Uităm dacă am scos fierul de călcat din priză, uităm unde ne-am lăsat cheile de la mașină, uităm ce am mâncat cu o zi înainte sau uităm o programare la medic. Cu toții pățim astfel de lucruri, dar pentru unii se întâmplă tot mai des. Chiar și persoanele organizate și punctuale pățesc să uite lucuri importante pe care le au de făcut. Stresul, tehnologia și somnul insuficient sunt principalii inamici ai memoriei, spun specialiștii.
FACTORII CARE NE AFECTEAZĂ MEMORIA
Somnul puțin și de slabă calitate
Stresul la locul de muncă
Prea mult timp petrecut în mediul online
Anumite medicamente
Alimentația bogată în grăsimi
Fumatul
Stresul, principalul inamic al creierului
În secolul XXI, stresul este considerat principalul inamic pentru creier, dar și pentru sănătatea generală a organismului. Stresul este considerat un factor principal în agravarea multor boli atât psihice, cât și fizice. În multe cazuri, pierderile de memorie și lipsa de concentrare au la bază un mediu stresant. Specialiștii spun că expunerea prelungită la hormonii de stres afectează hipotalamusul, adică zona din creier implicată în procesul de învățare. Pe lângă asta, stresul afectează în aceeași măsură și inteligența emoțională, spun neurochirurgii britanici. În acest caz, stresul ne influențează în mod direct felul în care comunicăm, transmitem ce simțim și ce gândim celor din jur. Nivelul ridicat de stres ne afectează memoria, concentrarea și ne face mai puțin productivi.
Specialiștii recomandă să ne plimbăm mai mult în aer liber și să introducem în program diverse activități recreative pentru a elimina din stresul la care suntem supuși zilnic.
TRUCURI PENTRU O MEMORIE DE INVIDIAT
Dormi opt ore pe noapte
Mănâncă sănătos
Fă sport și plimbări dese în aer liber
Rezolvă integrame
Citește în liniște
Joacă-te și fă exerciții dedicate copiilor
Somnul puțin, prea multe sarcini și tehnologia
În topul inamicilor memoriei se află și somnul puțin. Obișnuiți să ne culcăm după miezul nopții și să muncim zilnic cu mult peste ore, organismul nostru funcționează de multe ori pe avarii. Creierul este primul afectat, apoi corpul nostrul. Specialiștii spun că lipsa somnului afectează lobul temporal, zona creierului care ne ajută să procesăm limbajul, și astfel vom ajunge să avem dificultăți în formularea unor gânduri coerente. Potrivit studiilor, lipsa somnului mai afectează lobul parietal care te ajută să rezolvi calcule matematice. Creierul fiind obosit din cauza lipsei de somn, nu are cum să rețină prea multe informații, iar memoria ta de zi cu zi va fi afectată.
În lumea vitezei și a stresului, ne-am obișnuit să facem mai multe lucruri în același timp. Unele par banale, dar ne obosesc creierul și ne vor afecta pe termen mediu. De exemplu, dacă citești documente de la muncă și televizorul merge pe știri în fundal, vei avea senzația că te concentrezi, dar creierul tău se împarte în mai multe locuri și, în final, nu vei putea să te concentrezi cum trebuie. Mulți dintre noi mai facem câte ceva în timp ce mâncăm, așa că nici digestia nu va fi una eficientă, iar creierul va fi supus unei sarcini în plus. Unele studii arată că multitaskingul poate provoca scăderea IQ-ului și nu ne ajută deloc să fim mai eficienți.
Specialiștii mai trec pe lista inamicilor memoriei mediul online. Statul toată ziua cu ochii în telefon, calculator, tabletă reprezintă un stres în plus asupra creierului care este bombardat zilnic cu sute de imagini și texte din mediul online. Creierul este afectat atât de informațiile inutile la care este supus cât și de lumina albastră a ecranelor. Dependența de tehnologie scade din capacitatea creierului de a memora lucuri esențiale, scade nivelul de concentrare și poate afecta starea generală de sănătate a unei persoane.
Mâncarea și fumatul afectează memoria
Alimentația bogată în grăsimi ne poate afecta capacitatea de memorare și asta pentru că grăsimile din alimentație tulbură funcționarea hipocampusului, partea creierului responsabilă de memoria de scurtă durată. De asemenea, fumatul reduce oxigenul din creier și poate duce la apariția unor tulburări de memorie. Cercetătorii spun că inclusiv fumătorii pasivi pot fi afectați în acest fel.
În caz că simțiți că problemele de memorie se agravează, chiar și când e vorba despre cea de scurtă durată, ar trebui să mergeți neapărat să consultați un doctor și să aveți grijă la medicația pe care o luați.
CALEIDOSCOP
Perna Zero Gravity
Statul multe ore la birou ne poate afecta postura iremediabil. O companie americană promite că perna Zero Gravity va lua din presiunea pe care o simțim atunci când stăm jos și ne ajuta să avem o postură corectă.
Cum să-ți faci un laptop cu două ecrane
DUO este un ecran portabil care poate fi atașat de orice laptop. Ecranul este dedicat celor care au nevoie de un monitor de mai mare și care vor să facă mai multe lucruri pe laptop în același timp. Ecranul DUO va costa în jur de 300 de dolari.
Gadget-ul care îți spune ce să mănânci
LUMEN este un gadget care în funcție de respirația ta îți spune ce să mănânci. Tot ce trebuie să faci este să sufli în aparat și vei primi un raport detaliat pe telefon. Îți va spune ce se întâmplă în acel moment cu metabolismul tău, dacă arzi grăsimi sau nu, ce trebuie să mănânci, dacă ai destulă energie pentru un antrenament.