x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Concertele anului

Concertele anului

13 Dec 2004   •   00:00

MONDEN
Cele mai bune, cele mai scumpe si cele mai asteptate concerte ale anului 2004. Printul boleroului, Miss Perfumado - diva desculta sau regina fadoului au concertat in Romania si au incantat publicul mioritic.
CATALINA IANCU

CORECTA. Pink n-a vrut sa faca bis, a cantat pentru cat a fost platita
Dupa mai bine de sapte ani, Joan Baez a cantat pentru a doua oara in Romania. Celebra artista a sustinut un concert la Sala Palatului pe 11 iulie. La fel ca si in 1997, in deschiderea recitalului lui Joan Baez au evoluat Paula Seling si Narcisa Suciu. Baez n-a avut pretentii, n-a vrut bodyguarzi, a mancat impreuna cu soferii. Pretul biletelor a fost intre 500.000 si un milion de lei, iar Baez a cantat 90 de minute.

Si Cesaria Evora a venit pentru a doua oara in Romania. "Diva desculta" a concertat din nou la Bucuresti, la 29 iunie, pe scena Salii Palatului. La 62 de ani, ii este mai usor sa cante decat sa vorbeasca. Evora a demonstrat (daca mai era nevoie) ca este maestra ritmurilor fado si morno. Doar nu degeaba a castigat "Miss Perfumado", titlu obtinut datorita pieselor sale deosebite.

In luna august, a concertat in Piata Constitutiei Sarah Brightman. Inghesuiala de nedescris. Cei care au prins locuri pe scaunele lipite intre ele cu scotch s-au bucurat degeaba: daca ieseau, nu mai puteau intra inapoi. A fost primul concert din turneul european al lui Sarah.

GYPSY. Pe plaiurile mioritice nu se stia prea mare lucru despre "muzica cubana". Din fericire pentru noi, au venit in Romania Ibrahim Ferrer & The Buenavista Social Club. Printul boleroului si maestru al improvizatiilor vocale, Ferrer a ridicat in picioare Sala Palatului. Culmea muzicii s-a vazut si s-a auzit la Teatrul National: tigani unguri cantand ruseste. Este vorba despre spectacolul sustinut de Gypsy Opera. Violoncel, oboi, tambal sau vioara au rasunat din sala mare a Nationalului. Biletul, intre 1 si 3 milioane de lei.

Rockerii au fost si ei bucurosi. I-au putut vedea in carne si oase pe idolii lor. Legendara trupa Scorpions a concertat la Bucuresti, la Sala Polivalenta, pe 8 octombrie, iar Max Cavallera, fostul membru al grupului Sepultura, a fost prezent, in luna iulie, la Arenele Romane.

DE AUR. Editia a doua a Premiilor MTV se anunta a fi cel mai important eveniment al anului. Cel putin prin prezenta artistilor internationali: Dina Vas, Scooter, Kevyn Little, Hanadi. Insa a iesit o varza de Dambovita. Biletele au costat 600.000 de lei, dar s-a ajuns si la 1 milion la bisnitari.

Regina fadoului, Susana Aguiar, alias Misia, a sustinut doua concerte, in Brasov si in Bucuresti. La Sala Palatului, cantareata portugheza a cantat in picioarele goale, fiind astfel a doua diva desculta, dupa Cesaria. Interesant este ca, la fiecare spectacol, Misia il citeaza pe Emil Cioran.

Nino D’Angelo a impuscat doi iepuri in Romania: si-a lansat un album cu cele mai bune piese din ultimii cinci ani si a sustinut un concert la Cerbul de Aur. Napoletanul de 1,60 m s-a intors in luna noiembrie in Bucuresti, pentru a canta la Sala Palatului.

Cine nimereste o data Romania o mai gaseste si a doua oara. Cam aceasta este concluzia la care au ajuns cantaretii straini. Si buni, si mai putin buni.

.

.

Click pentru a mari imaginea Click pentru a mari imaginea
DE-AFARA. Scooter a mai spalat rusinea Premiilor MTV
DIVA. Cesaria Evora, miss la 62 de ani. "Miss Perfumado"

.

.

GLORIE
Christian Ratcher este impresarul care l-a adus in Romania pe George Baker, autorul celebrei piese "Una Paloma Blanca". Baker a primit 7.000 de dolari pentru a canta in recital la Festivalul Cantecului de Dragoste. Televiziunea romana a adus-o pe Gloria Gaynor cu trei saptamani inainte de Cerb, la preselectia celor trei concurenti romani, care, in final, au fost sase. Astfel, TVR ne-a servit ceva de calitate: Pink. Ea a venit cu zece ore intarziere fiindca a fost tinuta la vama. In Piata Sfatului, starul a facut show. A cantat si piese din repertoriul artistei Janis Joplin, cucerind publicul. Desi a fost aplaudata minute in sir, Pink n-a vrut sa faca bis. A cantat atat cat a fost platita.
DE VALOARE
Bugetul pus in joc de Primaria Mangalia pentru "Callatis" a fost de 10 miliarde de lei (244.000 de euro), aceasta fiind suma aproximativa pe care a primit-o si Pink pentru recitalul sustinut la Cerbul de Aur. Organizatorii au prezentat bugetul ca fiind unul modest, avand in vedere multimea trupelor si a solistilor romani care au cantat in cadrul Festivalului, precum si prezenta cantaretului indian Punjabi MC, cel care a sustinut recitalul de final. Insa nu toti artistii straini respecta programul stabilit initial. Punjabi ramane in memoria constantenilor prin gestul disperat al organizatorilor care nu mai reuseau sa-l dea dus de pe scena pe artistul indian. Astfel ca i-au taiat curentul, lasandu-l fara microfon!

×
Subiecte în articol: antimonden căntat