x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Media Delia Budeanu, legendara crainică a Televiziunii Române, a murit la 78 de ani

Delia Budeanu, legendara crainică a Televiziunii Române, a murit la 78 de ani

de Redacția Jurnalul    |    19 Oct 2024   •   19:34
Delia Budeanu, legendara crainică a Televiziunii Române, a murit la 78 de ani

Delia Budeanu, o figură emblematica a televiziunii și culturii românești, a murit pe 19 octombrie 2024, la vârsta de 78 de ani, lăsând în urmă o moștenire impresionantă în media și artă.

„Din păcate, avem o veste tare tristă. A murit Delia Budeanu, una dintre cele mai cunoscute și frumoase crainice din istoria Televiziunii Române. A debutat la TVR în 1970, pe programul 2, unde prezenta emisiuni ce includeau concerte simfonice. Dumnezeu s-o odihnească-n pace”; a anunțat Arhiva TVR pe Facebook.

Delia Budeanu, una dintre cele mai cunoscute crainice ale Televiziunii Române de dinainte de 1990, a încetat din viață sâmbătă, 19 octombrie 2024, înconjurată de familie. Personalitate marcantă a televiziunii naționale și om de cultură, Delia Budeanu s-a născut pe 28 mai 1946 și a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București în 1969. Între 1970 și 1998, a fost crainică la TVR, unde și-a câștigat renumele datorită eleganței și profesionalismului, potrivit Gandul.

Debutul său la Televiziunea Română a avut loc în 1970, pe Programul 2, unde prezenta emisiuni culturale, inclusiv concerte simfonice. Timp de mai multe decenii, a fost o prezență constantă și radiantă pe micile ecrane, cunoscută și apreciată pentru zâmbetul cald cu care își întâmpina publicul.

După ce și-a pierdut soțul, Radu Budeanu, un reputat jurnalist de politică externă, Delia Budeanu s-a retras din viața publică timp de zece ani. În 2008, a revenit în atenția publicului cu volumul autobiografic Live, publicat la editura Vremea, în care a povestit parcursul său profesional într-o perioadă dificilă a României.

Între 2008 și 2012, a realizat emisiuni culturale la Antena 2 și Money Channel, consolidându-și reputația de promotor al culturii românești. În vara anului 2024, Delia Budeanu a lansat cea de-a doua carte, Jurnal. Rațiune și sensibilitate, la Editura Curtea Veche.

Dincolo de cariera în televiziune, Delia Budeanu a avut o implicare activă în promovarea culturii românești. A sprijinit numeroase proiecte culturale și a organizat evenimente de anvergură, printre care „Festivalul Internațional de Film pentru Drepturile Omului”. De asemenea, a fondat „Fundația Culturală Europa”, care a susținut artiști și proiecte culturale de mare impact.

Trupul iubitei prezentatoare TV va fi depus, duminică, ora 16.30, la Mănăstirea Cașin din București, iar înmormântarea va avea loc, luni, la Mănăstirea Ghighiu.

×