x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Au crescut cu vocea in ghiozdan

Au crescut cu vocea in ghiozdan

23 Noi 2004   •   00:00

PRIMA CONFRUNTARE - Monica Anghel a cantat cu orchestra la doar 14 ani

Chiar daca au la activ mii de cantari, interpretii romani nu au uitat emotiile primei aparitii "in public". Ca s-a produs in tramvai, la examene sau in fata vecinilor, "debutul" artistic este o amintire draga.
DANA CIOBANU

RECOMPENSA. Monica Anghel a primit Premiul Tineretii chiar la prima aparitie pe scena

Pentru Catalin Crisan, prima "prestatie" muzicala cu public nu a fost una vocala, ci una instrumentala. "La examenul de la sfarsitul clasei I la Scoala de muzica, proba de pian clasic, am interpretat bucati de Bach si Chopin. Imi transpirasera mainile ingrozitor si mi-era teama ca or sa-mi alunece degetele pe clape. Toti parintii s-au ridicat de pe scaune si m-au aplaudat, lucru rar la examene. Profesoara mea de pian era tare mandra de mine", isi aminteste Catalin. Cat despre voce, si-a pus-o in valoare abia prin clasa a-IX-a. Intr-un mod inedit: "Dirigintele m-a pus sa cant la serbarea de sfarsit de an, ca sa-mi dea o nota de trecere la Purtare. Eram foarte zvapaiat. Am cantat o piesa de la Cenaclul Flacara si mi-a dat 7 la Purtare. De atunci, in fiecare an, cantam la serbare ca sa trec clasa".

FLORI SI LACRIMI. Toti copiii canta, mai in joaca, mai in serios. Dar prima aparitie in public nu se uita niciodata. "Aveam 14 ani si jumatate cand am urcat pe scena Festivalului «Bucuresti ’86». Mama imi facuse o rochie roz, cu guleras si mansete albe, brodate. Nu stiu eu ce emotii am avut atunci, dar mama tremura toata. Am cantat cu orchestra doua melodii: «Balada pentru dragostea ta», a lui Laurentiu Profeta, si «Esti invingator», a lui Marcel Dragomir. Am primit un buchet de flori de la cineva din public - cred ca era o ruda de-a mea - si am impartit florile cu membrii orchestrei. Imi mai aduc aminte de o doamna care statea pe randul intai si care plangea. Mult mai tarziu am aflat ca era sotia maestrului Profeta", rememoreaza Monica.

Stefan Banica Jr a cantat pentru prima data "in public" cand avea 3 ani. Se intampla sa fie intr-un tramvai, iar spectatorii sa fie oameni care mergeau la munca. Tatal sau i-a spus atunci sa nu mai cante niciodata gratis. I-a urmat sfatul si a ajuns unul dintre cei mai apreciati artisti romani, cu 24 de roluri in filme si piese de teatru si sase albume de muzica.

SOLISTA IN COR. Paula Seling si-a facut debutul ca pianista pe la 7 anisori, in fata unor vecini si a unor prieteni de familie veniti sa vada "minunea"! "Se mirau cum imi alergau degetele pe clapele albe si pe cele negre. Atunci si-au explicat de ce auzisera aceeasi bucata muzicala repetata de un milion de ori: ca sa pot eu canta fara greseala!". Prima aparitie cu public "adevarat" s-a produs in clasa a-III-a, ca solista a corului Scolii de Muzica din Baia Mare. Erau si una din auditiile trimestriale, si debutul Paulei ca solista. "Am cantat «Oglinda» pe versurile lui George Cosbuc. De emotie, imi tremurau ingrozitor picioarele. Mama - experta in costumatii de scena - imi facuse o bluzita de matase alba, cu niste volanase smechere, ca sa infrumuseteze cumva vesnica fustita plisata de pionier".

EMOTII

"Am primit un buchet de flori de la cineva din public - cred ca de la o ruda. Imi aduc aminte de o doamna care statea pe randul intai si care plangea. Mult mai tarziu am aflat ca era sotia maestrului Profeta" - Monica Anghel, interpreta

PLATA

"Dirigintele m-a pus sa cant la serbarea de sfarsit de an, in clasa a IX-a, ca sa-mi dea o nota de trecere la Purtare. Eram foarte zvapaiat. De atunci, in fiecare an, am cantat la serbare ca sa trec clasa" - Catalin Crisan, interpret

TRUCURI

"De emotie, imi tremurau ingrozitor picioarele. Mama - experta in costumatii de scena - imi facuse o bluzita de matase alba, cu niste volanase smechere, ca sa infrumuseteze vesnica fustita de pionier" - Paula Seling, interpreta

CU GATUL USCAT
Ovidiu Komornyk (foto) si-a facut prima aparitie ca "interpret", in public, la varsta de 9 ani, la Carnavalul Scolii. "Mi-era ciuda ca un coleg, baiat de general, a luat premiul I, desi canta ca o cizma. Am avut mari emotii. Mi se uscase gatul si limba era aspra. De altfel, nici pana la varsta asta nu m-am lecuit de trac. Sunt un tip emotiv si nu se poate discuta cu mine inainte si dupa un spectacol, vreme de jumatate de ora", spune Komornyk.
×
Subiecte în articol: antimonden public