În cariera sa de film, Jackie Chan a făcut furori punându-i la pământ pe adversarii săi. Acum, neînfricatul actor karatist şi-a propus ţeluri mai înalte, sărind în ajutorul animalelor, mai ales a celor care sunt în pericol de dispariţie.
În copilărie, era convins de remediile tradiţionale pentru vindecare şi menţinere a sănătăţii. Ştia, de pildă, că extractul din cartilaj de tigru vindecă rănile, că supa de rechin face pielea mai suplă şi mai rezistentă sau că bolile canceroase se tratează cu corn de rinocer.
Acum, la 58 de ani, şi-a schimbat optica şi se dedică schimbării atitudinii chinezilor faţă de sălbăticiuni. El vrea să protejeze speciile pe cale de dispariţie şi a început o adevărată campanie de a-i convinge pe compatrioţii săi – şi nu numai pe ei – să nu mai cumpere fildeş, pentru că pun în pericol eklefanţii, şi nici corn de rinocer sau alte produse fabricate din astfel de specii de animale susceptibile de extincţie.
În urmă cu 10 ani, el a realizat un film, în China. Reprezentanţii chinezi l-au invitat la o masă. “Făceam un film în China, iar Guvernul m-a invitat la masă. M-am aşezat – bum! – şi mi-au adus supă de rechin. Le-am spus să o ia din faţa mea. I-am întrebat dacă nu pot să îmi aducă o altă supă, spunându-le că nu îmi place supa de rechin. Am început să discutăm apoi. Politicos. A doua oară când m-au invitat, nu mi-au mai adus supă de rechin. Au luat un meniu special pentru mine. Erau 20 de oameni în jurul meu, iar când mă opream eu din mâncat, se opreau şi ei”, a povestit actorul, scrie The Thelegraph.
Acesta este modul “moralist” în care Kackie Chan îi influenţează pe oameni, oricine ar fi ei, de la politicieni, până la adolescenţi, remarcă publicaţia britanică.
Scrisoarea care l-a schimbat
Cruciada lui Chan pentru viaţa sălbatică a pornit în 1996, când a primit o scrisoare din partea lui Peter Knights, directorul executiv al WildAid, care i-a cerut sprijinul. în apărarea speciilor pe cale de dispariţie.
Knights a mărturisit la rândul lui că nici nu se aştepta să ca actorul să îi răspundă şi, în niciun caz, atât de repede. “Cum aş putea să vă ajut?” a fost răspunsul-întrebare a lui Chan.
De atunci, actorul a făcut o serie de reclame la televiziune, în care apărea alături de animale ca rinoceri şi elefanţi şi le spunea nu numai concetăţenilor săi, ci lumii întregi să nu mai cumpere leacuri preparate din aceste specii şi nici să nu încurajeze comerţul cu obiecte de podoabă sau de alt fel.
În campania sa a reuşit să coopteze şi alte vedete, din China, între care jucătorul de baschet Yao Ming, precum şi vedetele de la Hollywood, dar şi pe fosta stea a fotbalului, David Beckham. A făcut şi un film despre suferinţele animalelor, despre cum sunt acestea sacrificate şi l-a pus pe laptop-ul lui, prezentându-l publicului cu diferite ocazii. A scos apoi un DVD cu aceste înregistrări.
“Le arătam: Uitaţi cum sunt ucişi elefanţii! Ei se arătau a fi oripilaţi. Le spuneam