x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Iarna aceasta stăm acasă

Iarna aceasta stăm acasă

de Maria Coman    |    14 Oct 2020   •   09:49
Iarna aceasta stăm acasă

Ne pregătim cu toţii pentru o perioadă lungă şi complicată, în care ar fi minunat să ne simţim cât mai bine în casele noastre. Aşa că, până vine frigul, mai avem un pic de timp să ne pregătim vizuinele pentru hibernat.

 

Ghidul de design interior scris de Frida Ramstedt poate fi un bun început. Frida Ramstedt consideră că este mai important să te concentrezi pe modul în care amenajezi decât pe obiectele de decor pe care le vei folosi. În prezent există multe informații despre trenduri, mobilă sau obiecte de decor, astfel că Frida ne explică o parte dintre principiile de bază ale designului interior și ale stilului – cu alte cuvinte, ne învață ce arată bine și mai ales de ce. Ghid de design interior ne învață câteva reguli de bază – de exemplu, ne explică proporțiile și spirala de aur, ne spune care sunt dimensiunile corecte ale unei măsuțe de cafea în raport cu canapeaua de lângă aceasta, ne arată înălțimea optimă la care pot fi agățate lămpile etc – exemplificate prin ilustrații ajutătoare. Folosește acest ghid pentru a obține un interior echilibrat și frumos, indiferent de locul în care locuiești sau de stilul pe care îl preferi. În Ghid de design interior, Frida Ramstedt deschide o cutie de unelte utile, dacă vrei să-ți transformi locuința într-un cămin pe gustul tău. Cartea explică reguli de bază și face recomandări privind dimensiunile. Cum gândesc, de fapt, designerii și decoratorii de interioare? Care sunt trucurile care vă pot veni în ajutor când faceți un plan de amenajări? Cartea cuprinde rețete pe care le poate aplica și de care poate beneficia oricine, indiferent de stilul personal sau de gust. Pe scurt, este un fel de carte de bucate pentru pasionații de interioare.

            E momentul să ne reamintim şi de Hygge, un concept despre care s-a vorbit destul de mult în ultimii ani şi despre care afli mai multe atunci când te ghemuieşti comod pe canapea alături de persoana iubită, de familie sau când te bucuri de timpul petrecut alături de cei mai apropiaţi prieteni. Parcă făcut pentru perioada aceasta, de pandemie, parcă ne pregătea pentru izolare, Hygge sunt acele dimineţi albastre şi limpezi cu lumina perfectă. Cel mai bun ghid în lumea aceasta este Meik Wiking, directorul Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga, care şi-a petrecut o bună bucată de vreme studiind magia vieţii daneze, de la alegerea corpului de iluminat ideal la planificarea unei cine sau de la crearea unei truse hygge de urgenţă, până la modalitatea în care ar trebui să te îmbraci.

            Hygge înseamnă, cumva, să ne creăm confort şi putem face asta cu ajutorul plantelor. Poate fi interesant, în context, un ghid a 200 de plante care ne vor binele. Cartea conţine tot ceea ce se cunoaşte despre 200 de plante medicinale din Europa şi din lume, uşor de găsit şi recunoscute pentru virtuţile lor. Datorită celor 200 de fişe ilustrate pe care le conţine, acest ghid propune o bogată selecţie de plante apreciate dintotdeauna sau descoperite de curând, care pot fi procurate din magazinele de profil sau din farmacii. Volumul prezintă 12 dosare tematice, care grupează plantele în funcţie de calităţile lor şi este însoţit de un index, care

facilitează consultarea sa.

Nu ştim nici ce se va întâmpla cu şcoala, în toată lumea, părinții sunt foarte preocupați de educația copiilor, mai ales acum, când educația a devenit un câmp minat al politicii și al controverselor. Unul dintre cei mai influenți pedagogi din lume, Sir Ken Robinson, a purtat nenumărate conversații cu părinții despre dilemele cu care se confruntă aceștia. Demontând multe mituri și abordând opțiuni și controverse cruciale în privința școlarizării, Tu, copilul tău și școala este o carte esențială pentru părinții care vor să învețe despre tipul de educație de care copiii lor au cu adevărat nevoie și despre ce pot face ei pentru a se asigura că o primesc. “Dacă îți faci griji despre ce se va întâmpla cu copiii tăi în școală, Sir Ken Robinson este aici să te ajute. Acesta este un ghid realist și cât se poate de practic pentru a evita stilul parental de tip elicopter, jucând în același timp un rol activ în educația copiilor tăi – și, în ultimă instanță, în ceea ce privește fericirea și succesul lor”, spune scriitorul Adam Grant.

La ce ar trebui să te uiți ca părinte când vine vorba despre educația copiilor tăi? Cum poți spune dacă școala în care învață este potrivită pentru ei și ce poți face dacă nu este așa? Mulți părinți sunt îngrijorați de stresul testelor și temelor, de reducerile programelor, de creșterea numărului medicamentelor „de studiu”, de riscurile de agresiune socială la şcoală și în mediul online, de costurile facultăţilor. În această carte nouă și importantă, Robinson oferă principii clare și sfaturi practice despre felul în care să-ți susții copilul de la grădiniță până în clasa a XII-a, în cadrul sistemului educațional sau în afara lui.

 

 

 

×