Se spune că Ispas a asistat la Înălțarea Mântuitorului Isus Hristos și a povestit cele întâmplate.
Tradiții și obiceiuri
În această zi sfântă, românii respectă anumite tradiții pentru a avea noroc și a fi feriți de necazuri pe tot parcursul anului. Credincioșii spun "Hristos s-a Înălţat" şi răspund cu "Adevărat s-a Înălţat".
Se merge la biserică unde se roagă pentru sufletele celor adormiți și se împart ouă roșii și cozonac. Totodată, se merge la cimitir pentru a aprinde lumânări la mormintele celor apropiați.
Totodată, în anumite zone din țară există obiceiul cocorului sau zburătorului. Copiii confecționează păsări din hârtie, pe care le aruncă în aer, simbilizând astfel înălţarea lui Iisus Hristos la Ceruri. Pe câmp, sămănăturile se fac până în această zi pentru a avea apoi o recoltă bogată.
De asemenea, de Înălțare se sfințesc plantele de leac. Leuşteanul, paltinul, alunul vor căpăta puteri tămăduitoare, fiind de folos celor bolnavi. În unele zone, oamenii obișnuiesc să se bată cu leuștean pentru a fi feriți de necazuri, iar alții poartă la brâu frunze de nuc, pentru că se spune că și Mântuitorul le-ar fi purtat atunci când s-a înălțat la Ceruri.
Este ultima zi din an în care se împart ouă roșii.
Ce NU se face de Înălțarea Domnului
Tradiția spune că Ispas era un om vesel, astfel că acum românii trebuie să evite să se întristeze în această zi sfântă.
Credincioșii nu au voie să se certe pentru a nu avea necazuri tot anul.
De asemenea, nu este bine să împrumuți lucruri în ziua de Ispas, mai ales sare, deoarece în lunile ce urmează, vei avea parte de pagubă și supărări.
Nu este voie să se facă treburi casnice și nici muncile câmpului, potrivit radioimpuls.ro.