x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Celia, blocată în sensul giratoriu al muzicii fără fond

Celia, blocată în sensul giratoriu al muzicii fără fond

de Anca Stanescu    |    19 Sep 2008   •   00:00
Celia, blocată în sensul giratoriu al muzicii fără fond

CHIAR DACĂ TRAGE AER ÎN PIEPT...
Nu-i blondă, deşi se poartă ca una. Exact ca în bancul auto, nu reuşeşte să iasă din sensul giratoriu al muzicii făr’ de calitate, dar cu multă promovare. Are şi un obiectiv-obsesie: să se mărite doar în anul 2010! Dacă o mai avea cu cine...



CHIAR DACĂ TRAGE AER ÎN PIEPT...
Nu-i blondă, deşi se poartă ca una. Exact ca în bancul auto, nu reuşeşte să iasă din sensul giratoriu al muzicii făr’ de calitate, dar cu multă promovare. Are şi un obiectiv-obsesie: să se mărite doar în anul 2010! Dacă o mai avea cu cine...

Dacă nu v-aţi aprofundat încă studiile, puteţi s-o faceţi acum. Materia de tocit: Celia, de profesie cîntăreaţă. Atuuri? Cel mai de seamă este că are parte, pe Wikipedia, de o pagină muuult mai generoasă decît cariera ei muzicală, în valoare de doar un album (de cînd şi-a început zborul) solo. Aşadar şi prin urmare: cine este fătuca aceasta brunetă, care zîmbeşte şăgalnic de prin videoclipuri sau, dimpotrivă, pare căzută iremediabil în puţul nostalgiei? De la zodie i s-o fi trăgînd? Născută în miezul toamnei lui 1984, la Deva, fata, în buletin notată Cristina Socolan, s-a îndeletnicit de micuţă cu studiul notelor muzicale, urmînd un liceu în domeniu. 10 ani de vioară nu au făcut-o pasionată de acest instrument, iubirea ei secretă şi inaccesibilă rămînînd pianul. Atenţie, Celia este o artistă multivalentă! Ea nu se încurcă doar cu notele muzicale, ci pictează şi sculptează de zor. Cînd îşi va ridica statuie?

ŞCHIOPĂTÎND

Cine-şi mută privirea de la delicateţea Celiei şi se concentrează asupra versurilor ei poate face accident... lingvistic. Iată o mo(n)stră de exprimare: “Fără tine să zbor nu mai pot/Pulsul inimii îmi stă în loc” (sic!). Dacă nu au acest efect, “cuvîntările” ei pe muzică devin mai previzibile şi mai plictisitoare decît mersul unei broaşte ţestoase care s-a rătăcit: “Vreau să te simt/Mult mai aproape/De aceea beau din ceaşca ta (n.r.: să nu iei herpes!) /Mă plimb prin casă/Puţin nervoasă/Timpul trece prea încet/Nu suport să mai aştept.” Hai că ne-ai dat pe spate din punct de vedere creativ! Ca variaţie, apare şi obsesia nopţii: “Numai o noapte/Mai vreau o noapte/Încă o noapte/ Noi doi sub cerul înstelat/Mai vreau o noapte/Încă o noapte/ Te-am sărutat şi am plecat”. Atîta zbucium şi repetiţii pentru doar un sărut? Măi fată, reevaluează-ţi priorităţile, lumea se mişcă repede şi e păcat să nu profiţi mai mult!

DOUĂ GURI DE CÎNTAT

Trupa Elegance a fost rampa de lansare a Celiei. Propteaua principală? Costi Ioniţă, care se credea pe atunci speranţa închisă în Cutia Pandorei. El s-a făcut luntre şi punte ca să-i crească fetei acţiunile vocale, dar nu i-a reuşit. Unde-s două nu te plouă, da’ nici mare armonie nu este. Două femei (care se cred) cîntăcioase înseamnă două guri mari, capabile de multe sunete certăreţe peste media decibelilor. Iată de ce, deşi erau frumuşele şi unduioase-n mişcări, Celia şi Issa n-au rezistat să cînte împreună. Elegantă ca şi numele fostei trupe în care a activat vocal, Celia a refuzat să ofere detalii despre scindarea relaţiei cu blonda.

“Nu vreau să vorbesc despre ce a fost, sînt lucruri de domeniul trecutului. Tot ce m-a deranjat în trecut am şters cu buretele. Datorită acestui fapt nu mai ştiu să răspund la unele întrebări.” Avem şi noi vreo două: oare buretele n-o fi lăsat dîre? Şi ce ştie să mai facă azi Celia? Doar să cînte? Sau să dea cu înţelepciunea pe unde apucă? “Nu regret nimic. Chiar şi din greşeli am avut de învăţat”. Mamă-mamă, cîtă filosofie la nici 24 de ani! Oare ce-o să facă pe la 30? O să treacă prin criza specifică femeilor aflate la această vîrstă? Nu! Va recita mantre împreună cu Dalai Lama!

UNIVERS OBTURAT DE VERS

După nereuşita marca Elegance, Celia s-a transformat în proiect. Renăscută din propriile-i cîntece prăfuite şi din propriile-i sensibilităţi de artist vocal, pictor şi sculptor laolaltă, începînd cu anul 2006 fata a fost cocoţată pe soclul vizibilităţii muzicale de către mai mulţi profesionişti care au trudit pentru aburcarea ei pe un vîrf gîndit şi sperat mai mult ca perfect. Însă de la intenţie la rezultat este uneori o distanţă mare.

Pentru a da garanţii că “proiectul Celia” este mai ceva decît cele puse la punct de NASA, prezentatori atenţi l-au îmbrăcat în hăinuţe puţin cam prea largi. Au promis că acest proiect va satisface toate aşteptările. Cică fiecare piesă transmite un mesaj, o trăire, o stare. Păi, nu ar fi şi normal? Din păcate, altceva decît şoapte, suspine, tremurări lîngă raze fugare, aşteptări, nu reiese din universul ei vocal. Chiar dacă uneori Celia se percepe ca fiind o stea: “Chiar şi un minut din fiecare ceas/De-ar fi să nu aud al tău glas/M-aş gîndi dacă tu nu ai fi/Eu pentru cine aş străluci/Aşa mi te-aş imagina/Tu mereu sub raza mea/Nu sînt decît o simplă stea/Ce-ar cădea dac-ai pleca.” Pe cine vrea Celia să încălzească?

Pe Kemal, un afacerist turc cu care plănuieşte să se căsătorească abia în anul 2010. Poate că pînă atunci bruneta îşi va (re)căpăta şi glasul...

Buză-n buză

Pe cînd avea o jumătate (muzicală), Celia dădea viaţă, de obicei, unor melodii mai săltăreţe. Probabil că o motiva şi colega-i de playback, Issa, ajunsă între timp soţie şi mamă devotată. Ca să (se) inspire reciproc, cele două focoase s-au pozat chiar şi buză-n buză. În anul 2007, Celia şi-a lansat primul single solo, “Trag aer în piept”. Se pare că plămînii nu i s-au oxigenat suficient, pentru că la începutul lui 2008 fata nu a mai avut putere decît pentru nişte “Şoapte”, cel de-a doilea single.

×
Subiecte în articol: antimonden celia