x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Cantaretii se vand scump partidelor

Cantaretii se vand scump partidelor

13 Mai 2004   •   00:00

Fara indoiala, 2004 este un an profitabil pentru artistii romani. Campaniile electorale din vara si toamna acestui an sunt un bun prilej de rotunjire a veniturilor pentru cantaretii nostri.

DANA CIOBANU

Cu mici exceptii, majoritatea interpretilor si trupelor din Romania si-au facut publica disponibilitatea de a canta pentru orice candidat care le plateste prestatia artistica. Nu doar pentru ca nu vor sa piarda banuti, ci si pentru a-si demonstra neutralitatea fata de diversele partide. „Nu am semnat nici un contract de imagine cu vreun partid si nu promovam sloganuri politice pe scena. Tratam concertele organizate in campania electorala ca pe orice alt angajament artistic", ne-a declarat Mihai Georgescu, solistul trupei Bere Gratis. Este o miscare inteligenta: mielul bland suge la mai multe oi! PROFIT. Partidele au bani, si-au zis artistii. Asa ca si-au umflat cota, ca doar „plateste nasu’ mare"!. „Pot sa va spun ca sunt trupe care au primit chiar si de 5 ori mai mult decat cota lor reala. Oricum, nici un artist nu ia mai putin de 500 de euro pentru o prestatie electorala. Din cate stiu, suma maxima oferita de un partid pentru un singur show a fost de 6.000 de euro, bani primiti de Holograf", ne-a spus Anghel Stoian, impresar de spectacole.

OFERTA. Candidatii isi atrag electoratul nu numai cu mici si bere, ci si cu muzica. Printre preferatii publicului si, implicit, ai concurentilor pentru primarii se numara Voltaj, Stefan Banica Jr., Holograf, Andra, Nicola, Blondy, VH 2, 3rei Sud-Est, Sexxy, Talisman si Maria Dragomiroiu. In functie de preferintele electoratului din provincie, la spectacole sunt adusi si manelisti. Spre exemplu, Nicolae Guta si Adi Minune, „daruiti" de PNL alegatorilor din Giurgiu. Daca partidele neparlamentare au bugete mici, din care nu-si permit sa finanteze concerte, nu se poate spune acelasi lucru despre partidele mari. Iar daca poporul cere distractie gratis, iata oferta celor mai importante partide din Romania.

PRM nu arunca banii pe artisti

Pentru candidatii PRM, banii sunt o problema si foarte putini isi permit sa dea spectacole pentru popor pe gratis. Pina acum, doar deputatul Nicolae Vasilescu, candidat la Primaria Sectorului 4, a platit pentru organizarea unui spectacol, pentru 15.000 de bucuresteni. In acest scop a angajat trupele Ho-ra, Etno si Ro-mania pentru sume cuprinse intre 800 si 1.500 de dolari, in functie de renumele pe care-l are fiecare, conform lui Vasilescu. Ceilalti candidati peremisti pentru primariile din Bucuresti nu au nici bani, dar nici nu agreeaza aceasta forma de a se face populari. Dumitru Dragomir, aspirant la Primaria Capitalei, nu are „atatia bani" pentru a angaja trupe sa cante pentru el. Senatorului Dan Rahau, care vizeaza Primaria Constanta, ii suride ideea, dar ar vrea mai intai sa vada „cat de utila este aceasta modalitate de a face campanie". PRM a oferit totusi doua spectacole, la lansarea candidatilor pentru primariile bucurestene, dar si la lansarea la prezidentiale a lui Corneliu Vadim Tudor. Pentru candidatii la primariile Bucurestiului au cantat formatiile Blondy, Talisman, 3rei Sud-Est si Nicola, iar la lansarea lui Vadim a cantat colega sa de partid, Irina Loghin. (Dana Piciu)

Liberalii si Morometzii

Liberalii nu folosesc artisti la mitingurile lor electorale. Seful de campanie pentru alegerile locale, senatorul Gheorghe Flutur, a declarat ca nu exista „o strategie" la nivel national a PNL in acest sens. Totusi, lansarea candidaturii lui Ioan Ghise la Primaria Brasov s-a facut pe muzica lui Marius Dragomir. In Bucuresti, candidatii liberali la primariile de sector trebuie sa se supuna gusturilor colegilor lor de alianta, democratii. Acestia au folosit melodia „Romania, trezeste-te!" a trupei Morometzii pentru lansarea candidatilor aliantei pentru primariile de sector. (Oana Stancu, Monica Iordache)

Democratii au pile la trupele Taxi si ProConsul

„Romania, trezeste-te! Nimeni nu face nimic si ai saracit!" Versurile Morometzilor sparg boxele din piete la intalnirile reprezentantilor Aliantei PNL-PD cu bucurestenii. Piesa a devenit un soi de imn de campanie al PD, desi chestorul Alin Albu spune ca nu are un contract de exclusivitate cu formatia. „E o intelegere ca o putem folosi, nu un contract. Nu avem exclusivitate pentru ea", explica Albu. Lansarea campaniei Aliantei DA a fost sustinuta, intr-un spectacol organizat in Piata Revolutiei, si de formatii precum Taxi, Holograf, ProConsul sau Voltaj, artistii fiind platiti la eveniment. „S-a stabilit ca aceste spectacole vor fi destul de reduse. Va spun insa ca nu costa mult un astfel de eveniment. Cu scena, cu sonorizare, cu onorariul artistilor nu depasesti 15.000 de euro. Artistii costa undeva intre 1.500-4.000 de euro", afirma mandatarul financiar al aliantei. Onorariile amintite nu sunt batute in cuie, intrucat PD are „rude, prieteni, nasi, fini" printre artisti, mai spune Albu. E vorba despre formatiile ProConsul si Taxi, care e greu de crezut ca dau gauri in buzunarul lui Basescu, avand in vedere ca solistul primei trupe, Bodo, este ginerele actualului primar general, iar Dan Teodorescu de la Taxi este finul acestuia. (Oana Stancu)

PSD da 80.000 de dolari pentru un turneu

Animal X, Cristiana Raduta si DJ Project sunt cantaretii cu care PSD va defila in actuala campanie electorala pentru alegerile locale. Staff-ul electoral al partidului de guvernamant a pus la punct un adevarat maraton muzical, intitulat „Turneul Invingatorilor", care se va materializa prin concerte in nu mai putin de 25 de orase mari din Romania. Toti artistii sunt membri ai PSD si au contracte de exclusivitate cu partidul de guvernamant. Un alt avantaj pentru PSD sunt onorariile simbolice pe care artistii le vor incasa, partidul de guvernamant fiind nevoit sa suporte doar cheltuielile cu cazarea si hrana artistilor. Potrivit secretarului general al PSD, Dan Matei Agathon, costurile acestui turneu se situeaza in jurul cifrei de 80.000 de dolari.

Tot intr-un turneu electoral in beneficiul PSD va pleca si „Cenaclul Flacara" al senatorului Adrian Paunescu, membru al partidului de guvernamant. Turneul va fi intitulat „Batalia pentru Romania". (Silviu Sergiu)
×
Subiecte în articol: antimonden