x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden 10 reguli care NU se aplică familiei regale britanice

10 reguli care NU se aplică familiei regale britanice

de Giulia Anghel    |    28 Sep 2022   •   09:52
10 reguli care NU se aplică familiei regale britanice
Sursa foto: Agerpres

Noul rege al Marii Britanii, Charles al III-lea, beneficiază de mai multe drepturi, precum imunitate suverană și posibilitatea de a călători peste hotare fără pașaport. Cu toate acesteaa, ceilalți membri ai familiei regale nu se bucură de privilegiile monrahului.

După ce regele Charles al III-lea a ucrat pe tronul britanic, după moartea reginei Elisabeta, fanii se întreabă dacă acesta va avea aceleași drepturi ca mama sa, scrie scmp.com.  Ei bine, noul monarh ar putea să obțină custodia nepoților săi, copiii prințului William și ai soției sale Kate Middleton și ai prințului Harry și Meghan Markle, dacă ar dori.

Familia regală britanică, inclusiv prințul George, regele Charles, regretata regină Elisabeta a II-a și prințul William, sunt scutiți de prevederile unor legi... dar care?

Nu este surprinzător faptul că familia regală britanică trebuie să urmeze o listă extinsă de reguli și părți ale protocolului regal. Cu toate acestea, regele Charles și membrii familiei sale se bucură și de o serie de avantaje regale. De exemplu, sunt scutiți de unele taxe iar regelui i se permite să încalce orice lege.

Iată 10 reguli și legi pe care familia regală britanică are voie să nu le respecte:

1. Imunitate suverană

Regele Charles se bucură de imunitate suverană, ceea ce înseamnă că nu poate fi urmărit penal, în temeiul unei anchete civile sau penale. Această regulă s-a aplicat și reginei Elisabeta a II-a. Deși procedurile civile și penale nu pot fi aplicate împotriva suveranului ca persoană, în conformitate cu legea britanică, regina a avut grijă să se asigure că activitățile sale personale sunt desfășurate în strictă conformitate cu legea.

2. Limita de viteză

Când regele, premierul și alți membri ai familiei regale sunt conduși de ofițeri de poliție în efercitarea atribuțiilor regale oficiale, aceștia pot conduce cât de repede sau cât de încet doresc. Legea privind reglementarea traficului rutier permite vehiculelor de poliție, pompieri, ambulanțe să încalce limitele de viteză. Deoarece membrii familiei regale sunt întotdeauna conduși de escorte de poliție, în timp ce își îndeplinesc sarcinile regale, vehiculele lor sunt scutite de respectarea regulamentelor de viteză.

3. Pașaport

Fiecare pașaport din Regatul Unit este emis cu numele reginei. În consecință, regina nu a avut nevoie de propriul pașaport pentru a călători. După moartea sa, este posibil ca pașapoartele să fie modificate cu noul suveran. Însă, la fel ca procesul de modificare a banilor și timbrelor britanice, aceasta va fi o schimbare treptată. Toți ceilalți membri ai familiei regale dețin propriile pașapoarte.

4. Permis de conducere

La vârsta de 18 ani, Regina Elisabeta a II-a s-a pregătit ca șofer și mecanic pentru Serviciul Teritorial Auxiliar pentru Femei, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Dar reginei nu i s-a cerut niciodată să susțină un examen de conducere și a putut, de asemenea, să conducă fără plăcuță de înmatriculare, deoarece toate permisele de conducere din Marea Britanie sunt eliberate în numele reginei. Așa că regele Charles nu mai are obligația de a folosi permisul de conducere deoarece este noul monarh, dar această regulă nu se aplică pentru alți membri ai familiei regale.

5. Nume de familie

Familia regală nu este obligată să-și folosească numele de familie. Înainte de 1917, membrii familiei regale britanice nu aveau nume de familie, dar acum, descendenții pe linie masculină ai reginei Elisabeta a II-a și ai prințului Filip, cu excepția celor care au titlul de Alteță Regală și de prinț/prințesă sau descendenți de sex feminin care se căsătoresc, poartă numele de familie Mountbatten-Windsor.

6. Custodia copilului

În timp ce bunicii obișnuiți trebuie să apeleze la instanță dacă doresc custodia nepoților lor, monarhul are custodia legală automată a tuturor descendenților și nepoților lor minori. Aceasta înseamnă că regele Charles al III-lea are, din punct de vedere tehnic, custodia celor trei copii ai Prințului William și Kate Middleton, Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul Louis, și ai copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry, Archie și Lilibet.
Această regulă, veche de 300 de ani, poate părea ciudată și, deși este puțin probabil ca regele să-și ia vreodată nepoții de la părinții lor, legea se aplică.

7. Scutiri de impozite

Membrii familiei regale sunt scutiți de plata impozitelor în anumite cazuri. Deși monarhul nu este obligat legal să plătească impozite, regina a plătit voluntar taxe pentru venituri, active și câștiguri neutilizate în scopuri oficiale. Alte părți din venitul familiei regale, cum ar fi cel al prințului de Wales din Ducatul de Cornwall, sunt, de asemenea, scutite de taxe. Totuși, el plătește în mod voluntar impozit pe venit.

8. Numirea în juriu

Un avantaj regal este că membrii familiei regelui nu trebuie să fie numiți în juriu. În cazuri normale, în Regatul Unit, eludarea acestei obligații se sancționează cu o amendă de până la 1.000 de lire sterline. Cu toate acestea, pentru rege și membrii familiei sale apropiate, datoria de a fi numiți în juriu nu se aplică.

9. Două zile de naștere

Regina a sărbătorit două zile de naștere în fiecare an: ziua de naștere reală, pe 21 aprilie, și sărbătoarea oficială, în a doua sâmbătă din luna iunie. De-a lungul generațiilor, suveranii britanici și-au sărbătorit ziua de naștere la altă dată, mai ales când acestea sunt toamna și iarna. Acest lucru se întâmplă pentru a beneficia de vreme bună pentru parada anuală Trooping the Color. Deoarece ziua de naștere a regelui Charles este pe 14 noiembrie, el ar putea urma exemplul mamei sale și ar putea avea o a doua sărbătoare și în iunie, deși acest lucru nu a fost confirmat deocamdată.

10. Monarhia este scutită de Legea privind libertatea de informare

Casa regală nu este o autoritate publică în sensul legii și, prin urmare, este scutită de prevederile acesteia. Legea permite familiei regale să beneficieze de mai multă intimitate în ceea ce privește îndatoririle și finanțele de zi cu zi. De exemplu, în timp ce casa regală publică un raport financiar anual, populația nu poate să acceseze informații detaliate despre cheltuielile acesteia.

×
Subiecte în articol: familia britanica privilegii