multe bucăți, pe când Fimo se poate îmbina mai ușor, fără a fi nevoie de adezivi. De exemplu, dacă vreți să faceți o floare cu petale și frunze, e preferabil să folosiți Fimo pentru a îmbina toate părțile necesare. Lutul cu uscare rapidă e mai bun pentru bijuterii simple, dintr-o bucată.

 

INVESTIȚIA PENTRU BIJUTERII DIN LUT

Lut cu uscare la aer 1 kg - 15-20 de lei

Set culori acrilice, tuburi de 12 ml – 30 de lei

Pensule – 15 lei

Fineliner negru, foarte subțire – 5 lei

Tortițe – 1 leu 20 de bucăți dacă sunt din bronz sau cupru / 2 lei bucata dacă sunt din argint

Lac bijuterii 30 ml – 15 lei

 

Poșete din reviste

Puțini cred că din câteva reviste se pot crea niște poșete de damă fabuloase. Pentru astfel de poșete investiția este minimă, dar munca este extrem de migăloasă. Produsul final este unul deosebit și puteți obține un preț bun pentru munca depusă. Pentru o poșetă plic simplă aveți nevoie de vreo două sau trei reviste, o rolă de scotch lat, câteva capse magnetice și în loc de ață de cusut, fir de nylon pentru pescuit. Din revistă se taie câteva sute de fâșii de aproximativ 8x18 cm. Acele fâșii trebuie acoperite cu scotch, se împăturesc într-un fel anume după care se împletesc în mai multe lanțuri. Lanțurile se cos între ele, iar pe ultimul lanț se montează și capsele magnetice. Aceasta este povestea pe scurt, însă dacă urmăriți cu atenție tutorialele de pe Internet, veți descoperi secretele. Poșetele sunt impermeabile și au un design deosebit tocmai pentru că sunt viu colorate de la paginile revistelor. Astfel de poșete se pot face și din hârtie pentru cadouri, hârtie simplă albă sau chiar ziare. Pentru mica investiție și munca de câteva zile, puteți obține aproximativ 100 – 150 de lei pentru o poșetă. Pentru poșete din material textil, investiția este ceva mai mare, de câteva sute de lei pentru că trebuie să comandați materialele, ramele și aveți nevoie de mașină de cusut.

 

Broșe din fetru

Dacă nu aveți mașină de cusut, dar vreți să faceți broșe frumoase, o variantă la îndemână este să apelați la un pistol de lipit cu silicon sau la adezivi pentru textile. Puteți îmbina textilele cum doriți și cu ajutorul adezivului le puteți lipi între ele. Și acul cu care se prinde broșa se fixează tot cu un adeziv special. De exemplu, pe o bucată de fetru tăiată în formă rotundă puteți lipi o fundă din panglică, deasupra câteva mărgele, pe spate acul de prindere și gata broșa. Și în acest caz investiția este minimă, iar o astfel de broșă poate fi vândută cu 10 – 15 lei.

 

Aeștia sunt doar câțiva pași în lumea handmade, cu cât vă obișnuiți cu materialele și descoperiți ce vă place, puteți crea lucruri mai complicate și unice. Creațiile handmade sunt perfecte și pentru cadouri atunci când nu știți ce să-i luați unei persoane dragi.

 

Cum ne promovăm

Pentru a vă vinde produsele handmade, cel mai bine este să vă faceți o pagină de Facebook pe care să o promovați sau un blog. Pozele trebuie să fie de calitate și însoțite de un text care să cuprindă detaliile esențiale. Ca să nu aveți probleme, ar fi bine să faceți totul legal și să vă interesați la Fisc de pașii pe care trebuie să îi urmați ca să puteți vinde legal ce creați. Puteți participa oricând și la târgurile de specialitate contra unei taxe de aproximativ 60 – 150 de lei.

 

SITE-URI UTILE

Breslo.ro

Ilovehandmade.ro

Revista-atelierul.ro

Crafty.ro

 

 

 

 

 

×