x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Jocurile copilărești, cheia pentru relaxarea minții

Jocurile copilărești, cheia pentru relaxarea minții

de Oana Portase    |    30 Oct 2015   •   17:37
Jocurile copilărești, cheia pentru relaxarea minții

Mintea noastră este bombardată de informații peste tot pe unde mergem: la locul de muncă, în mediul on-line, la televizor, radio etc. Acumulăm informații, dar și foarte mult stres, iar mintea trebuie întreținută și îngrijită, la fel cum ne îngrijim de sănătatea organismului. Meditația este o soluție bună, însă pentru cei care nu au timp, există exerciții de câteva secunde care, făcute zilnic, duc la rezultate minune. Unele antrenamente recomandate de psihologi par a fi jocuri copilărești, iar oamenii sunt reticienți când aud despre ele. Dar dacă trecem peste barierele mentale și introducem aceste exerciții în viața de zi cu zi, ne ajutăm mintea să se “curețe”.

O tehnică de relaxare recomandată de psihologi este centrarea pe un obiect natural. Poate fi un fruct, o piatră, orice. “Pur și simplu mă uit la piatră şi o analizez ca şi cum aş vedea pentru prima dată o piatră. Observația se face cu toți analizatorii, nu numai cel vizual. Exact cum fac copiii mici, pun piatra pe obraz, o pun pe picior, o miros, o pipăi cu degetele. Ca și cum ar trebui să-i povestesc cuiva care nu a mai văzut o piatră ce e aia o piatră”, explică psihologul Cristina Fulop. Tehnica centrării pe un obiect natural este un antrenament ușor, care se face zilnic.

O altă tehnică de relaxare este o joacă de copii: ne strâmbăm și scoatem limba. Pentru acest exercițiu avem nevoie de intimitate. Ne uităm la ceas și timp de un minut sau două ne mișcăm limba în interiorul gurii și în afară în toate direcțiile posibile și o lăsăm să cadă în mandibulă după două minute. “Ne imaginăm că această relaxare a limbii propagă o relaxare din aproape în aproape a muşchilor capului, gâtului, cefei. Baza pe care stau toate tehnicile de relaxare musculară este următoarea: că odată ce s-a produs o relaxare la nivel fizic a musculaturii, se produce şi o relxare psihică”, explică psihologul.

Cristina Fulop mai recomandă pentru relaxare și exercițiul respiratului adânc. Se respiră adânc de câteva ori, cât să se umple abdomenul. Se inspiră în patru timpi cu gura închisă, iar apoi se expiră în patru timpi cu gura deschisă. Acest exercițiu se poate face și într-un moment tensionat, pentru că duce imediat la o stare de relaxare.

Puzzle-urile, antrenamente mentale benefice

Pe lângă tehnicile de relaxare, ar trebui să aplicăm și câteva tehnici de antrenare a minții, pentru o memorie mai bună, o concentrare mai bună etc. Un antrenament care se poate face zilnic pentru câteva minute este cel al atenției. “Mă concentrez foarte bine și atenția mea este îndreptată pe lobul urechii stângi. Și stau și sunt atent la tot ce se petrece cu lobul urechii stângi, cum circulă sângele, ce senzații am. Este un exercițiu de maximă atenție”, spune psihologul Cristina Fulop.

Jocul de puzzle nu este doar pentru copii, ci este și un antrenament mental foarte bun. Fulop spune că prin puzzle ne exersăm atenția, ne exersăm disponibilitatea de a ne uita complex la o situație. “Faptul că abandonez într-o anumită parte a puzzle-ului, că nu mai identific piesele și mă duc în altă parte, înseamnă deschiderea către soluții noi, către variante noi, către a renunța la un tip de insistență, nu a abandona obiectivul și realiza că sunt și alte căi de a ajunge la final”, mai spune Fulop.

Sparge rutina

Rutina ne face să nu mai evoluăm, spun specialiștii. Astfel, psihologii ne recomandă ca din când în când să spargem rutina, să descoperim lucruri simple și noi. Putem să alegem alt drum spre casă, să ne spălăm pe dinți cu mâna stângă, să mâncăm ceva ce n-am mai mâncat etc. “Spargerea rutinei ne ajută să trăim în prezent. Ne arată că putem să evoluăm în direcția pe care o vrem noi și că deși suntem tributari unor obișnuințe, ne amintim mereu că putem alege”, spune psihologul. Acest tip de exercițiu nu se face zilnic, ci din când în când, pentru a ne scoate din ritmul nostru obișnuit.

 

×