x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Al doilea om care a pus piciorul pe Lună s-a căsătorit cu o româncă. Noua sa soție s-a născut la Deva și are un doctorat în inginerie chimică la Universitatea din Pittsburgh

Al doilea om care a pus piciorul pe Lună s-a căsătorit cu o româncă. Noua sa soție s-a născut la Deva și are un doctorat în inginerie chimică la Universitatea din Pittsburgh

de Anastasia Paul    |    21 Ian 2023   •   16:45
Al doilea om care a pus piciorul pe Lună s-a căsătorit cu o româncă. Noua sa soție s-a născut la Deva și are un doctorat în inginerie chimică la Universitatea din Pittsburgh
Sursa foto: Twitter

Legendarul astronaut american Buzz Aldrin s-a căsătorit pentru a patra oară. Noua sa soție este românca Anca Faur.

Între cei doi este o diferență de trei decenii, Aldrin are 93 de ani iar mireasa sa 63 de ani. Aldrin a spus pe Twitter că nunta a avut loc de ziua lui, vineri, la Los Angeles. 

„La cea de-a 93-a aniversare și în ziua în care voi fi onorat și de Living Legends of Aviation, am plăcerea să anunț că m-am căsătorit cu dragostea mea de multă vreme, Dr. Anca Faur. Evenimenul a fost marcat de o mică ceremonie privată în Los Angeles și suntem la fel de entuziasmați ca adolescenții", a povestit acesta.

Noua sa soție este vicepreședinte executiv la Buzz Aldrin Ventures LLC, din 2019. Anca Faur s-a născut la Deva și a absolvit în 1983 Facultatea de Tehnologie Chimică din cadrul Politehnicii din Timişoara. Ea are și un doctorat în inginerie chimică la Universitatea din Pittsburgh și a fost trezorier al Consiliului de afaceri al hidrogenului din California.

Cine este Buzz Aldrin

A fost cosmonaut la NASA și al doilea om care a pus piciorul pe Lună, după Louis Armstrong. El a făcut parte din prima misiune istorică de amerizare pe Lună. 

În ziua istorică de 16 iulie 1969, Buzz Aldrin, Neil Armstrong și Michael Collins au pornit spre Lună. Buzz a devenit cunoscut pentru că a salutat steagul SUA de pe suprafața Lunii în timpul misiunii Apollo 11.

S-a retras de la NASA în 1971 și în 1998 a fondat ShareSpace Foundation, NG pentru promovarea extinderii explorării spațiului cu echipaj.

După ce a intrat în cărțile de istorie, Aldrin a povestit că a urmat o perioadă întunecată pentru el, deoarece nu știa ce să facă cu viața sa. S-a luptat cu depresia și alcoolismul, dar nu mai consumă alcool de 40 de ani.

Buzz Aldrin și-a făcut primul selfie în spațiu în 1966, în timpul misiunii Gemini XII. 

În anul 2002 a fost acuzat de agresiune, după ce a lovit un bărbat care i-a cerut să jure pe Biblie că aterizarea pe Lună nu a fost înscenată.

A rămas însă în atenția publică prin apariții în seriale de televiziune americane de succes, precum Big Bang Theory, The Simpsons și 30 Rock. Personajul din Toy Story Buzz Lightyear a primit numele în onoarea sa.

De-a lungul timpului a scris mai multe cărți iar în ultimii ani a susținut colonizarea planetei Marte. 

De asemenea, jacheta pe care a purtat-o în prima sa misiune istorică pe suprafața Lunii, în 1969, a fost scoasă la licitație și vândută pentru suma record de aproape 2,8 milioane de dolari. Cumpărătorul a participat la licitație prin telefon iar numele său nu a fost dezvăluit.

Misiunea  Apollo 11

Este singura piesă vestimentară din zborul spațial care a fost vreodată disponibilă pentru vânzare. Afișează eticheta cu numele său, deasupra emblemei misiunii Apollo 11 și steagul american pe umărul stâng. Are numărul de serie 1039.  Jacheta este realizată dintr-un material rezistent la foc, numit pânza Beta, din care au fost alcătuite costumele spațiale după incendiul care a ucis trei astronauți de la bordul Apollo 1 în 1967, potrivit Sotheby's.

Scopul programului Apollo 11 a fost stabilit de președintele John F. Kennedy pe 25 mai 1961. „Mergem pe Lună în acest deceniu și facem celelalte lucruri, nu pentru că sunt ușoare, ci pentru că sunt grele”, a spus acesta.

A fost lansat de la Cape Kennedy pe 16 iulie 1969, avându-i la bord pe comandantul Armstrong și piloții Collins și Aldrin, pe o orbită inițială a Pământului de 116 mile. Armstrong și Aldrin au petrecut 21 de ore și 36 de minute pe suprafața Lunii. Procedurile de reintrare au fost inițiate pe 24 iulie, la 44 de ore după părăsirea orbitei lunare.

NASA a transmis vara trecută un videoclip incredibil al lunii care se apropie de aterizarea lui Armstrong și Aldrin, precum și urmele lor pe suprafața lunii.

„Astăzi marchează aniversarea aterizării pe Lună a lui Apollo 11, prima dată când oamenii au pășit pe suprafața unei alte planete. Acest videoclip de la Lunar Reconnaissance Orbiter arată urmele astronauților, încă acolo după tot acest timp”, a scris NASA pe Twitter, în iulie 2022, la comemorarea Zilei Internaționale a Lunii. Lunar Reconnaissance Orbiter a explorat Luna din 2009 și a trimis deja mai multe date pe Pământ decât oricare dintre celelalte misiuni planetare ale agenției.

Viața personală

Fostul astronaut a mai fost căsătorit și a divorțat până acum de trei ori, cu Joan Ann Archer între 1954 - 1974, Beverly Van Zile între 1975 - 1978 și cu Lois Driggs Cannon între 1988 - 2012. El are trei copii, James, Janice și Andre- cu prima soție, un nepot, Jeffrey Schuss, de la fiica sa Janice, trei strănepoți și o strănepoată. Porecla sa este Dr. Rendezvous.

În ultimii cinci ani și-a dat în judecată doi dintre copii, pe Andrew și Janice, și pe fostul manager Christina Korp, susținând că i-au furat bani și i-au calomniat moștenirea deoarece au susținut că are demență și boala Alzheimer. El a renunțat la proces în 2019, după ce aceștia și-au retras petiția prin care solicitau tutela asupra afacerilor sale.

În 2007 a afirmat că și-a făcut operație de lifting facial, glumind că forțele G la care a fost expus în spațiu „i-au făcut o falcă ce avea nevoie de puțină atenție”. În 2016 a trebuit să fie evacuat de la Polul Sud, după ce s-a îmbolnăvit.

×
Subiecte în articol: apollo buzz aldrin anca faur