x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden CEL MAI LONGEVIV CLASAMENT/Top Românesc, în top de 30 de ani

CEL MAI LONGEVIV CLASAMENT/Top Românesc, în top de 30 de ani

de Dana Cobuz    |    15 Feb 2009   •   00:00
CEL MAI LONGEVIV CLASAMENT/Top Românesc, în top de 30 de ani

O compoziţie nu are valoare dacă nu trece prin furcile numite clasamente, voturi, preferinţe, nominalizări şi premii. Top Românesc a trecut prin ciur şi dârmon muzica autohtonă a ultimilor 30 de ani.



În 1987, Titus Andrei a preluat de la Florian Lungu şi Ion Barta "gestiunea" şi tradiţia clasamentului de muzică românească "Start melodii". Emisiunea exista deja de şapte ani, iar Titus a găsit potrivit să-i schimbe numele în "Şlagăr Top-rock". Acum doi ani, după două decenii de emisiune, acelaşi Titus Andrei l-a botezat din nou, numindu-l "Top Românesc". Vorbim astfel de cel mai longeviv - 30 de ani de existenţă neîntreruptă - şi de cea mai mare amploare top de muzică românească. În 30 de ani, s-au văzut şi câţiva campioni: Angela Similea, Iris, Holograf, corifeii folkului - Vintilă, Socaciu, Alifantis, Baniciu, Andrieş, Ducu Bertzi. Ei şi-au făcut cel mai des triumfala intrare în casele ascultătorilor, prin intermediul Topului Românesc.

OFERTĂ ECHILIBRATĂ. "Lumea vrea muzică românească. O dovedesc toţi aceşti ani. Mai am probleme cu fancluburile, care îşi pun artistul preferat pe primul loc, dar am învăţat să fac diferenţa între voturile pentru idoli şi voturile pentru piesele de valoare", spune Titus Andrei.

Cine îşi găseşte locul în acest top, având în vedere diversitatea stilurilor muzicale din România ultimilor ani? "O vreme am avut clasamente separate - pop şi rock -, dar acum prezint piesele laolaltă, acestea având egalitate de şanse. Oferta este echilibrată, aşa cum este şi rezultatul votului. Am prieteni peste tot în ţară care îmi scriu, dar apar şi ascultători noi, care se fidelizează, iar aceştia sunt în principal elevi şi studenţi", continuă realizatorul.

PRIN CIUR ŞI DÂRMON. Într-o sută de minute, atât cât durează fiecare ediţie de "Top Românesc", intră toată muzica apărută în decursul unei luni. Periodicitatea lunară a emisiunii este cea "naturală": sunt necesare măcar 25 de piese bune pentru difuzare. De altfel, cam tot atâtea apar în România, în fiecare lună, după estimarea făcută de Titus: "Pot să spun, cu fală chiar, că nu a scăpat aproape nici o creaţie care să merite să fie ascultată şi să n-o fi difuzat. Foarte important este că toate aceste compoziţii trec printr-un comentariu al ascultătorului, au această şansă de a fi judecate fără părtinire". Nu trebuie să fiţi nostalgici ca să comutaţi radioul pe frecvenţa "Actualităţilor". Trebuie doar să fiţi curioşi ce muzică a mai apărut în România şi, eventual, să vă spuneţi părerea votând melodia preferată. În ultima duminică a fiecărei luni, de la ora 13:15 la 15:00, la Radio România Actualităţi, realizatorul şi prezentatorul Titus Andrei vă propune 100 de minute de muzică autohtonă.

 
"Prin recognoscibila amprentă a calităţii - promovată de întreaga echipă - ai adus multă bucurie diferitelor generaţii de ascultători, încurajând tinerii, respectând maeştrii, oferind spaţiu fiecărui gen muzical. Remarcabilă reuşită!"
Margareta Pâslaru


Un top ca la 20 de ani

Publicul Topului Românesc - într-o mare măsură - se confundă cu cel al radiourilor comerciale. Dovada o fac piesele care intră în clasament şi pe care, de foarte multe ori, le auzim în FM-ul comercial. O "dovadă" suplimentară este blogul - http://slagartop.wordpress.com/. Publicul este departe de a fi unul "îmbătrânit", aşa cum s-ar crede că este cel al Radio România Actualităţi. "Ascultătorii mei sunt tineri. Tineri care vor să audă din ce în ce mai multă muzică rock, dar şi hip-hop, pop, dance. Gusturile publicului s-au schimbat o dată cu muzica în sine. Totul este într-o permanentă mişcare, însă criteriile de apreciere sunt aceleaşi. În primul rând, muzica rezistă prin linia melodică. După aceea încep orchestraţia, textul, interpretarea. Nu neapărat în această ordine, dar toate contează în valorizarea unei piese", crede Titus Andrei, acest fin judecător al muzicii româneşti.

 
"Pot să spun, cu fală chiar, că nu a scăpat aproape nici o creaţie care să merite să fie ascultată şi să n-o fi difuzat. Foarte important este că toate aceste compoziţii trec printr-un comentariu al ascultătorului, au această şansă de a fi judecate fără părtinire"
Titus Andrei

 
"Mi-am hrănit sufletul în cele mai grele momente ale vieţii cu muzică, şi emisiunea Şlagăr top-rock era ca o vitrină din care alegeam ceea ce mi-era necesar. Şlagăr top-rock este un punct de reper în viaţa celor care iubesc muzica - public şi artişti"
Petrica Patricia Pricopie, prietenă a emisiunii

×
Subiecte în articol: antimonden muzica titus titus andrei