x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Daruire - Diva-arhitect: "Voi infia zece copii"

Daruire - Diva-arhitect: "Voi infia zece copii"

de Dana Andronie    |    28 Sep 2005   •   00:00
Daruire - Diva-arhitect: "Voi infia zece copii"

Fabiola de la Cuba, diva muzicii peruane considerata cea mai frumoasa ambasadoare culturala a Perului, a venit in Romania pentru a sustine mega-spectacolul "Memorias del Alma".

Fabiola de la Cuba, diva muzicii peruane, este considerata cea mai frumoasa ambasadoare culturala a Perului. Arhitect de profesie, ea este cunoscuta in Romania doar de pe coloana sonora a telenovelei "Luz Maria".

Fabiola a devenit celebra in toata lumea prin megaspectacolul "Memorias del Alma" ("Memoriile sufletului"), care va fi prezentat si in Romania, la 19 octombrie, la Sala Palatului. M-am intalnit cu diva peruana la Marul de Aur, unde fusese invitata de consulul Libanului in Romania, Charbel Maroun, sa cunoasca specialitatile culinare libaneze. Consulul a fost gazda perfecta si a primit, cu emotii, un autograf de la "ambasadoarea" Perului.

Jurnalul National: Ai venit si cu vaporul pana la scena. Ce le-ai pregatit romanilor?
Fabiola de la Cuba: Intregul bagaj cultural pe care noi, peruanii, il avem. O diversitate de dansuri din toate regiunile tarii mele. Peste 20 de artisti vor dansa, vor canta, vor juca teatru. "Memorias del Alma" este un spectacol multidisciplinar. Punerea in scena este foarte moderna si acest lucru o face spectaculoasa.

Parinti modesti

Poti descrie ceea ce canti?
Sigur. Cant criolla, o muzica cu influente indigene sud-americane. De altfel, acum scriu o carte despre dansul si muzica din Peru, bazata pe documentarile pe care le-am facut pentru spectacolele mele.

Peruanii ti-au ridicat o statuie?
Da. O statuie minunata care este dragostea. Sunt foarte onesta cu publicul: ii dau tot atata cat imi da el mie.

Crezi ca romanii vor intelege "Memorias del Alma"?
Arta este una singura. Spectacolul nu este didactic. Are multa putere, a inimii, si, in cele din urma, toate fiintele sunt la fel. Poti vedea si simti pictura indiferent ca esti roman, peruan sau chinez...

Spune-mi ceva despre parintii tai!
Amandoi au o dragoste foarte mare pentru tara lor. Tatal meu are radacini spaniole, iar mama mea, italiene. Parintii sunt foarte modesti. M-am nascut in Lima, intr-un loc foarte aproape de camp. Ai mei se ocupa de agricultura si de cresterea animalelor.

L-ai cunoscut pe strabunicul tau, legendarul pianist peruan Lucho de la Cuba?
Din pacate, nu. Nu l-am cunoscut nici pe bunicul meu, cantaret de opera, care si el este renumit in Peru. Dar stai linistita, strabunicul si bunicul meu nu au aceeasi poveste ca Julio Iglesias si fiul sau (rade)... Deci te-am convins ca prin venele mele curge sange de cantaret...

Esti arhitect, cum arata casa construita de tine in care, probabil, si stai?
N-am construit casa in care locuiesc. Dar fiicei mele, care are 11 ani, ii voi desena si ii voi construi o casa! Ii place foarte mult sa danseze si face balet clasic de la 4 ani.

Te costa mult spectacolele pe care le-ai produs si la 3.000 de metri, si in situri arheologice. Telenovelele ti-au asigurat finantarea?
Da. N-am nimic impotriva telenovelelor. Am fost multumita de propunerea de a aparea pe coloana sonora de la "Luz Maria". Telenovelele mi se par dragute, dar nu traiesc pentru ele. Traiesc pentru muzica.

Casatoria nu e necesara

Te-ai indragostit de un incas?
Aproape ca nu mai exista rasa pura. Mai sunt doar cativa oameni care traiesc in Anzi si care conserva aceste radacini incase.

Nu te-ai indragostit pentru ca nu mai exista rasa pura?
(Rade). Da.

Ai 30 si ceva de ani. De ce nu te-ai casatorit?
Nu-mi doresc asta. Cand ma indragostesc de cineva impart viata cu acea persoana. Ii respect pe cei care se cununa religios, dar casatoria nu mi se pare un necesar in viata.

Ai iubit mult si ai suferit la fel de mult?
Oricine iubeste sufera. Cu timpul, plangi mai putin. Dar asta nu inseamna ca si iubesti mai putin. Maturitatea te face sa treci mult mai usor peste suferinta.

Spune-mi o calitate a barbatilor! Sau doua…
Pentru ca un barbat sa faca parte din lumea mea, trebuie sa fie sensibil si inteligent.

Mai vrei sa ai un copil?
Da. Daca nu voi mai face copii in viitorul apropiat, din cauza muncii, voi infia zece.

ARMA
"Frumusetea e o arma cu doua taisuri. Daca ajunge sa insemne totul, de fapt nu mai inseamna nimic. Frumusetea e doar un atu, un fel de plata in avans, dar, daca o cheltuiesti prost, alta nu mai primesti"

CASATORIE, NU!
"Nu-mi doresc sa ma casatoresc. Cand ma indragostesc de cineva impart viata cu acea persoana. Ii respect pe cei care se cununa religios, dar casatoria nu mi se pare un necesar in viata"

POVESTE
"Nu l-am cunoscut pe strabunicul meu, legendarul pianist Lucho de la Cuba. Nu l-am cunoscut nici pe bunicul meu, cantaret de opera, care si el este renumit in Peru" - Fabiola de la Cuba, diva peruana

ESENTA POPORULUI PERUAN
Fabiola de la Cuba a studiat canto 14 ani. In Brazilia a luat si lectii de jazz. Diva a venit mai devreme in Romania pentru a vedea Sala Palatului ca sa-si pregateasca spectacolul in functie de conditiile scenei.

In tot ceea ce face, ea se inspira din istoria Perului: "Citesc foarte mult despre tara mea, calatoresc foarte mult, pentru a obtine in muzica mea esenta poporului peruan. Te poti inspira, dar munca ta trebuie sa fie originala. Iar ceea ce fac eu este original".

Astazi, incepand cu ora 13:00, Fabiola are o sesiune de autografe la Plaza Romania, in Sala Ronda.
ROMANTISM. Fabiolei ii plac barbatii sensibili si inteligenti
×
Subiecte în articol: antimonden