x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Concertele au devenit un lux in Romania

Concertele au devenit un lux in Romania

de Catalina Iancu    |    14 Oct 2005   •   00:00
Concertele au devenit un lux in Romania

Ca sa aduci o trupa straina pe plaiuri mioritice iti trebuie curaj, nu gluma. Multi cred ca, dupa un show, organizatorii isi pot cumpara lejer un Mercedes. Insa o astfel de "afacere" este cat se poate de riscanta.

Cum se procedeaza? Orice concert trebuie pregatit din vreme. Chiar si cu un an inainte. Aici e o adevarata "loterie", fiindca o alta firma poate aduce in aceeasi perioada o alta trupa. In plus, organizatorii isi potrivesc ceasul dupa agenda artistilor. Managementul formatiei trimite o lista cu conditiile tehnice, catering, cazare, asa-numitul rider. Dupa ce-l studiaza, organizatorul anunta managementul daca poate asigura toate conditiile, iar sectiunile care nu se pot indeplini se negociaza. Ce se plateste? Pe langa onorariul grupului, mai sunt si alte cheltuieli: sala, paza, sonorizare, promotion, hotel, catering, tiparirea afiselor, a flyerelor si a biletelor. Si impozitele! (impozitul local, impozitul pe profit, drepturile de autor). Cu cat formatia este mai tare, cu atat pretentiile cresc. Ce se intampla in culise ne dezvaluie trei dintre oamenii avizati care au adus rock-ul adevarat la Bucuresti, Timisoara si Cluj.

COTE RIDICATE. Moonspell a dorit, inainte de toate, o sonorizare performanta

FUNDATIA PHOENIX. "E riscant sa organizezi in Romania un concert cu o trupa straina, dar m-am plictisit sa-i astept pe altii sa isi asume riscul asta", ne-a declarat Mircea Nanca, dupa ce i-a adus la Bucuresti pe Megadeth si Faithless. "Cat costa depinde de cota trupei si de complexitatea productiei. Cam intre 5.000 si 1.500.000 de euro. Iar o trupa poate sa ceara intre 10.000 si 2.000.000 de euro. Ideea e sa reduci cat mai mult numarul de oameni care isi doresc sa vada concertul, dar nu isi pot permite.

Ca in orice afacere, ca sa mergi mai departe, la sfarsitul anului tragi linie si vezi daca merita sau nu. Poti face doua sau trei concerte care sa iti aduca un profit mare sau foarte mare si inca trei sau patru care iti aduc un profit decent, plus doua sau trei care nu iti aduc nici un profit financiar, dar iti aduc castig de imagine, experienta, iti intaresc portofoliul." Cu Megadeth in "CV", Mircea Nanca a castigat si bani, si experienta. Si un mare plus la capitolul imagine. Caci Dave Mustaine a fost extrem de incantat de primirea care i s-a facut in Romania.

SUPERARTISTI. Therion n-are nevoie de reclama, data fiind "firma" pe care o are

BESTIAL RECORDS. Adi Mihailov, reprezentantul Bestial Records, recunoaste, de asemenea, ca e o afacere riscanta. "Contractul se semneaza cu multe luni inainte de concert, iar in aceasta perioada se pot intampla multe. La concertul pe care l-am organizat anul acesta cu Moonspell, managementul a dorit o sonorizare mult prea performanta fata de ceea ce exista in Romania. In final, am lucrat cu o firma din Ungaria. Cand e vorba de bani, circula tot felul de zvonuri, insa in realitate contractul prevede o clauza de confidentialitate. Ceea ce pot spune e ca pentru concertul Moonspell bugetul a depasit 12.000 de euro. Adi Mihailov i-a mai adus in Romania pe fratii Cavanagh de la Anathema. Clubul The Note din Timisoara a fost arhiplin, iar concertul a fost un succes deplin. "De castigat, se castiga destul de putin, 20%-30% din suma investita - daca este vorba de un concert de mare succes, dar de regula castigul este de sub 10%. De pierdut, insa se poate pierde foarte mult!"

PROMUSIC PROD. Nelu Brandusan, reprezentantul ProMusic Prod, din Cluj, sustine acelasi lucru: "deoarece piata din Romania este in formare si trebuie sa ai in vedere ca romanul nu are bani. A devenit un lux in Romania un concert!".

Ce se plateste in afara de masa, cazare, transport, onorariu, sala? "Pai, nu e suficient? Restul sunt nimicuri..." Nelu Brandusan a mai adus in Romania trupe din Ungaria, iar Catamenia a fost prima formatie straina pentru care a facut un turneu. Acum se ocupa de concertul Helloween, care va avea loc in ianuarie anul viitor si de cel de la data de 5 decembrie 2005, unde vor canta Destruction si Candlemass. Cum se calculeaza pretul unui bilet? Organizatorul pune cat vrea el?. "Poate sa puna cat vrea el, numai sa vina publicul... Ha, ha, ha. Glumeam. E destul de complicat, daca stai sa calculezi. Statul ia 34% din pretul biletului, fara sa faca nimic. In cazul asta, pe multi nu-i mai intereseaza sa faca spectacole". Cati bani se pot castiga intr-o astfel de afacere? "De ce nu ma intrebi cati bani se pot pierde? Foarte multi bani se pierd!".

APA PLATA SI PROSOAPE
Ce au dorit artistii care au venit in Romania? Dave Mustaine a cerut ursuleti de guma. Baietii de la Catamenia si-au propus sa vada Castelul lui Dracula si Casa Poporului, dar, din cauza ca timpul a fost prea scurt, au renuntat. Poate data viitoare. Moonspell a vrut o camera cu dus, oglinda cat un stat de om, becuri puternice si 30 de prosoape. De altfel, cea mai amanuntita lista pentru mancare a fost cea trimisa de Fernando & Co., care au cerut 28 de litri de apa plata si o gramada de feluri de aperitive.

METALISTI CU SOPRANE
Daca pana acum cativa ani abia ne-au calcat pragul Metallica si Sepultura, iata ca, in ultima perioada, au inceput sa apara tot mai multe trupe de rock. Pacat ca pe Nightwish si Therion le-a adus Fundatia Aquarius, care sta prost de tot la capitolul promovare. Noroc ca formatiile amintite n-au nevoie de nici o prezentare! Dupa Paradise Lost, urmeaza Helloween, plus Destruction si Candlemass. Asta-seara, la Club Bamboo, la ora 21:00, va concerta trupa italiana Sinergia.
×
Subiecte în articol: antimonden romania