Originea numelui Undrea
În cultura populară românească, luna decembrie mai este numită și Undrea, un termen de origine incertă, dar asociat cu sfârșitul toamnei și începutul iernii. Se crede că această denumire evocă ideea de tranziție între anotimpuri, fiind legată de vechile credințe ale țăranilor români privind ciclul naturii și al vieții.
Sărbători religioase importante
Luna decembrie este profund religioasă pentru români, având numeroase sărbători dedicate sfinților sau evenimentelor creștine. Cele mai importante includ:
-
Sfântul Nicolae (6 decembrie)
-
Cunoscuta și ca "Moș Nicolae", această sărbătoare este dedicată Sfântului Nicolae, ocrotitorul copiilor. Este o zi marcată prin dăruirea de cadouri copiilor, care își pregătesc ghetuțele cu speranță. Conform tradiției, Moș Nicolae aduce dulciuri celor cuminți și nuielușe celor neascultători.
-
-
Nașterea Domnului (Crăciunul) – 25 decembrie
-
Crăciunul este sărbătoarea centrală a lunii decembrie, simbolizând nașterea Mântuitorului Isus Hristos. Este precedată de un post lung de 40 de zile, iar seara de Ajun (24 decembrie) este plină de tradiții precum colindatul, pregătirea mesei festive și împodobirea bradului.
-
-
Sfântul Ștefan (27 decembrie)
Citește pe Antena3.roUn aristocrat britanic cade de la etaj și moare. Iubita și fiul lui și-au declarat război și scot la lumină secretele familiei -
O sărbătoare închinată primului martir creștin, Sfântul Ștefan, care a murit apărând credința în Hristos. În această zi, se obișnuiește să se organizeze slujbe speciale, iar cei care poartă numele acestui sfânt sunt felicitați.
-
Tradiții și ritualuri populare
Decembrie în România este o lună a obiceiurilor străvechi, multe dintre ele având rădăcini în perioada precreștină, dar care s-au contopit armonios cu cele creștine. Printre cele mai cunoscute tradiții se numără:
-
Colindatul
-
Colindele sunt cântece ritualice prin care se vestesc Nașterea Domnului și urările de belșug. Grupuri de colindători, adesea copii sau tineri, merg din casă în casă pentru a aduce vestea cea bună, fiind răsplătiți cu nuci, mere, covrigi sau bani.
-
-
Ignatul porcului (20 decembrie)
-
În preajma Crăciunului, pe 20 decembrie, românii sărbătoresc Ignatul, o zi dedicată tăierii porcului. Acest ritual are o semnificație simbolică, marcând un sacrificiu pentru masa festivă de Crăciun. După sacrificiu, gospodinele pregătesc produse tradiționale precum cârnați, sarmale, caltaboși sau piftie.
-
-
Ajunul Crăciunului
-
Pe 24 decembrie, gospodăriile românești devin un loc de pregătire intensă: se fac ultimele retușuri pentru masa de Crăciun, bradul este împodobit, iar copiii așteaptă cu nerăbdare sosirea lui Moș Crăciun. În multe zone ale țării, se păstrează obiceiul de a nu mânca nimic până la prima colindă sau până seara, când masa este binecuvântată.
-
-
Plugușorul și Sorcova
-
Acestea sunt tradiții specifice sfârșitului de decembrie și începutului de ianuarie. Plugușorul aduce urări pentru un an agricol bogat, iar Sorcova, practicată de copii, aduce sănătate și noroc în Noul An.
-
Simboluri ale lunii decembrie
-
Bradul de Crăciun
-
Simbol al vieții veșnice, bradul este împodobit cu beteală, globuri și luminițe, devenind un centru al bucuriei de Crăciun.
-
-
Moș Crăciun
-
Figura bunicului cu barbă albă, care aduce daruri copiilor cuminți, este un element central al sărbătorilor de iarnă, fiind adorat de cei mici.
-
-
Fulgi de zăpadă și iarna
-
În cultura românească, luna decembrie este asociată cu iarna, ninsoarea și nopțile lungi. Zăpada aduce bucurie, mai ales pentru copii, care se bucură de săniuș și jocuri în aer liber.
-
Decembrie – O lună a bucuriei și reconectării
Luna decembrie este un timp al iubirii, al speranței și al reconectării cu familia, tradițiile și spiritualitatea. În România, bogăția obiceiurilor populare și frumusețea sărbătorilor religioase fac ca această lună să fie un adevărat prilej de sărbătoare și recunoștință.
Indiferent de regiune, fie că este vorba despre colindele din Maramureș, tăierea porcului din Moldova sau împodobirea bradului în București, decembrie rămâne o lună magică în sufletele românilor.