x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Ce texte au cantaretii

Ce texte au cantaretii

04 Mai 2005   •   00:00

Muzica usoara are texte "grele". De la A.S.I.A. la 3rei Sud Est gasim cele mai absurde si mai ieftine rime, care sunt totusi imperecheate. De o minte de tinichea, care apartine "poetilor" specializati in playback.

  • de DANA ANDRONIE, CATALINA IANCU
  • MONDEN
  • PE INVERS. Emanuel iubeste foarte mult femeile. Cand stau cu spatele la el

  • Debusolatii ne fac muzica

    Intelegem de ce "operele" au o valoare inestimabila. Cantaretii compun versurile dupa urechea lor afona. Rezultatul: textele "suna periculos de sus pana jos", iar "amintirile si amagirile sunt un mister". Doar cu aceste doua exemple am pus Akcent-ul pe Hi-Q-ul textierilor de doi lei grei din muzica noastra cea de toate zilele. Am avut de unde sa ne "inspiram" in realizarea acestui material, iar documentarea n-a necesitat decat o ora de ascultare a posturilor de radio comerciale. Luati-va o crema (nu de ghete) langa dumneavoastra, sa nu faceti riduri de atata ras!

    PENALE. A.S.I.A. ar merita coronita pentru versurile care se "muleaza" perfect pe melodiile de duzina cumparate din angroul Europa. Asiaticele au si titei, au si masline, au si o camila, dar viseaza la o vila si vor sa vanda "Garsoniera" unui american pentru a se asocia cu arabul, printul titeiurilor. "Printul meu are titei/ Pot sa fac ce vreau cu EI", "I-am spus mereu nu vreau camila/ Intai de toate fa-mi o vila" (versuri din piesa "Printul meu"), "In Salonic sunt masline, iar toate cheile-s la tine" ("Garsoniera ta"), "Tu ai banii, eu am anii, suntem ca americanii" ("Suna periculos"). Fetele nu-si vad barna din ochii lor, dar vad paiul din ochii altora. "Dar uneori e ciudat,/nu mai sunt destepti/ Iti spun ca te iubesc/ cand nici nu te astepti." Logica asiaticelor ne lasa masca: cine spune ca trebuie sa fii prost ca sa iubesti?! Fetele Sexxy au un creieras chel, fara nici o circumvolutiune rebela care sa-si faca simtita prezenta din cand in cand. Ce bine ar fi daca inteligenta lor ar fi direct proportionala cu marimea sutienelor! "Vreau sa te intorci la mine/ Fara tine-mi este bine" ("Spune"), "As vrea sa sun la tine/ Dar tu esti langa mine", "Colega mea a plecat de mult/ Nu mai am rabdare s-o mai ascult" ("De ziua ta").

    ZERO. Emanuel, fostul solist Stigma, ar face cariera in Olanda cu piesa "Ye, ye, ye", care ar putea fi aleasa imnul homosexualilor. "Eu te iubesc cand te intorci cu spatele" i-ar cuceri pe foarte multi olandezi. Deocamdata, se pare ca aceste versuri au penetrat topurile muzicale din Romania. Candy are niste texte atat de "dulci", incat ne baga in diabet. "Multi baieti roiesc in jurul meu/ Dar tu stii ca eu te-am ales pe tine/ Sa ma lasi in pace cred ca-i cel mai bine" ("Esti baiatul care-mi place"), "Vreau sa plangi pe umarul meu/ Atunci cand imi este greu" ("Sunt fata care-ti place").

    "PRINTUL MEU"

    "I-am spus mereu nu vreau camila/ Intai de toate fa-mi o vila" - A.S.I.A.

    "DE ZIUA TA"

    "As vrea sa sun la tine/ Dar tu esti langa mine, Ma simt indragostita/ Dar stiu ca sunt iubita" - Sexxy

    "PLOAIA"

    "... Amintirile si amagirile sunt un mister" - Papa Junior

    "TE VOI URMA"

    "Oriunde ma vei chema, voi fi a ta" - Anne’s

    Debusolatii ne fac muzica

    ALBUME BORDO. Angi si Silvia nu sunt un produs, ci doar o marfa scoasa pe tarabe
    Se pare ca artistii au uneori probleme si cu igiena: "Tu nu mai esti sa te arunci la pieptul meu curat", fredoneaza Bombastic. Asadar, nu strica totusi un medic la casa de productie. Doctorul Costi Ionita i-a si prescris un medicament-minune Andrei si a convins-o ca nu se poate ineca decat in fiecare zi: "Un ocean de-ai fi / M-as ineca zi de zi" ("Un ocean de-ai fi"). O data ce a inghitit pastila, cantareata a si realizat ca zilele trec intruna: "De cand ai plecat, zilele mele trec intruna" ("In noapte ma trezesc"). "Totul va fi bine!", incearca sa ne incurajeze Hi-Q. Dar nu suna bine deloc: "Sunt trei zile deja de cand n-am mai fost acolo. / La discolo. Ma simt ca Marco Polo".

    MANIERE. Fetele Bordo sunt mult mai pragmatice. Nu se vand ieftin. Chiar daca muzica lor nu merita nici o punguta cu doua oua. Vopsite. "Daca vrei iubirea mea / Intr-o noapte ti-o pot da / Daca vrei mai mult, visezi!" ("Daca vrei"). In schimb, Nicola este o cantareata bine crescuta. "Iti multumesc... ca m-asculti cand vorbesc cu tine" ("Iti multumesc"). 3rei Sud Est este bantuita de amintiri. Dupa "Amintirile ma rascolesc / Amintirile ma chinuiesc / Nu mai rezist", "sudistii" mai sunt si debusolati temporal: "ATUNCI cand iti va fi mai greu / Sa te gandesti la mine MEREU" ("Amintirile"). Baietii de la Akcent stiu sa faca macar o nota de plata. Cata vrajeala au in texte! "Ma iubesti sau ai uitat cine-i vinovat / Am o dragoste de dat, nu de inchiriat / Oare cine te-a vrajit cand m-ai parasit / Eu cu tine stii bine cat de mult am cheltuit" ("Dragoste de inchiriat"). Ce se intampla atunci cand cheltuiesti prea multi lei? Faci pana prostului. "Nu porneste masina/ Se termina benzina." Bum-Bum! Cu putinul combustibil pe care il mai au starletele Pops nu pot sa lege nici o fraza coerenta. Nici pentru Simplu nu-i mai simplu: incurca secunda cu minutul. "O secunda si mi-a fost de-ajuns/ Am zarit-o, in inima mi-a patruns... si m-am indragostit intr-un minut."

    "ITI MULTUMESC"

    "Iti multumesc ca ma asculti cand vorbesc cu tine" - Nicola

    "TOTUL VA FI BINE"

    "Sunt trei zile deja de cand n-am mai fost acolo. / La discolo. Ma simt ca Marco Polo" - HI-Q
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden