x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Biu: "Am în sînge muzica! Doar sînt cubaneză..."

Biu: "Am în sînge muzica! Doar sînt cubaneză..."

de Dana Andronie    |    02 Sep 2008   •   00:00
Biu: "Am în sînge muzica! Doar sînt cubaneză..."

RĂSPLATĂ ● În Jamaica, a cîntat între Julio Iglesias şi Norah Jones
Cîntă de la 4 ani. De la 12 ani şi-a început cariera artistică, fără să o împingă nimeni de la spate. A studiat Dreptul şi a ales... stîngul.
În primul an a abandonat studiile pentru a deveni solistă într-o orchestră de salsa.



RĂSPLATĂ ● În Jamaica, a cîntat între Julio Iglesias şi Norah Jones
Cîntă de la 4 ani. De la 12 ani şi-a început cariera artistică, fără să o împingă nimeni de la spate. A studiat Dreptul şi a ales... stîngul.
În primul an a abandonat studiile pentru a deveni solistă într-o orchestră de salsa.

Biunaiqui Marquetti Isassi. Pe scurt, Biu. A venit tocmai din Cuba pentru a intra pe piaţa showbiz-ului mioritic. A reuşit să obţină pentru un an viză de reşedinţă în România. Are un iubit, tot din Cuba, dar care se află, ca şi ea, în spaţiul carpato-danubiano-pontic-muzical. Îl cheamă Gilberto Ortega şi este percuţionist în trupa Analiei Selis.

  •  Jurnalul Naţional: Cine te-a făcut pe tine, Biu? Să nu te sperii, trebuie să spui doar cine e mama şi cine e tata.
Biu: Mama se numeşte Isabel şi este licenţiată în pedagogie. A preferat să predea la cursurile primare, fiind îndrăgostită de copiii care deprind arta scrisului şi pe cea a cititului. Tata a murit cînd aveam 11 ani. Se numea Juan şi era percuţionist.

  • Te-ai uitat vreodată în oglindă şi ai întrebat cine este cea mai tare cîntăreaţă din lume?
M-am uitaaaaaaaaaaat! Dar... n-am zis asta. Poate sînt eu modestă... (rîde)

Are o fetiţă, Lienlysbell, de 7 ani

  • Ai vreo şansă să te plasezi măcar printre cele mai bune cinci voci ale lumii?  
Nu pot să spun "da", pentru că mi se pare că zilnic am de învăţat şi de descoperit cine sînt. Sigur, şi eu visez... că sînt printre cele mai bune cîntăreţe din lume. În topul meu cu cele mai bune voci figurează: Marc Anthony, care poate cînta orice şi bine. Sînt nebună după el. Mi-am propus să nu mor pînă nu cînt cu el. În Oscar de Leon văd rădăcinile muzicii mele, son-ul cubanez. Michael Jackson avea un show foarte carismatic. În copilărie eram fan adevărat. Nu mă ştergeam decît cu prosopul pe care era imprimat chipul lui. Ar mai fi Whitney Houston, Mariah Carey, Juan Gabriel etc.

  • Pentru ce merită să lupţi în viaţă?
Pentru familia mea, mai ales pentru fetiţa mea, Lienlysbell, de 7 ani, pe care am lăsat-o cu mama mea. Lienlysbell e "dăscălită" de sora mea, Maiolys, de 22 ani, care a urmat cariera mamei noastre. Mai merită să lupt pentru cariera mea, care mă ţine acum departe de ele, şi pentru prietenii pe care îi vreau mereu aproape.

  • Ce studii ai?
Sînt autodidactă. Am în sînge muzica! Doar sînt cubaneză... Cînt de la 4 ani şi am început cariera la 12 ani, fără să mă împingă cineva de la spate. Am intrat la Drept, dar am abandonat studiile în primul an. Am dat casting pentru a intra ca solistă într-o orchestră de salsa – "ricacha". Am cîştigat şi, cum se spune la noi în familie, studiam Dreptul şi am ales... stîngul. Au fost nişte momente tensionate în familie. Bunica s-a opus, dar n-am renunţat. Ştiam că fusesem cea mai bună la selecţie şi ajunsesem într-o poziţie de invidiat.

"Pe muzica mea se fac cei mai mulţi copii"

  • Ce cauţi în România? Piaţa muzicală românească nu ţi se pare o mare varză expirată "înainte de vreme"?
Nu e chiar expirată (rîde). Din păcate, muzica din Caraibe, care se ascultă în întreaga lume, nu e prea cunoscută sau agreată aici. Lucrurile se mai confundă. De exemplu, ce mi-e salsa, ce mi-e reggaeton?! Sper că lucrurile se vor schimba în bine, în curînd. Eu, ca solistă la Mandinga, am fost primită foarte călduros. Acum lumea mă întreabă cînd deschid o şcoală de salsa.

  • Cum ai ajuns în România?
Băieţii de la Mandinga au venit în Cuba, căutînd o solistă. I-am întîlnit şi le-am dat un CD. M-au chemat, s-a făcut un casting televizat şi am cîştigat.

  • Ţi-ai ascultat "concurenţa" de la Festivalul din Braşov? Ai vreo şansă să vezi coarnele Cerbului de-aproape?
Eu cred că am! Am ascultat piesele. Unii concurenţi chiar m-au căutat pe myspace. De exemplu, Alexa din Moldova, Josefine din Suedia şi Nicole Jane din Marea Britanie, care mi-a scris că pe muzica mea, salsa, se fac cei mai mulţi copii.

  • Trăieşti în România şi asta îţi ocupă tot timpul. Cum, mai exact?
Îmi place să fac cumpărături. De fapt, să merg prin magazine, chiar dacă nu am bani. Mă joc pe calculator, fac sport, dacă am chef, merg la repetiţii, apoi la concerte etc.

  • Ce zici de avertismentul "consumul excesiv de cretini dăunează grav sănătăţii"? Tu ai grijă de sănătatea ta?
Fooooooooarte multă grijă! Întotdeauna mă ţin deoparte de "factorii agresivi" (rîde).

  • Te consideri cetăţean de onoare în lumea muzicii?
Da. Nu cred că mi-a fost ruşine cu ce am făcut vreodată. Nu mi-a fost deloc uşor cînd, în 2004, am cîntat, la Festivalul World Music din Jamaica, după Julio Iglesias şi înaintea artistei Norah Jones. Dar am simţit atunci că Dumnezeu îmi pune mîna pe cap. Sacrificiul de a sta departe de familia mea a fost răsplătit.

  • Ţi-ai găsit dansatoare? Cu ce artilerie vei ataca Cerbul, doar ai pornit la vînătoare...?
Am găsit, după mai multe runde! Poate e greu de făcut distincţia între dansul de societate/sportiv şi dansul caraibian/cubanez. Acum echipa e stabilită, le am alături pe Ana şi Liliana. Dacă mă votaţi, nu veţi regreta! Vă garantez!

Protejată!

Biu a fost solistă în Mandinga aproape doi ani. Era un artist complet, însă din cauza "nepotrivirii de caracter" cubaneza s-a hotărît să renunţe la Mandinga. Artista a trecut prin momente "delicate", viza pentru România expirîndu-i cu cîteva săptămîni înainte de începerea Cerbului de Aur (3-8 septembrie). Cînd se aştepta mai puţin, Prom’Art Creativ a luat-o sub aripa artistică şi protectoare, garantînd pentru ea. Astfel că Biu a obţinut viza de reşedinţă în România şi va participa la festivalul internaţional de la Braşov.

×
Subiecte în articol: antimonden sînt